Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Jeroen Boogaard, 10 jul 2019 12:00

Vertrouwen in BAM zoek na nieuwe tegenslagen

0 0 Leestijd ongeveer

Hogere kosten voor enkele projecten in het buitenland duwen BAM in het eerste halfjaar in de rode cijfers. De winstwaarschuwing toont aan dat de bouwer zijn risicobeheersing nog onvoldoende op orde heeft.

BAM verwacht dat het aangepaste resultaat voor belasting dit jaar uitkomt op circa 1% van de omzet. Eerder mikte het bedrijf nog op een verbetering van de winstmarge tot boven het niveau van 2,1% in 2018. Hogere kosten voor een groot infraproject en enkele utiliteitsprojecten in Duitsland drukken de winst met circa €65 mln. Daarnaast kost een project van BAM International nog eens circa €25 mln extra.

De tegenvallers leiden tot een verlies in het eerste halfjaar. Volgens BAM wordt dit deels veroorzaakt doordat klanten andere eisen zijn gaan stellen en door projectvertragingen, waarvoor de bouwer geen verantwoordelijkheid draagt. Het bedrijf is in gesprek met de opdrachtgevers over compensatie. Dit zijn echter langdurige processen. Onder de nieuwe boekhoudregels mag bovendien de vordering nog niet ingeboekt worden, terwijl BAM wel de kosten moet verantwoorden.

Margedoelstelling blijft staan

Ondanks het feit dat BAM de schade gaat verhalen op zijn klanten, reageerden beleggers onthutst op het nieuwe winstalarm. De koers ging met bijna 25% onderuit. Het vertrouwen in BAM was juist weer teruggekeerd, nu de bouw van de zeesluis in IJmuiden eindelijk onder controle leek.

BAM werkt al sinds 2014 aan een betere projectbeheersing en cultuurverandering, waarin meer oog is voor de balans tussen risico’s en rendement. Een selectief aannamebeleid heeft volgens BAM geleid tot een kwalitatief beter orderboek. Het gaat in dit geval om bouwprojecten die in 2013, 2014 en 2016 zijn gestart. Die zouden al minder risico met zich moeten meebrengen. De teleurstelling is daarom groot.

BAM houdt wel vertrouwen in de margedoelstelling van 2-4% voor 2020. Het concern neemt volgens mij de juiste maatregelen, maar het zal nog wel even duren voordat de marge naar een structureel hoger niveau gaat. In de voorbije jaren is de koers altijd grotendeels hersteld van dit soort zeperds, en dat zal nu denk ik niet anders zijn. Bij een verwachte k/w van 5,5 voor 2020 is de kwetsbaarheid van de bouwsector en van BAM in het bijzonder ruimschoots in de koers verdisconteerd. Ik handhaaf dan ook het koopadvies, maar met de toevoeging dat BAM vooral geschikt is voor speculatieve beleggers.

De lange weg naar gezonde marges
In een gesprek met BNR omschrijft bestuursvoorzitter Rob van Wingerden van BAM het bouwconcern als een tanker die moet keren. Al sinds zijn aantreden in 2014 is de topman bezig om de risico’s te verlagen en de marges te verhogen. Dit is een langdurig proces, want opdrachtgevers moeten ook mee. Zo voert BAM al een jaar gesprekken met Rijkswaterstaat om de verhouding tussen risico’s en beloning beter in balans te krijgen. Volgens Van Wingerden gaat het langzaam maar zeker de goede kant op. Ondertussen is hij terughoudend met het aannemen van nieuwe projecten. Hij stapte uit de aanbesteding van de A15 en op sommige tenders schrijft BAM helemaal niet meer in. In Duitsland neemt het bouwconcern zelfs al twee jaar geen klussen meer aan van de overheid.
JAARCIJFERS
In € mln20182017
Omzet7.2086.535
Winst voor belasting153,224,9
Winstmarge voor belasting2,1%0,4%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!