Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Steeds meer fondsen richting groen

0 0 Leestijd ongeveer

De plusjes keren beetje bij beetje terug in beeld voor de portefeuilles van Beleggers Belangen. Meer en meer individuele fondsen vinden de weg richting het groen, net als een van de portefeuilles.

Portefeuille NL | Fagron koploper in nerveuze week

De afgelopen week was Fagron koploper in de Portefeuille NL. Het eerste bedrijf uit de voorbeeldportefeuille dat cijfers over het eerste kwartaal publiceerde, boekte met slotkoersen van maandag 15,6% koerswinst.

Portefeuille NL: Fagron koploper in nerveuze week

Fagron slaagt er knap in om de omzet ondanks de coronacrisis flink op te schroeven. Voor de zekerheid wordt het dividend echter iets verlaagd. Andere stijgers in een nerveuze week op het Beursplein waren Besi (+6,1%), Heineken (+5,0%) en Pharming (+4,6%). Dat laatste fonds maakte dinsdag een enorme koerssprong nadat het bemoedigende testresultaten van het middel ruconest tegen het coronavirus bekend had gemaakt. Maar die winst is dus nog niet in het rendement van de portefeuille meegeteld.

De grootste verliezers afgelopen week waren ING (-12,4%), Vastned (-11,2%) en SBM Offshore (-10,4%).

Rendement 2020: -23,3%
Sinds start (1 juli 2013):  +62,5%


Defensieve portefeuille | Wie het kleine niet eert…

De Defensieve portefeuille staat over 2009 0,1% in de plus. De AEX verliest over dezelfde periode inclusief ontvangen dividenden 16,2%.

Defensieve portefeuille | Wie het kleine niet eert...

Van de elf aandelenposities is Microsoft met +14,7% het best presterende fonds. Sinds de opname in november 2010 bedraagt het rendement +778,1%. Dit is zonder dividend, want in de Defensieve portefeuille gaat alle dividend naar de cashpositie.

Münchener Rück

Het slechtst presterende aandeel is al het hele jaar Münchener Rück, al is het verlies nu met 23,8% minder dramatisch dan het dieptepunt van ruim -40%. Sinds de opname begin 2015 bedraagt het koersrendement +41,3%

De elf fondsen staan gemiddeld over 2020 4,7% in de min. De cashpositie is 39,1%, de aandelenweging is 35,0%, de obligaties wegen voor 3,1% mee en goud heeft een weging van 22,8%.

Rendement 2020: 0,1%
Sinds start: 52,2%


Offensieve portefeuille | Is het herstel blijvend?

Op 17 maart jongstleden stond de Offensieve portefeuille voor het lopende jaar op -30%. Deze week is de stand -10%. Alle aandelen herstelden in koers. 

Offensieve portefeuille | Is het herstel blijvend?

Vergeleken met het dieptepunt van een maand geleden is het herstel van de Offensieve portefeuille opzienbarend. Maar er staat voor dit jaar nog wel een min op de borden. De belangrijke vraag is dan natuurlijk of dit herstel blijft. De beurzen hebben scherp gereageerd op de komst van het coronavirus en de maatregelen die de verschillende regeringen hebben genomen om de verspreiding ervan en het aantal sterfgevallen zoveel mogelijk te beperken. Dit lockdown-beleid heeft de economische activiteit en de aandelenkoersen flink verlaagd.

Bodemvissers

De stijging van die koersen na 23 maart had in de eerste plaats een technische oorzaak: er kwamen bodemvissers die gingen kopen. Maar de laatste tijd worden de berichten steeds sterker dat de lockdown-maatregelen geleidelijk worden verzacht. Dat is ook gunstig voor de koersen. Als die verzachting echter leidt tot een opleving van het virus, dan komen er weer koersdalingen. Bovendien zijn de economische effecten op de winsten van bedrijven nog niet geheel ingecalculeerd in de koersen. De winstdaling zal bijvoorbeeld groter zijn dan de 7% die de portefeuille nu aan daling vertoont.

Kortom, verdere koersstijging in de toekomst is nog niet zeker. Dat is van belang bij de overweging om de kaspositie die momenteel ruim 11% bedraagt, nu te verkleinen (zie trending topics). Door het koersherstel is het aandelendeel dit jaar van -28% ( 17 maart) wel al gestegen naar -7% (20 april), en vertoont de hele portefeuille (inclusief kasgeld) sinds de start op 2 november 2010 een stijging van 58,3 naar 76,6%.

Trending topics

Door de verkoop van de enkele aandelen die volgens mij het hardst door de coronacrisis getroffen zouden worden, is een voor de portefeuille stevige kaspositie van 11% ontstaan. Die zal met beleid worden teruggebracht. De berichtgeving over corona toont verbetering, maar het blijft de vraag of de koersen onder invloed van slechte economische berichten  toch nog niet zullen gaan dalen.


ETF-portefeuille | Aandelenplusje geeft de burger moed

Het jaarrendement van de ETF-portefeuille is verder hersteld. Er is zelfs een aandelen-ETF waarvan het jaarresultaat alweer positief is, zij het nipt.

ETF-portefeuille | Aandelenplusje geeft de burger moed

De iShares S&P 500 IT sector ETF staat op een plus van o,2% voor 2020. De grote vraag die beleggers bezighoudt is of er nog een flinke daling komt op de markten of dat het ergste definitief achter de rug is. Voor de ETF-portefeuille zou het eerste een kans betekenen om een deel van de cash in te zetten. Maar een daling zou wel vervelend zijn voor het rendement, al komt ook dat uiteindelijk weer goed. In het tweede geval zal het rendement verder herstellen, maar dan is een ETF kopen op een lage prijs weer niet aannemelijk. Het maakt uiteindelijk dus niet echt uit wat er gaat gebeuren. Je moet de kaarten spelen die je in handen krijgt.

Rendement 2020: -13,8%
sinds start (14 maart 2014): 31,6%


Hoogdividendportefeuille | Topweek voor farma

De Hoogdividendportefeuille kende een rustige week waarin het rendement met bijna 0,2 procentpunt opliep. Over heel 2020 komt het verlies daarmee op 15,2%.

Hoogdividendportefeuille - Topweek voor farma, Orange verlaagt dividend

De Europese farmaceuten Roche (+8,4% in CHF) en Sanofi (+7,6%) kenden een uitstekende week. Roche staat over heel 2020 liefst 9,6% in de plus (in euro’s). Orange, een van de aandelen uit de portefeuille waarover we twee weken geleden al twijfels over de houdbaarheid van het dividend uitspraken, verlaagde de uitkering over 2019 van €0,70 naar €0,50. Of het telecomconcern na de coronacrisis weer terugkeert naar de €0,70 is nog onzeker.

Rendement 2020 -15,2%
Sinds start (29 juni 2018) +1,5%


Pensioenportefeuille | Aandelen krabbelen verder op

Het rendement van de Pensioenportefeuille is afgelopen week met een procentpunt opgelopen. Over heel 2020 bedraagt het verlies daarmee nog 8,9%.

Pensioenportefeuille | Aandelen krabbelen verder op

Het aandelensegment – dat een weging heeft van ruim 51% in de portefeuille – herstelde het sterkst en won afgelopen week 1,9%. Het Comgest Growth Europe Fonds was de grootste winnaar met een plus van 3,8% op de voet gevolgd door het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fonds met een plus van 3,6%. Deze twee Europese aandelenfondsen presteren dit jaar (opnieuw) relatief sterk. Het Comgest-fonds staat over heel 2020 7,1% in de min, het UBS-fonds 8,2%. Dat is aanmerkelijk beter dan de -16,1% voor het aandelensegment van de portefeuille.

Het obligatiedeel staat 3,6% in de min, ondanks een winst van 4,9% voor de iShares $ Corp Bond ETF. Obligaties uit opkomende landen lijden echter verliezen van 8% (dollarleningen) en 10,2% (leningen in lokale valuta’s). Goud won deze week 1,2% en is met een plus van 14,8% de grote uitblinker in de Pensioenportefeuille dit jaar.

Rendement 2020 -8,9%
Sinds start +38,9%


Dividendportefeuille | Hoogste koersen healthcare

Op weekbasis was er een winst van bijna 3% voor de Dividendportefeuille waarmee het verlies year-to-date is teruggebracht tot -11,2%.

Het totaalrendement staat dankzij het sterke herstel portefeuillebreed weer op ruim 200%. Van de 37 aandelen staan er dit jaar nu 8 op winst, aangevoerd door het Deense healthcare bedrijf Coloplast, goed voor een koerswinst van 29,4%. Andere uitblinkers zijn Abbott Laboratories en nieuwkomer Tecan. Beide aandelen bereikten een all time high. VF Corp is grootste daler met -44%.

Rendement 2020: -11,2%
Sinds start: +206,6%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!