Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Interview Karel Mercx, 6 dec 2019 14:00

Gesprek van de Dag: Jasmine Kang, Comgest Greater China Fund

0 0 Leestijd ongeveer

Jasmine Kang zoekt als beheerder van het Comgest China Growth Fund naar oerdegelijke Chinese bedrijven. We vroeg haar om haar zienswijze en werkwijze toe te lichten.

De beleggingsfondsen van Comgest bevatten alleen de beste aandelen. Al het andere aanbod wordt genegeerd. Comgest zoekt bewust naar bedrijven van hoge kwaliteit die sneller weten te groeien dan de markt. Deze aanpak spreekt mij aan. Ik ging erover in gesprek met Jasmine Kang, beheerder van het Comgest China Growth Fund.

Hoeveel aandelen zitten er nu in uw fonds?

‘Op dit moment zitten er 32 aandelen in het Greater China Fund, terwijl de benchmark die wij proberen te verslaan op 500 aandelen zit. Met een active share van 84,3% is het een portefeuille die behoorlijk geconcentreerd is. De 32 aandelen weten de Return on Equity (ROE) te laten groeien met 14,7%, tegen 12,9% voor de benchmark. Wij verwachten gemiddeld 16% winstgroei van deze 32 aandelen over elk van de komende vijf jaren.’

De grootste belegger in het Chinese Tencent is het Amsterdamse beursgenoteerde bedrijf Prosus, dat 31% van de aandelen in handen heeft. Bent u een belegger in Tencent?

‘We zijn enthousiast over Tencent omdat het bedrijf een zeer sterke positie heeft in sociale media. We hebben dan ook inderdaad belangen in het bedrijf. Rechtstreeks via de beurs in Hongkong en indirect via een belang in Naspers, dat op de beurs in Johannesburg genoteerd staat en weer een groot belang heeft in het Amsterdamse Prosus. Prosus is een mooi aandeel voor Europese beleggers, maar wij willen de 30% korting die nog steeds in Naspers zit. Tellen wij onze aandelen in Tencent op bij ons belang in Naspers, dan is dit met 7,2% een van de grootste posities in het China Growth Fund.’

Dat is dan maar iets meer dan uw positie van 7,1% in de Chinese verzekeraar Ping An. Wat vindt u zo aantrekkelijk aan Ping An?

‘Wij vinden bedrijven die iets doen met verzekeren in China interessant omdat er een grote mate van onderverzekering bestaat. Een bedrag ter waarde van 2% van de economie gaat in China naar verzekeringen. In Zwitserland is dat bijvoorbeeld 7%. Het is een groeisector voor de lange termijn en daar willen wij in zitten. Naast Ping An hebben wij ook een positie in China life Insurance.’

In de Verenigde Staten is er FANG (Facebook, Apple, Netflix en Google) en in Azië is er BAT (Baidu, Alibaba en Tencent). Waarom heeft u uw volledige positie in Baidu verkocht?

‘Dat acroniem BAT voor de grootste internetbedrijven van China klopt niet meer. Baidu is uit de top-3 gevallen en JD is erin gekomen. Op lange termijn kunnen de krachten op het internet verschuiven. Vroeger gebeurde zoeken op het internet uitsluitend via zoekmachines. Baidu heeft in het verleden te weinig geïnvesteerd in de kwaliteit van de zoekresultaten. Daardoor waren de resultaten van een site als Alibaba beter. Chinezen die op zoek waren naar informatie gingen dus steeds vaker naar de grootste Chinese websites. Baidu is nog steeds een groot bedrijf, maar het is minder machtig dan een paar jaar geleden. De opbrengst per klik is aan het dalen. Het bedrijf investeert nu in kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto’s, maar er lijkt nog heel wat tijd overheen te gaan voordat het bedrijf daar de vruchten van kan plukken. Ik blijf Baidu volgen, maar we hebben er inderdaad geen positie meer in.’

MSCI laat bedrijven op het Chinese vasteland steeds zwaarder wegen in zijn indices. Hoe belangrijk is dit voor het rendement van jullie portefeuille?

‘Elke belegger ter wereld moet voor rendement op lange termijn kijken naar Chinese aandelen. De Chinese economie maakt 16% uit van de wereldeconomie, maar Chinese aandelen slechts 4% van de MSCI World Index. Dit verschil laat het langetermijnpotentieel zien voor Chinese aandelen. Het zal niet van vandaag op morgen gaan, maar MSCI zal heel langzaam het gewicht omhoog trekken. Dat is leuk voor beleggers die zich volledig op China concentreren, zoals ik, maar het effect voor ons zal niet groot zijn. Ik richt me op de mooiste bedrijven die het snelst groeien. Mijn verwachte totaalrendement verandert niet als er meer buitenlandse beleggers bij komen.’

De Chinese economie is aan het afkoelen. Hoe kijkt u daar tegenaan?

‘De Chinese groei is inderdaad aan het afkoelen, maar de kwaliteit ervan is aan het verbeteren. Doordat meer sectoren zich aan het ontwikkelen zijn, wordt de economische groei breder. Export en overheidsinvesteringen dalen en consumentenuitgaven stijgen. De 6% groei van vandaag is een stuk beter dan de 9% uit het verleden. Dat maakt de Chinese economie minder afhankelijk van de wereldeconomie. Minder investeringen betekent minder schuld. Minder bouwen is beter voor het Chinese klimaat. Daarnaast gaat de kwaliteit van de bedrijven sterk omhoog. Vorig jaar zijn er meer patenten verleend in China dan in Duitsland, en bijna net zoveel patenten als in de staat New York. Uiteraard is New York slechts een onderdeel van de Verenigde Staten, maar de kwaliteit van het Chinese bedrijfsleven gaat zonder twijfel vooruit. In de toekomst komt er zo veel innovatie uit China.’

Minder groei maar hogere kwaliteit dus. Wat zullen de gevolgen daarvan zijn voor het rendement van uw fonds?

‘Het verwachte rendement voor iemand die nu instapt vergeleken met een paar jaar geleden is hoger. We verwachten dat het rendement voor elk van de komende vijf jaren gemiddeld 16% zal zijn.’

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor Comgest? Ik kan me voorstellen dat de Chinezen het minder nauw nemen met regels en het klimaat dan westerse bedrijven.

‘Europa behoort qua duurzaamheid tot de top van de wereld. In China zijn er nog grote slagen te maken. Ik kijk altijd eerst wat ik van een businessmodel vind en wat de verwachte groei is. Vervolgens kijkt ons team naar duurzaamheid. Bedrijven krijgen een cijfer van 1 tot en met 4. 1 is de beste en bij 4 is er nog veel te verbeteren. Bijna alle bedrijven in China hebben het cijfer 3 of 4 gekregen. Er moet dus nog veel gebeuren. De belangrijkste vraag die ik mezelf stel is of ik het managementteam van een bedrijf kan vertrouwen. De uitkomst van onze duurzaamheidsanalyse verwerken wij in onze disconto-modellen.’

Wat is het grootste risico van het kopen van Chinese aandelen?

‘Bezien vanuit macro-perspectief is dat zonder twijfel de Chinese schuldpositie. Chinese schulden bedragen meer dan 2,5 keer de economische groei. Mocht het een keertje echt mis gaan in China, dan is ons fonds wel goed beschermd. We richten ons op bedrijven met weinig schuld die veel cash genereren. We willen dat onze bedrijven hun eigen kasgeld kunnen inzetten en dus niet afhankelijk zijn van financiering door externe partijen.’

Wat ziet u als de belangrijkste ontwikkeling in China?

‘Er wordt er steeds meer geconsumeerd en de consumptie zal nog vele jaren hard groeien. De volgende fase van de Chinese groei zal komen door onderzoek en ontwikkeling.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!