Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Dividend Ivan SNURER, 27 okt 2019 12:00

Geld verdienen met foute aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Met foute aandelen worden de sin stocks bedoeld van bedrijven met activiteiten in omstreden sectoren, zoals de tabak- en wapenindustrie.

Elke belegger heeft echter zijn eigen opvatting over wat ethisch is of niet. Dat geldt voor duurzaam beleggen evenzo. Op Wall Street noteren heel wat bedrijven die actief zijn in foute sectoren. De meesten staan er niet expliciet bij stil, maar sommige beleggers weren aandelen uit omstreden sectoren. Ze beleggen liever niet in alcohol, bommen, farma (dierproeven), gokbedrijven, tabak, wietplantages, et cetera.

Niettemin bieden foute aandelen mooie beleggingskansen. Amerikaanse analisten spreken in dit verband liever van sin stocks, oftewel van zondige aandelen. Het zijn vaak bedrijven met pricing power, sterke cashflows en stevige dividenden. Er bestaat zelfs een collectieve belegging die enkel in sin stocks belegt: het Vice Fund. Het beleggingsfonds is het enige in zijn soort.

Verantwoord en duurzaam beleggen

De meeste pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen leggen in hun prospectus vast dat ze op verantwoorde wijze beleggen. Bij duurzaam beleggen gaat niet het zozeer om het uitsluiten van bepaalde aandelen, maar om een zorgvuldige beoordeling van sociaal-maatschappelijke aspecten.

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over het milieu en over sociale en ethische kwesties. Bij duurzaam beleggen wordt er gekeken hoe een bedrijf in de maatschappij staat en omgaat met het milieu en of het de belangen van de aandeelhouders, klanten en werknemers waarborgt. Het integreert eigenlijk de risicofactoren op het vlak van maatschappij, milieu en ondernemingsbestuur met als doel een hoger rendement te genereren.

Vroeger was alles beter

Voorheen ging duurzaam beleggen ten koste van het rendement, nu niet meer. Bij de sin stocks is dit net omgekeerd. Hoewel zonden van allen tijde zijn, valt op dat foute aandelen tegenwoordig minder goed renderen. Neem het USA Mutuals Vitium Global Fund, beter bekend als het Vice Fund. Het beleggingsfonds belegt al sinds september 2002 en luisterde tussen juli 2014 en oktober 2016 naar de naam Barrier Fund. Het rendement van het Vice Fund blijft de laatste jaren duidelijk achter op het marktgemiddelde.

De oorzaak van de ondermaatse prestatie is tweeledig. Steeds meer pensioenfondsen, verzekeraars en andere (institutionele) beleggers mijden foute aandelen, al dan niet opgedragen door de overheid. Anderzijds zit de Amerikaanse economie al meer dan tien jaar in de lift.

Aandelen die beter presteren gedurende recessies

Het Vice Fund moet het hebben van onzekere tijden, om niet te zeggen van recessies. Tijdens een economische neergang presteren bepaalde aandelen beter dan andere. De vraag naar drank, sigaretten, wapens en andere zondige zaken is relatief stabiel. Sterker nog, in onzekere tijden neemt de vraag naar (ont)spanning zelfs toe.

Onder het motto ‘vice is nice’ doet ondeugd het Vice Fund deugd. Maar aandelen die door een grote groep van beleggers worden uitgesloten, worden vaak ook tegen een korting verhandeld. Vanwege de smet die op de activiteiten of de sector rust, worden zij in de regel lager gewaardeerd dan de markt.

De verleiding van foute aandelen

Er kan dus een moment komen, dat bepaalde beleggers die onderwaardering te aantrekkelijk vinden om links te laten liggen. Als zij niet langer gevangen zitten in het duivelse dilemma van duurzaam dan wel ethisch beleggen en rendement, laten zij zich misschien toch verleiden.

Het kan daarom interessant zijn om die foute aandelen eens nader te bekijken. Onderstaande tabel biedt inzage in de 25 grootste posities van het Vice Fund. Samen goed voor een gemiddeld dividendrendement van net geen 3%.

Foute aandelen

PS: De beleggingsleer doet geen uitspraken over wat duurzaam, ethisch of maatschappelijk verantwoordelijk is. Enkel over wat economisch gezien het beste werkt. En die rationele logica pleit over een langere periode bekeken in het voordeel van het Vice Fund, of beter gezegd het USA Mutuals Vitium Global Fund.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!