Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Zijn de VS en China op weg naar eeuwige handelsoorlog?

0 0 Leestijd ongeveer

Merrill Lynch is niet verontrust dat de recente importheffingen leiden tot een ‘eeuwige handelsoorlog’ tussen de twee grootste economieën ter wereld, de VS en China. Dit zou namelijk te duur worden voor zowel Amerikaanse als Chinese consumenten.

De verwachting is dat de Amerikaanse president Donald Trump er in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in 2020 alles aan zal doen om een recessie te voorkomen. Tot nu toe werd een Amerikaanse president altijd herkozen als in de twee jaar voor de verkiezingen geen recessie plaatsvond. Ondertussen is de Communistische Partij er alles aan gelegen de droom waar te maken om China in het komende decennium te veranderen in een ontwikkelde economie met hoge inkomens.

Merrill Lynch verwacht dat zowel Trump als Xi zullen inzien dat een langdurige handelsoorlog gelijkstaat aan een gegarandeerde financiële vernietiging voor beide partijen.

Commerciële banden

Het afgelopen jaar zijn de commerciële banden tussen de VS en China verzwakt. China verkocht afgelopen jaar meer Amerikaanse activa dan dat het aankocht. Zo stond het Chinese belang in Amerikaanse staatsobligaties in mei 2019 op jaarbasis 6% lager. Daarnaast daalden de inkomsten van Amerikaanse bedrijven in China over het eerste kwartaal op jaarbasis met 11% en de inkomsten van Chinese bedrijven in de VS zelfs met 30%. Verder nam het Chinese toerisme richting de VS met 3% af en schreven minder Chinese studenten zich in op Amerikaanse universiteiten.

Merrill Lynch vindt het echter nog te vroeg om te zeggen dat deze economische ontkoppeling van structurele in plaats van cyclische aard is. De analisten verwachten dat een volledige handels- en valutaoorlog wordt voorkomen en beide landen vervolgens de commerciële banden weer aanhalen, waardoor de dalingen op termijn teniet worden gedaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!