Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Educatie Ivan SNURER, 20 aug 2019 11:50

Wat is de werkelijke waarde van koersdoelen?

0 0 Leestijd ongeveer

Begin jaren negentig waren koersdoelen nog niet gebruikelijk, maar nu zijn ze niet meer weg te denken. Ze kleuren de beleggingsopinies van aandelenanalisten. Koersdoelen onthullen wat analisten echt van een aandeel denken en ze ontsluieren de onderlinge verdeeldheid.

Het gebruik van specifieke koersdoelen is relatief nieuw in de wereld van analisten. Tot medio jaren negentig waagden aandelenanalisten zich niet aan concrete voorspellingen. Zij communiceerden bij voorkeur in generieke termen als ‘kopen’, ‘houden’ en ‘verkopen’.

Het koersdoel kwam in zwang op aandringen van institutionele beleggers. Zij wilden uit de eerste hand horen waar de koers van het aandeel heen zou kunnen gaan. En koersdoelen vielen beter te berekenen door de opkomst van personal computers, een ontwikkeling waarvan ook bedrijven profiteerden.

Opinie kracht bij zetten

Koersdoelen waren begin jaren negentig nog niet gebruikelijk, nu zijn ze gemeengoed. Tegenwoordig kleuren de meeste banken hun beleggingsadviezen met een koersdoel. Ze doen dit in de eerste plaats om de opinie kracht bij te zetten. Een aandeel van €12 met €24 als koersdoel spreekt meer tot de verbeelding dan een aandeel dat €21 doet.

In de praktijk plakken analisten op dergelijke aandelen vaak een koopadvies. De meeste banken hebben zes (!) keer zoveel koop- als verkoopadviezen uitstaan, en aan de hoogte van het beoogde koersdoel kunt u de onderwaardering aflezen. Ceteris paribus geldt: hoe hoger het winstpotentieel, hoe groter de vermeende onderwaardering.

Het koersdoel is ook een handreiking naar beleggers die zekerheid zoeken. Banken verkopen met hun koersdoelen zekerheid in de onzekere wereld. Ook particulieren weten graag van tevoren op welke koers ze het beste hun aandelen kunnen verkopen.

Beleggers kunnen door het koersdoel aandelen beter met elkaar vergelijken. Maar koersdoelen bieden ook schijnzekerheid. Het gebeurt vaak dat analisten hun koersdoel bijstellen voordat de vooropgestelde aanhoudperiode van zes tot twaalf maanden is afgelopen.

Grote verschillen

Het koersdoel is het prijsniveau dat een aandeel binnen een bepaalde termijn zal bereiken. Technische analisten kunnen op basis van patronen en koersbewegingen met enige zekerheid bepalen waarheen de koers gaat, beleggingsanalisten doen dat op fundamentele basis.

Op basis van economische ontwikkelingen en het beursklimaat voorspellen fundamentele analisten de omzet en winstmarge van bedrijven. Vervolgens kwantificeren zij de contante waarde van de te verwachte kasstromen en bepaalt men aan hand van koersratio’s een indicatief prijsniveau.

Soms liggen de koersdoelen van analisten zo ver uiteen dat dit ook weer vragen oproept. Wie een blik werpt op het koersdoel ontdekt dat bij sommige aandelen het verschil tussen de hoogste en laagste koers groter is dan 100%.

Hoe kan het eigenlijk dat er zulke grote verschillen mogelijk zijn? Analisten bestuderen naar eer en geweten de gang van zaken en u mag ervan uitgaan dat ze eenzelfde opleiding hebben genoten en met dezelfde data werken.

De spreiding komt voornamelijk tot stand door hun kijk op economische ontwikkelingen en het beursklimaat. Voor de ene analist is het glas half vol, voor de ander half leeg. Daarnaast kijkt de een bij zijn taxaties twee jaar vooruit, de ander vijf jaar.

De waarde van koersdoelen

Niemand kan de toekomst voorspellen. Toch verwacht men van analisten dat ze over een glazen bol beschikken die tot op de eurocent precies is. Ze moeten niet alleen berekenen hoe winstgevend de onderneming en diens sectorgenoten in de komende jaren zullen zijn, ze moeten ook inschatten hoe het beleggerssentiment zich over een periode van zes tot achttien maanden zal ontwikkelen. Dat laatste is een specialiteit op zich.

Als er grote verschillen zijn tussen de koersdoelen van analisten, duidt dit op verdeeldheid. En hoewel het wellicht tegen het gevoel indruist, toont academisch onderzoek aan dat aandelen waarvan de koersdoelen weinig van elkaar verschillen, bovengemiddeld presteren. Een grote spreiding tussen het hoogste en laagste koersdoel duidt op een grote mate van onzekerheid. Dergelijke aandelen laten in de regel een ondermaats rendement zien.

Dus als u bij de selectie van uw aandelen het koersdoel betrekt, kijk dan ook even naar het verschil tussen het hoogste en laagste koersdoel. Hoe kleiner, hoe beter.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!