Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Jeroen Boogaard, 19 aug 2019 16:26

Kan Aegon groeien ondanks huidige rente?

0 0 Leestijd ongeveer

De gedaalde rente zet de kapitaalpositie en de verkoop van variabele lijfrenteproducten bij Aegon onder druk. Het hogere interimdividend duidt echter op vertrouwen in de toekomst.

Aegon heeft het eerste halfjaar afgesloten met een nettowinst van €618 mln, een plus van 26% vergeleken met een jaar eerder. Hierin zitten traditiegetrouw nogal wat bijzondere posten. Zo werden de voorzieningen in Nederland aangevuld met €394 mln door een stijging van de risico-opslagen op hypotheken. Dit werd deels gecompenseerd door €275 mln aan boekwinsten op de verkoop van obligaties. Onderliggend daalde de winst voor belasting met 5% naar €1,01 mrd. Dat was iets beter dan de marktverwachting van €988 mln.

Producten niet populair

Exclusief valutakoerseffecten daalde de onderliggende winst met 9%. Een licht hoger resultaat in Europa (+1% naar €439 mln) werd tenietgedaan door een stevige winstdaling van 11% naar €576 mln in Amerika. Volgens Aegon zijn de lagere resultaten op zijn grootste markt toe te schrijven aan lagere provisie-inkomsten uit pensioenproducten en variabele lijfrentes. Door de lage rente zijn levensverzekeringen en variabele lijfrenteproducten momenteel niet populair. Bovendien maakte de verzekeraar meer kosten voor investeringen in groei en een betere klantervaring.

Ook op de balans lieten de lagere rentestanden hun sporen na. Bij Aegon Nederland is de Solvency II ratio flink gedaald, van 181 naar 152%. De kapitaalbuffer slonk op de thuismarkt vooral door hogere risico-opslagen op Nederlandse hypotheken. Terwijl de rente op staatsobligaties is gedaald, is de hypotheekrente amper omlaag gekomen. Dit zorgde voor een waardedaling van de enorme hypothekenportefeuille; de gestegen risico-opslagen zijn volgens Aegon niet het gevolg van een verslechtering van de kredietwaardigheid. Verder moet de verzekeraar meer kapitaal aanhouden door de gedaalde rente.

HALFJAARCIJFERS AEGON
In € mln20192018
Onderliggend resultaat voor bel.10101064
Nettowinst618491
Solvency II ratio197%211%

Voldoende dividenddekking Aegon

Aegon verwacht dat een significant deel van deze negatieve markteffecten op termijn weer zal omdraaien. Zolang de solvabiliteitsratio onder de eigen ondergrens van 155% zit, keert de Nederlandse tak echter geen dividend uit aan de holding. Voorlopig heeft dit geen gevolgen voor het dividend aan de aandeelhouders. Sterker nog, het interim-dividend wordt met 7% opgetrokken naar €0,15 per aandeel. Dankzij een goede kapitaalpositie in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kan Aegon nog altijd bogen op een sterke solvabiliteit op groepsniveau. Deze bedraagt 197%. Eind vorig jaar was dat nog 211%, maar ondanks de daling ligt deze ratio aan de bovenkant van de beoogde bandbreedte van 150-200%. Bovendien stegen de cashbuffers van de holding naar €1,6 mrd dankzij dividendbetalingen van de Amerikaanse en Europese dochters. Aegon streeft naar een buffer tussen de €1,0 mrd en €1,5 mrd.

Een ander positief punt is dat de kapitaalgeneratie (voor de impact van marktontwikkelingen) steeg naar €714 mln. Aegon keert hiervan 45-55% uit aan de aandeelhouders. Het interim-dividend komt neer op een pay-out ratio van 43%, zodat de dividenddekking nog ruim voldoende is. Zoals het er nu naar uitziet wacht de aandeelhouders over heel het jaar een dividend van minstens €0,30 per aandeel, tegen €0,29 in 2018.

Lage rente en een lage koers

Dat geeft op de huidige koers een riant dividendrendement van 8,3%. Ook op basis van de k/w van circa 5 en de boekwaarde per aandeel van €12,20 is Aegon spotgoedkoop. Dat is natuurlijk niet voor niets. De risicovrije rente blijft in de VS en het VK naar verwachting nog lang laag en in Nederland en Duitsland is die zelfs negatief. Een aanhoudende druk op de omzet en balans is het gevolg. Ook voor de nieuwe topman Lard Friese, de huidige ceo van concurrent NN Group, wordt het daarom lastig om Aegon weer te laten groeien. Een houdadvies volstaat.

Degelijke balans NN Group
NN Group zag het onderliggende resultaat voor belasting in het tweede kwartaal met 12,3% teruglopen naar €445 mln, in lijn met de consensus van €451 mln. Tegenover een lager resultaat bij Nederlandse levensverzekeringen, stond een hogere winst bij de schadetak, bij het Europese verzekeringsbedrijf en bij de Japanse levensverzekeraar. De solvabiliteit viel vergeleken met eind maart slechts iets terug, van 213 naar 210%, en blijft solide. Het interim-dividend wordt met 15% verhoogd naar €0,76 per aandeel. Het vroegtijdige vertrek van de succesvolle ceo Lard Friese is een tegenvaller. NN Group staat er echter goed voor en wordt met de overname van de schadetak van Vivat nog minder afhankelijk van levensverzekeringen. Bij een k/w van 7,4 blijft het koopadvies staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!