Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Obligaties Ellen Engelhart, 24 sep 2019 15:44

Staatsobligaties VS bieden nog wél rendement

0 0 Leestijd ongeveer

De rentes op Amerikaanse staatsobligaties zijn relatief hoog. We bekijken wat de voordelen en risico’s zijn van een belegging in deze obligaties.

De rentes op obligaties in de eurozone zijn zeer laag. Zo zijn de ‘vergoedingen’ op tienjaarsobligaties van de meest kredietwaardige (AAA) landen, zoals Duitsland (-0,5%) en Nederland (-0,4%), sterk negatief. De tienjaarsrente van voormalige probleemlanden zoals Spanje (A-) en Portugal (BBB) ligt niet ver boven de 0%. En zelfs Griekenland (B+) vergoedt nog maar 1,5% op jaarbasis voor tien jaar.

Blik op  de rentes op Amerikaanse staatsobligaties

Alle reden dus om te kijken naar Amerikaanse staatsobligaties, die een relatief hoge vergoeding bieden. Net als Duitsland en Nederland heeft ook de VS solide creditratings (AAA, AA+), maar de tienjaarsrente ligt hier rond de 1,8%. Dat is circa 2,3 procentpunt meer dan de ‘vergoeding’ op een Duitse tienjaarslening. Voor obligaties tot 2022 bedraagt het renteverschil zelfs 2,5 procentpunt (-0,8% tegenover 1,7%).

Omdat de Amerikaanse rente bovendien beduidend hoger staat dan die in de eurozone, heeft hij ook meer ruimte om te dalen. De economie in de VS is lange tijd steviger blijven groeien dan die van de eurozone, maar vertoont nu ook tekenen van afkoeling. Obligatierentes dalen meestal als de economie stagneert of krimpt, en een dalende rente betekent een stijgende obligatiekoers. Ook dat kan het nu interessant maken om in Amerikaanse staatsobligaties te beleggen.

Een andere motivatie daarvoor kan spreiding zijn. De structurele problemen van de eurozone zijn immers niet allemaal opgelost en kunnen vroeg of laat weer de kop opsteken. Een (gedeeltelijke) belegging in Amerikaanse staatsobligaties geeft daarmee een sprieidingsvoordeel, omdat deze obligaties en de dollar in zo’n scenario als veilige haven kunnen worden gezien.

Veel (nieuwe) schuld

Maar er zijn ook risico’s. Zo verwachten beleggers inmiddels al enkele renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank (Fed). Mocht deze verwachting niet uitkomen, dan kunnen Amerikaanse obligatierentes weer oplopen en de koersen dalen. Beleggers kunnen echter een behoorlijke rentestijging doorstaan voordat deze obligaties slechter presteren dan Duitse obligaties bij gelijkblijvende (negatieve) rentes. Bovendien kan de dollar juist sterker worden als de Fed voorzichtiger is met renteverlagingen.

Een ander minpunt is het hoge begrotingstekort van de VS. Hierdoor loopt de schuldquote op. Deze staat inmiddels ruim boven de 100% van het totale inkomen van het land. En met president Trump aan het roer lijkt hierin op korte termijn weinig te veranderen.

Een extra nadeel van het hoge tekort is dat de Verenigde Staten veel nieuwe obligaties moeten uitgeven om dit geld te lenen. Meer aanbod bij gelijkblijvende vraag resulteert meestal in lagere prijzen (obligatiekoersen) en oplopende rentes. Daar komt bij dat de VS ook afhankelijk zijn van buitenlands geld. Zo heeft China een behoorlijk deel van de Amerikaanse staatsobligaties in handen, terwijl de twee landen verwikkeld zijn in een handelsconflict. Als China de VS dwars wil zitten door Amerikaanse staatsobligaties te verkopen, kan dit de obligatierentes ook omhoog duwen. We verwachten echter niet dat het zo’n vaart zal lopen.

Passief of direct

Beleggers die in dollarobligaties willen beleggen, kunnen kiezen voor fondsen of individuele obligatieleningen. Er zijn diverse passieve fondsen beschikbaar, zoals het Vanguard US Government Bond Index Fund (IE00BFPM9Z33). Dit fonds belegt in een mandje Amerikaanse staatsobligaties met verschillende looptijden. Het fonds heeft een duration (rentegevoeligheid) van circa zes jaar en een gemiddeld effectief rendement van circa 1,8%. Ook kunt u in individuele obligaties beleggen. Zo geeft bijvoorbeeld een Amerikaanse staatsobligatie tot 15 augustus 2023 een effectief rendement van circa 1,7% (US912828VS66).

Als u liever belegt in een dollarobligatie van een kredietwaardige overheidsgerelateerde Europese instelling dan kan dat ook. Een KfW-lening (AAA, US500769HS68) tot 2028 vergoedt nu circa 1,9%. En een lening van Bank Nederlandse Gemeenten tot maart 2026 (AAA, XS1379220889) geeft een effectief rendement van circa 1,9%.

Conclusie

Amerikaanse obligaties geven nog relatief interessante renteniveaus vergeleken met bijvoorbeeld Duitse of Nederlandse staatsobligaties. Voor beleggers die geen bezwaar hebben tegen valutaschommelingen kunnen Amerikaanse staatsobligaties het overwegen waard zijn. Maar ook beleggers die op zoek zijn naar extra spreiding (buiten de eurozone) en/of zich willen wapenen tegen een zwakkere mondiale economische groei kunnen denken aan dollarobligaties.

Ellen  Engelhart heeft geen belangen in de beschreven obligatie­titels.
Kijk voor meer informatie op
www.vanlanschot.nl

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!