Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Liever Amerikaanse dan Europese banken

0 0 Leestijd ongeveer

Europese banken schorten massaal het dividend op, maar dat is bij de sterkere Amerikaanse spelers niet aan de orde. Er zijn meer redenen waarom beleggers beter naar banken aan de overkant van de oceaan kunnen kijken.

De banksector wordt onevenredig zwaar geraakt door de coronacrisis. Door de economische schok die eraan komt, gaan de kredietverliezen straks flink oplopen. Een gevolg is dat de financiële buffers een flinke tik krijgen. De ECB heeft al een oproep gedaan om dividenden te schrappen. De toezichthouders wil graag dat banken die tik zo goed mogelijk kunnen incasseren, zodat de kredietverstrekking op peil blijft. In Nederland hebben ABN Amro en ING al gehoor gegeven aan die oproep. Santander maakte eerder al bekend dat het de uitkering van het interim-dividend uitstelt. BNP Paribas schuift de keuze nog even voor zich uit. De kans is echter groot dat de bank het voorbeeld volgt. Ongeveer een kwart van de kredietportefeuille staat uit in zwaar getroffen landen, zoals Italië en de Verenigde Staten. Bovendien ligt kapitaalbuffer CET1 enkele procentpunten lager dan bij bijvoorbeeld de Nederlandse banken.

De keerzijde van economische steunpakketten

Hoe ver de kredietverliezen oplopen, hangt vooral af van de duur van de lockdown en maatregelen van overheden en centrale banken. De stimuleringspakketten helpen om de economische pijn te verzachten, maar voor banken is er een keerzijde. Het ziet ernaar uit dat het nog heel lang duurt voordat er een eind komt aan het zeer uitdagende renteklimaat. Op de beurs worden de tegenvallers weerspiegeld in koersdalingen van soms wel 40% sinds de jaarwisseling. Beleggers die willen inspelen op een herstel, moeten de voorkeur geven aan Amerikaanse banken.

Bestendig bedrijfsmodel

Momenteel springt JPMorgan Chase eruit door de sterke balans en het vermogen om ook in een lastige economie geld te verdienen. Het rendement op eigen vermogen bedroeg vorig jaar meer dan 13%. Bij de meeste Europese banken is dat 10% of minder. De dividendstop berooft deze aandelen bovendien van hun meest aantrekkelijke eigenschap. In afwachting van meer duidelijkheid over de coronacrisis geldt voor BNP Paribas en Santander een houdadvies. JPMorgan krijgt een koopaanbeveling, maar wel voor beleggers die verwachten dat de economie na de coronacrisis weer snel op gang komt. Het aandeel wordt tevens de nieuwe sectorfavoriet.

Ook Goldman Sachs krijgt een koopadvies. Die bank heeft net als JPMorgan de buffer de afgelopen jaren verstevigd en werkt met een sterk variabel beloningssysteem. Hierdoor kunnen de loonkosten nu veel sneller dalen dan bij branchegenoten en kan de onderneming een kostenbesparingsprogramma versneld doorvoeren.

Amerikaanse steun heeft ander effect
Het steunpakket van $2 bln dat president Trump ondertekende, trok in de Verenigde Staten alle aandacht. Voor financials zijn de maatregelen van de centrale bank minstens zo belangrijk. De Federal Reserve koopt op de primaire en secundaire markt zo nodig alle leningen op. Dit verkleint het risico dat bedrijven aflopende leningen niet kunnen herfinancieren. Op de obligatiemarkt werd dat gevaar de afgelopen weken ingeprijsd via een forse stijging van de risicopremie van bedrijfsobligaties. In combinatie met de koersdalingen op de aandelenmarkt, heeft dat een flink gat geslagen in de kapitaalbuffer van verzekeraars zoals Allianz. Eind 2019 kwam de Solvency II-ratio nog op 212% uit. Nu is dat naar schatting ruim 170%, oftewel iets minder dan de 180% die het bedrijf zelf nastreeft. Door het opschorten van de aandeleninkoop, kan Allianz eventueel kapitaal vrijspelen. Naar verwachting is de corona-impact op het dividend dan ook minder groot dan bij de Europese banken. Het houdadvies blijft van kracht.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!