Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 22 aug 2019 12:00

Advieswijziging BAM na nieuwe tegenvallers

0 0 Leestijd ongeveer

Na de winstwaarschuwing in juli slaagt BAM er toch nog in om teleur te stellen. Vooral de verder oplopende kosten voor de bouw van de zeesluis in IJmuiden zijn een domper.

De omzet van BAM is in het eerste halfjaar met 7% gestegen naar €3,45 mrd. Dat was iets beter dan verwacht. Op de Nederlandse woningmarkt deed de bouwer goede zaken, terwijl ook de bouwactiviteiten in Ierland meer omzet genereerden. Het aangepaste verlies voor belasting kwam uit op €27,2 mln, tegen een winst van €57,8 mln in dezelfde periode van vorig jaar. Analisten hadden in doorsnee gerekend op een min van €21,3 mln.

Vorige maand waarschuwde BAM al voor een halfjaarverlies vanwege hogere kosten bij BAM International en voor enkele projecten in Duitsland. Die extra kosten bedragen in totaal €94 mln, in plaats van de eerder gemelde €90 mln. BAM verwacht een deel van deze kosten nog steeds te kunnen verhalen op de klanten.

Zeesluis blijft BAM achtervolgen

Daarnaast heeft het bedrijf in het tweede kwartaal nog eens €3,7 mln aan kostenoverschrijdingen ingeboekt op de zeesluis in IJmuiden, waarmee de teller over het eerste halfjaar op €7,5 mln staat. Daaruit blijkt dat het bouwconcern dit probleemproject nog steeds niet onder controle heeft. De extra kosten hangen samen met de voorbereidingen voor het afzinken van het tweede caisson. Met deze laatste risicovolle fase in het project ligt het bedrijf naar eigen zeggen op schema. Tot slot kwam BAM op de proppen met een afboeking van €10,3 mln inzake funderingen voor offshore-windparken. Het bedrijf zal deze markt verlaten.

Al met al kwam BAM wederom met een aantal onaangename verrassingen. De koers daalde ruim 12% op de cijfers. Het enige lichtpuntje is dat BAM vasthoudt aan de (eerder verlaagde) winstverwachting voor geheel het jaar van een aangepaste marge voor belasting van circa 1%. De omzet zal daarbij licht toenemen, waar het bedrijf eerder nog een gelijke omzet verwachtte. BAM verkoopt dit jaar meer woningen dan gedacht. Verder denkt de onderneming volgend jaar nog steeds uit te kunnen komen op de margedoelstelling van 2-4%. Dat zou een flinke winstsprong impliceren. De belofte van margeherstel weet het bouwconcern echter keer op keer niet waar te maken. Cruciaal is de afronding van de zeesluis in IJmuiden. In afwachting daarvan breng ik het koopadvies terug naar ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!