Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Pharming bouwt aan de toekomst

0 0 Leestijd ongeveer

Pharming richt zich op het uitbouwen van het verkoopnetwerk en het verbreden van het productaanbod. De voortgang die het biotechbedrijf in deze opzichten maakt, vormt aanleiding voor een adviesverhoging.

Vlak voor de jaarwisseling maakte Pharming bekend dat het de marketingrechten van medicijn Ruconest terugkoopt van Swedish Orphan Biovitrum. In 2010 had de onderneming nog de rechten voor 60 landen aan deze Zweedse partner verkocht. Voor 24 daarvan zijn de rechten in voorgaande jaren al teruggegeven. Voor de overige 36, waarvan de licentie nog enige tijd door zou lopen, betaalt Pharming nu €7,5 mln.

Deze zet lijkt op het terughalen van de Amerikaanse rechten van Valeant in 2016, maar is veel minder riskant. Indertijd moest de onderneming zich diep in de schulden steken voor de transactiesom en de opbouw van een lokaal verkoopapparaat. De huidige aankoop betaalt het bedrijf uit de kaspositie, die eind september €64,4 mln bedroeg. Bovendien heeft Pharming inmiddels veel meer ervaring met het vermarkten van het eigen middel.

KERNCIJFERS
In € mln 2019 (t) 2018
Omzet 175 135
Ebitda 67 45
Nettowinst 33 25

Meer deals in de toekomst

Met de transactie slaat Pharming meerdere vliegen in één klap. Het bedrijf verzekert zich van een soepele overgang naar het eigen verkoopnetwerk. Dat netwerk wordt zo verder uitgebouwd met het oog op een verbreding van het assortiment. In augustus vorig jaar werden al de marketingrechten van Leniolisib (tegen de zeldzame aandoening APDS) overgenomen van Novartis. Het ligt voor de hand dat Pharming de komende tijd meer van dit soort deals gaat aankondigen. Ten slotte draagt het terugkopen van de licentierechten meteen bij aan de winstgevendheid.

Pharming wordt volwassen

Het vooruitzicht van een snellere winstgroei is uiteraard positief; met een geschatte winst per aandeel van 8 à 9 eurocent voor 2020 betalen beleggers circa 17,5 maal de winst. In de huidige fase is het echter aanzienlijk belangrijker hoe Pharming die winst inzet om de toekomstige groei aan te wakkeren.

De recente zetten werden op de aandelenmarkt goed ontvangen. Bovendien bleek in 2019 dat het bedrijf erin slaagt om snel de angel uit conflicten te halen. Voorbeelden zijn de beschuldiging van CSL dat Pharming betrokken was bij bedrijfsspionage en de klacht van Shire over misleidende onderzoeksresultaten. De combinatie van het stijgende winstpotentieel op lange termijn bij een afnemend risicoprofiel is aanleiding voor een koopaanbeveling. Ook wordt Pharming sectorfavoriet.

Koersaanjagers in 2020
Er zijn verschillende factoren die de beurskoers van Pharming in 2020 een impuls kunnen geven. In de eerste plaats is dat de publicatie van de jaarcijfers op 5 maart. De voorgaande kwartaalcijfers werden goed ontvangen, en Britse leveringsproblemen van een concurrerend middel leiden mogelijk tot meevallende productverkopen voor Pharming. Een andere factor is de ingebruikname van een nieuwe productiefaciliteit. Daarvoor krijgt het bedrijf waarschijnlijk binnenkort groen licht van de toezichthouder. Dankzij de koersstijging en het oplopende handelsvolume komt Pharming in het voorjaar mogelijk in aanmerking voor promotie naar de AMX. Minstens zo belangrijk is de grens van een beurswaarde van €1 mrd, waar het bedrijf nu tegenaan hikt. Voor verschillende institutionele partijen is dat een grens waarboven ze in een aandeel mogen beleggen. Tot slot zou goedkeuring voor het middel Leniolisib een flinke opsteker zijn. Het medicijn zou in dat geval in de eerste helft van 2022 op de markt kunnen worden gebracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!