Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Jeff Thijssen, 1 okt 2019 15:00

Wat de optiemarkt ons vertelt

0 0 Leestijd ongeveer

De maand oktober is aangebroken en dat betekent dat er de komende weken weer een hoop kwartaalcijfers de revue gaan passeren. Ik ben benieuwd welke bedrijven ons gaan verrassen.

De reacties van beleggers op kwartaalcijfers zijn soms lastig te doorgronden. Dit is met name het geval als de cijfers beter zijn dan verwacht en de beurskoers toch daalt. Of als de resultaten eigenlijk tegenvallen, maar de beurskoers toch opveert. Dit maakt het voorspellen van de koersbeweging na een cijferpresentatie erg moeilijk.

Wat wel voorspelbaar is, is de ontwikkeling van de optieprijzen rond de kwartaalcijfers. Over het algemeen neemt de impliciete volatiliteit, die voor een groot deel de waarde van een optie bepaalt, door alle onzekerheid flink toe naarmate we dichterbij de bekendmaking van de kwartaalcijfers komen. Aan de ene kant komt dit doordat speculanten opties kopen om in te spelen op een flinke stijging of daling van het aandeel. Aan de andere kant het door beleggers die opties kopen om zichzelf te beschermen.

Tijdswaarde van opties is cruciaal

Het gevolg is dat er veel meer tijdswaarde in de opties komt te zitten. Nadat de bedrijven de cijfers bekend hebben gemaakt neemt de onzekerheid af, en daalt de impliciete volatiliteit over het algemeen snel. Dit betekent dat deze opties dan een groot deel van hun optiepremie (tijdswaarde) verliezen. Vanwege deze voorspelbaarheid ben ik er een voorstander van om op kwartaalcijfers in te spelen door opties te schrijven in plaats van ze te kopen. Wie bovendien opties schrijft op een prijsniveau dat buiten de verwachte beweging ligt, creëert daarmee een grote statistische kans op succes.

De verwachte beweging van de kwartaalcijfers is te berekenen door aan de vooravond van de kwartaalcijfers de waarde van de at-the-money straddle (at-the-money calloptie + putoptie) met de kortst lopende looptijd te nemen en deze te vermenigvuldigen met 0,85.

Een voorbeeld. Aandeel X noteert aan de vooravond van de kwartaalcijfers op $82,60. De waarde van de at-the-money calloptie bedraagt $1,73 en die van de at-the-money putoptie $1,69. Dit betekent dat de straddle een waarde vertegenwoordigt van $3,42. Als we dit bedrag vermenigvuldigen met 0,85, komen we uit op $2,90. Dit betekent dat de markt verwacht dat het aandeel de volgende dag binnen een bandbreedte van $2,90 (3,5%) omhoog of omlaag zal bewegen ten opzichte van de huidige beurskoers.

Door op een slimme manier opties te schrijven aan de vooravond van de kwartaalcijfers en deze kort na bekendmaking van de cijfers te sluiten, kan de schrijver profiteren van de tijdswaarde die in rook op gaat.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!