Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Interview Karel Mercx, 22 nov 2019 14:00

Jan van Eck: ‘De grootste fout die je kunt maken is niet belegd zijn’

0 0 Leestijd ongeveer

Het Amerikaanse Van Eck, een familiebedrijf met Nederlandse roots, behoort tot de grotere uitgevers van ETF’s. Ceo Jan van Eck, zoon van oprichter John, laat zijn licht schijnen over de ontwikkelingen in de markt.

De enige Nederlandse aanbieder van ETF’s, Think, is vorig jaar verkocht aan Van Eck, een top-10 speler op de Amerikaanse markt van ETF’s. Van Eck ziet Think als de ideale springplank om meer marktaandeel in Europa te veroveren. De onderneming heeft $46 mrd onder beheer en is in 1955 in New York opgericht door John van Eck. Wij spraken met zijn zoon Jan, die sinds 1991 als ceo de dagelijkse leiding heeft over het bedrijf.

Door Europese UCITS regels zijn Amerikaanse ETF’s niet meer toegankelijk voor Europese beleggers. Het gevolg is minder aanbod, hogere kosten en minder liquiditeit. Als ik kijk naar de VanEck Vectors Fallen Angel High Yield Bond ETF dan zit er in de Amerikaanse variant meer dan $1 mrd, en in de UCITS ETF maar €7 mln. Wat vindt u van deze wetgeving?

‘Ik denk dat belastingen een belangrijk onderdeel zijn van een ETF. Bij een UCITS-variant hoeft minder belasting betaald te worden. Het is daarom ook logisch dat Europa zijn eigen ETF’s heeft. Ik begrijp dat sommige Europeanen de UCITS-wetgeving als beperkend zien. Het kost de aanbieders wel een hoop werk want er moeten allemaal nieuwe fondsen worden gemaakt en het duurt altijd even voordat daar vermogen in zit. Veel partijen maken geen aparte ETF’s voor Europa. Wij hebben wel van bijna elke Amerikaanse ETF een UCITS-variant gemaakt, en zijn daardoor de uitzondering op de regel. Daarnaast is een ETF niet zo liquide als de omvang van de ETF, maar als de omvang van de onderliggende waarde.’

Begin 2018 sprak u op CNBC van ‘techmania’ omdat meer mensen een rekening hebben bij het digitale valutakantoor Coinbase, dan bij de Amerikaanse broker Charles Schwab. Hoe kijkt u nu tegen tech aan?‘We leven ongetwijfeld in het tijdperk van de Technologie. Computers nemen een hoop taken over en wij kunnen steeds meer doen op onze mobiele telefoon. Het zou mij niet verbazen als Coinbase sinds mijn uitspraak het aantal rekeninghouders heeft zien verdubbelen. Het laatste getal dat ik gehoord heb, is 40 miljoen rekeninghouders. De laatste ETF die Van Eck gelanceerd heeft is de VanEck Vectors Video Gaming and eSports ETF. Is er een zeepbel? Nee, dat denk ik niet.’

Werkt u aan een bitcoin-ETF?
‘Ja, we zijn bezig om een ETF voor particulieren te maken. Twee maanden geleden hebben wij een bitcoin-ETF gelanceerd voor institutionele beleggers.’

Wat vindt u van de bitcoin?
‘Van Eck heeft diversificatie al zijn hele bestaan hoog in het vaandel staan. In het verleden gebeurde dit vooral door te beleggen in grondstoffen en goud. 5% van de portefeuille zou nu moeten bestaan uit bitcoins. Er is een kans dat er inflatie aankomt en dat vervolgens centrale banken te laat reageren. Ik heb geen idee wat dan harder zal stijgen: goud of bitcoin. Zorg er daarom voor dat beide in de beleggingsportefeuille zitten.’

Er vloeit steeds meer kapitaal van actief naar passief beheer. Wat zijn de gevolgen? Is het niet zo dat als iedereen overstapt naar passief, niemand meer kijkt naar individuele aandelen en dat daar dan enorme kansen ontstaan?
‘De enige plek waar actief nu compleet instort, is bij Amerikaanse aandelen. Als ik 23 was en aan het begin van mijn carrière zou staan, dan zou ik zonder twijfel kiezen voor actief beheer. Ik kies dan niet voor dit aandeel overwogen of dat aandeel onderwogen, maar ik zou gaan voor de beste vijf à tien aandelen.’

S&P500 houdt op de website bij welke fondsen de index gebruiken als benchmark. Bijna geen enkel fonds verslaat de S&P500 en als dat wel gebeurt dan zou het ook nog geluk kunnen zijn. Is het überhaupt mogelijk om de S&P500 naar de kroon te steken? Of kan dat alleen door nog grotere hoeveelheden te beleggen in de FANG-aandelen (Facebook, Apple, Netflix en Google) dan de index doet?

‘Ik ben een groot voorstander van beleggen volgens smart-bèta (op basis van harde regels).Nu jij de S&P500 noemt: eén van de populairste ETF’s van Van Eck belegt in aandelen van de S&P500 en verslaat deze index bijna over elke periode. Selectie gebeurt op basis van de favoriete ETF van Morningstar, dat is de VanEck Vectors Morningstar Wide Moat ETF.’

Verslaan deze aandelen niet de S&P500 omdat Wide Moat-bedrijven (ondernemingen met een uniek businessmodel, red.) de afgelopen jaren sterk zijn gegroeid door de dalende rente? Het belang van cashflow neemt immers toe naar mate de rente daalt?
‘Voor deze ETF is dividend geen selectiecriterium. Toen Facebook nog verlieslatend was, zat dit fonds al in de VanEck Vectors Morningstar Wide Moat ETF. Het gaat om toekomstige waarde en niet om de winsten van vandaag. Het is dus geen waardenfonds, maar heeft zijn eigen hartslag.’

Wat raadt u beleggers aan die meer willen leren over beleggen?
‘We hebben een Academy op onze website waar beleggers allerlei nuttige informatie kunnen vinden, daarnaast deel ik regelmatig interessante content op Twitter en op mijn blog.’

Hoe ver kunnen de prijzen van ETF’s nog zakken?
De grondstoffensector heeft aangetoond dat prijzen zo laag kunnen als de productiekosten. Van Eck gelooft in het toevoegen van waarde en gaat niet voor de simpele, zo goedkoop mogelijke ETF’s. Ik verwacht dat de prijzen zullen dalen, ergens in de range van 15-30 basispunten. Vanaf dat niveau interesseren beleggers zich niet meer voor prijs. Kijk maar naar de rente van ABN en ING. De één betaalt twee keer zoveel rente als de ander, maar werkelijk niemand zal overstappen. Laten we over vijf jaar nog eens kijken waar de prijzen uiteindelijk zijn gestabiliseerd. Daarnaast weten mensen dat het iets moet kosten. Als u naar de groenteman gaat en u krijgt de boodschappen gratis mee, dan vertrouwt u het ook niet.’

Wat is de grootste fout die beleggers kunnen maken?
‘Niet in de markt zitten, oftewel niet belegd zijn! Een belegger moet altijd aandelen en obligaties hebben. Sommige mensen hebben veel spaargeld. Dat is echt zonde. Er is altijd een reden om niet te investeren: brexit, Hongkong, handelsoorlog en wat niet allemaal nog meer.’

U weet dat onze staatsobligaties allemaal onder het vriespunt renderen?
‘Ja, dat weet ik. Je moet nooit obligaties kopen met een negatieve rente. Sla de Europese obligaties over. Elders in de wereld zijn nog genoeg obligaties te vinden met een positief rendement.’

Hoe kijkt u aan tegen de tweestrijd tussen China en de VS?
‘Dit zijn de twee grootste economieën ter wereld. Ze draaien goed en daarmee ook de wereldeconomie. Beide landen hebben daarnaast een beleid dat is gericht op groei en niet op krimp. Maak je geen zorgen, wees blij!’

Waarom zijn er dan zoveel renteverlagingen en waarom hebben de ECB en de Fed dan onlangs de geldpers weer aangezet?
‘Het grootste risico van het afgelopen jaar was toen China de Chinese kredietverlening begon af te knijpen. Dat gebeurde omdat schuld veel te snel groeide in China. Peking trapte zo hard op de rem dat de Chinese economie bijna onderuitging. Dit was de enige reden dat de Fed een u-bocht maakte en aankondigde de rente niet meer te verlagen, maar juist te verhogen.’

 

Jan van Eck – Chief Executive Officer Van Eck

1991 – heden Ceo Van Eck
1988 – 1991 Stanford University Law School, Doctor of Law (J.D.)
1981 – 1985 Williams College (Bachelor of Arts (B.A.) Economics
1963 Geboren in New York. 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!