Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Jeff Thijssen, 27 aug 2019 15:00

Column: voorspellingen die wél uitkomen

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers houden ervan om te voorspellen wat de markt gaat doen. We kunnen dan ook geen beleggingsblad, nieuwsbrief of beleggingswebsite openen zonder dat de voorspellingen ons om de oren vliegen. Ook analisten van grootbanken geven maar al te graag koersdoelen af.

De toekomstige prijs van een aandeel voorspellen is echter zeer complex, zoals menig belegger zal beamen. Toch komen elk jaar weer de lijstjes met voorspellingen voorbij van analisten van grote banken. Een bekend onderzoek is het Market Strategist-onderzoek van het Amerikaanse nieuwskanaal CNBC. Aan het begin van het jaar voorspellen bekende analisten waar de S&P500 op het einde van het jaar zal eindigen.

Laten we eens kijken hoe accuraat de voorspellingen over 2018 waren. Uit het onderzoek blijkt dat de analisten zeer positief gestemd waren. Geen enkele analist voorspelde dat de S&P500 eind 2018 lager zou eindigen. Begin 2018 noteerde de S&P500 2674 punten. De laagste voorspelling kwam uit op 2750 punten (Morgan Stanley) en de hoogste kwamen uit op 3000 punten (Credit Suisse en JPMorgan). Uiteindelijk zorgde het handelsconflict tussen China en de VS ervoor dat alle analisten er met hun voorspelling flink naast zaten. De S&P500 sloot het jaar af in het rood, op 2507 punten.

Koersen voorspellen met de VIX

In plaats van af te gaan op de voorspellingen van analisten van banken ben ik er persoonlijk een voorstander van om te kijken naar de verwachte beweging die de optiemarkt aangeeft. Het is mijn ogen een eerlijke en betrouwbare manier om tot een voorspelling te komen. Voor de S&P500 kunnen beleggers kijken naar de volatiliteitsindex VIX, die de verwachte beweging van de index weergeeft voor de komende twaalf maanden. De VIX stond begin 2018 op 9,77. Dat cijfer betekent dat de optiemarkt een beweging van de index – de S&P500 dus – inprijst van 9,77% omhoog of omlaag over een periode van 12 maanden. Daarmee had de optiemarkt het vorig jaar bij het rechte eind, want 9,77% betekende dat de S&P500 aan het eind het jaar zou uitkomen tussen 2400 en 2900 punten. Het werden er, zoals gezegd, 2507.

Begin 2019 stond de VIX-index dankzij alle onrust op 24,50. Dit vertaalt zich in een groter percentage (24,5%) en dus in een grotere bandbreedte voor de S&P500. De VIX voorspelt dat de S&P500 eind 2019 binnen een bandbreedte van 1900 en 3100 punten zal uitkomen. Dat lijkt een stuk realistischer dan dat de voorspellingen voor 2019 uitkomen die de analisten van Deutsche Bank (3250) en JPMorgan (3200) hebben gedaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!