Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 15 apr 14:30

Even slikken voor JPMorgan Chase

0 0 Leestijd ongeveer

JPMorgan Chase zette in het eerste kwartaal bijna een recordbedrag opzij voor kredietverliezen. Ondanks de fikse toevoeging aan de stroppenpot, boekte de bank toch nog winst.

De kwartaalresultaten van JPMorgan Chase worden flink vertekend door de impact van de corona-uitbraak. De bank zette $8,3 mrd opzij voor gerealiseerde en toekomstige kredietverliezen. Dat is meer dan in de voorgaande vijf kwartalen en bijna net zoveel als het recordniveau van begin 2009. Met de zeer forse toevoeging geeft het concern een signaal dat het anticipeert op een diepe recessie. De werkelijke kredietverliezen lagen net als in het vierde kwartaal van 2019 op $1,5 mrd. De overige $6,8 wordt toegevoegd aan de stroppenpot, die hierdoor groeit naar $25,4 mrd. De bank heeft daarnaast $4,3 mrd opzij gezet als gevolg van nieuwe regelgeving (CECL) die banken voorschrijft mogelijke verliezen eerder in de kredietcyclus te nemen.

Toch zwarte cijfers

Het is indrukwekkend dat de bank ondanks de toevoeging aan de stroppenpot toch zwarte cijfers schreef. De nettowinst kwam in het eerste kwartaal uit op $2,4 mrd. Dat is $6,3 mrd minder dan een jaar eerder. De netto-baten daalden met 2,7% naar $29,1 mrd. Bij de divisies die krediet verstrekken aan consumenten en het bedrijfsleven, is de winst bijna volledig verdampt. De investment bank profiteerde van de forse koersbewegingen op financiële markten. De handelsinkomsten uit obligatie- en aandelenhandel stegen tot het hoogste niveau ooit: $7,4 mrd. Als gevolg van toevoegingen aam de stroppenpot, daalde de winst ten opzichte van een jaar eerder met 39% naar $2,0 mrd.

Sectorfavoriet

Op basis van de huidige inschatting van de economische impact van de corona-uitbraak, is de stroppenpot voldoende gevuld. Dat is vooral te danken aan de Federal Reserve, die alles uit de kast haalt om de Amerikaanse economie op gang te houden. Hoewel de bank voorsorteert op zeer lastige tijden, blijft het dividend van $0,90 per aandeel intact. De inkoop van eigen aandelen is overigens wel stop gezet. Het grote financiële incasseringsvermogen en het vooruitzicht van een winstgevend 2020 – met dank aan de investment bank – vormen aanleiding om het koopadvies voor sectorfavoriet JPMorgan te handhaven.

Eerstekwartaalcijfers
In $ mrd20202019
Netto-baten29,0729,85
Provisie kredietverliezen8,291,5
Nettowinst2,879,18

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!