Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Dividenddomper voor Nederlandse bankaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoersen van ABN Amro, ING en Rabobank-certificaten dalen flink, omdat de banken onder druk van ECB het dividend schrappen.

De ECB heeft de banken opgeroepen om tot 1 oktober aanstaande geen dividend uit te keren. De bedoeling is om de financiële slagkracht van de financiële instellingen zo sterk mogelijk te houden. Zondag was Rabobank de eerste Nederlandse bank die gehoor gaf aan die oproep. De bank heeft besloten de couponbetalingen van 29 maart, 29 juni en 29 september niet uit te keren. Daarmee heeft de Rabobank gebruikgemaakt van de discretionaire bevoegdheid die in het prospectus van de ledencertificaten is opgenomen. Omdat de coupons niet-cumulatief zijn, hoeft de bank de rente-uitkeringen niet later alsnog te doen.

ING en ABN Amro volgen Rabobank

Maandagmorgen volgden ING en ABN Amro het voorbeeld van Rabobank. ING schrapt het dividendvoorstel voor de aandeelhoudersvergadering van dinsdag 28 april. De bank verwacht in het najaar ook geen interim-dividend uit te keren. ABN Amro koppelde een winstwaarschuwing aan het dividendbericht. De bank stevent over het eerste kwartaal af op een verlies. De rode cijfers zijn deels het gevolg van een tegenvaller van $200 mln bij de Amerikaanse clearing-activiteiten. Daar komt bij dat de risicokosten – de zogeheten cost of riskbeduidend hoger liggen dan de gebruikelijke 25 tot 30 basispunten. In het laatste kwartaal van vorig jaar, waren deze kosten al opgelopen tot 46 basispunten.

Preventieve maatregel

Het schrappen van het dividend is in de eerste plaats een preventieve maatregel, gericht op het op gang houden van de kredietvoorziening. De banken krijgen dit jaar te maken met grote verliezen op de kredietportefeuille. De omvang daarvan wordt bepaald door de diepte van de komende recessie en maatregelen van de overheid en de ECB. Het basisscenario is dat de huidige kapitaalbuffers voldoende zijn. Het schrappen van het dividend heeft vooralsnog dan ook een tijdelijk karakter. Rabobank merkt bijvoorbeeld op dat zij tegen 1 oktober een besluit zal nemen ‘over de betaling op de Rabobank Certificaten, die nihil, lager of hoger dan voorheen kan zijn.’ Het koopadvies op de certificaten blijft staan. Dat geldt ook voor ABN Amro en ING. Het schrappen van het dividend is een forse domper, maar tegen de huidige koersen prijzen beleggers wel een extreem zwart scenario in.

Van Lanschot Kempen is vreemde eend in de bijt
Van Lanschot Kempen was maandag een opvallende uitzondering in de Nederlandse banksector. In tegenstelling tot de grootbanken heeft de zakenbank het dividend niet opgeschort. Een belangrijke reden is dat de kapitaalbuffer relatief zeer groot is. De CET 1-ratio kwam eind vorig jaar op 23,4%. Dat is ruim dubbel zoveel als de 9,4% die DNB als ondergrens ziet. De bank zelf streeft naar een percentage van 15% tot 17%. Het overkapitaal stroomt via een riant dividendbeleid en eenmalige kapitaaluitkeringen naar de aandeelhouders. Die mooie inkomstenstroom was 15 januari aanleiding om het advies op te schroeven naar kopen. Die aanbeveling wordt nu teruggezet naar houden, met het oog op het risico dat de onderneming onder publieke druk of op verzoek van de toezichthouder alsnog het dividend schrapt. De eventuele koersdaling die dan volgt, vormt naar verwachting een beter instapmoment bij de best gekapitaliseerde bank op het Beursplein.

De auteur heeft een positie in ING.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!