Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 24 sep 2019 15:00

Bij Signify daalt niet alleen de omzet

0 0 Leestijd ongeveer

Signify leunt nog sterk op het krimpende gloeilampensegment. Maar het moment dat de opbloeiende led-markt het groeistokje overneemt, komt dankzij het klimaatbeleid en dalende CO2-uitstoot eerder dan beleggers nu inprijzen.

Bij Signify staat de omzet voorlopig stevig onder druk. Door de dalende vraag naar gloeilampen nemen de verkopen gestaag af. Led-lampen vormen weliswaar al 77% van de omzet, maar in het tweede kwartaal was de bescheiden groei van 0,2% in dit segment lang niet voldoende om de krimp van 20,3% bij gloeilampen te compenseren. Signify kan pas weer groeien als dit segment verder gemarginaliseerd is – of als de vraag naar led-lampen flink aantrekt. Analisten voorspellen dat de omzet in ieder geval tot 2022 blijft afnemen.

Oktober | Maand van de technologie
Wij nodigen u graag uit voor onze beleggersavond op dinsdagavond 29 oktober 2019 die wij organiseren in het kader van de Maand van de Technologie: Zo kunt u geld verdienen aan technologie.

Maar de omzet is niet het enige dat terugloopt. De onderneming slaagt er namelijk in om de CO2-uitstoot in hoog tempo te verlagen. Signify voorspelt dat het volgend jaar al klimaatneutraal is. Dat is een slimme zet, want daarmee zet Signify zichzelf nadrukkelijk in de schijnwerpers als het gaat om klimaatbeleid.

Omschakeling led-verlichting

Als onderdeel van het Klimaatakkoord moeten gebouwen in Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Het kabinet staat echter onder toenemende druk om maatregelen niet voor zich uit te schuiven. Bij oudere gebouwen vormt verlichting soms wel 40% van het elektriciteitsverbruik. Door omschakeling naar led-verlichting kan dit energieverbruik soms met de helft of meer worden verminderd.

Een andere impuls is dat veel overheden – van Amerikaanse steden tot Aziatische landen – ervoor kiezen om straatverlichting te vervangen door led-lampen. In juni voorspelde consultancyfirma Grand View Research dat de groei in de periode tot 2025 mogelijk uitkomt op 11,8%.

Signify in cijfers
In € mln2019 (t)2018
Omzet62906360
Aangepaste ebit656640
Nettowinst295263

Tweede kwartaal Signify uitschieter

Zo komen er steeds meer aanwijzingen dat het zwakke tweede kwartaal een uitschieter was. Toen stonden in India de verkopen tijdelijk onder druk in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, terwijl de onderneming ook in Saudi-Arabië tegen een groeihorde aanliep. De lat voor het lopende kwartaal ligt wel heel erg laag, met een analistenprognose die uitgaat van een omzetdaling van 4%. Met het oog op het internationale klimaatbeleid, de overnamestrijd rond branchegenoot Osram die de interesse van durfkapitalisten voor de lichtindustrie onderstreept, het afscheid van grootaandeelhouder Philips en het riante dividendbeleid (bijna 5,5% rendement) is het tijd om het verkoopadvies te verhogen naar ‘houden’.

Pijnlijk afscheid van Philips
Vijf jaar nadat Philips aankondigde dat het de lichtdivisie wilde afstoten, zijn de banden definitief doorgeknipt. Op donderdag 19 september werd bekend dat de onderneming het resterende belang van 10,7% in zijn voormalige lichttak heeft verkocht. In de twee handelsdagen na het bericht viel de beurskoers van Signify met 6,6% terug naar €24,70. Het grote verschil met de prijs van €25,90 die Philips ontving voor de 13,8 miljoen aandelen doet vermoeden dat zakenbanken Morgan Stanley en NM Rothschild & Sons de beurskoers van Signify in de aanloop naar de transactie een flinke duw in de rug hebben gegeven. Ondanks de koersdaling is het afscheid van Philips voor beleggers positief. Het gevaar van nieuwe koersdruk door een grote verkoop is verdwenen. Bovendien is er bij een mogelijke overname geen grootaandeelhouder die dwars kan liggen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!