Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Dividend Ivan SNURER, 11 aug 12:00

Oost west, dividend best

0 0 Leestijd ongeveer

Als het over dividend gaat, koketteren beleggers met Amerikaanse aandelen. Ogenschijnlijk renderen dividendaandelen op Wall Street beter dan elders, maar is dat wel zo? Gaat de zon niet juist op voor Aziatische dividendaandelen?

We doen het allemaal wel eens, maar aandelenmarkten en beleggingsstrategieën kun je niet zomaar met elkaar vergelijken. Hoe vaak hoor je niet dat de prestaties van de AEX worden afgezet tegenover de DAX, de Nikkei225 of de S&P500? Terwijl er niet alleen een verschil is in het aantal indexleden, maar ook de manier waarop indexen worden samengesteld nogal kan verschillen.

De AEX is de bekendste beursindex van Nederland en bestaat uit 25 aandelen die op basis van hun handelsvolume worden geselecteerd. De DAX weerspiegelt de waardeontwikkeling van de dertig grootste beursgenoteerde Duitse bedrijven. Echter, de aandelen worden niet alleen gewogen op het handelsvolume, maar ook op hun beurswaarde (marktkapitalisatie). Daarnaast geeft de Duitse hoofdindex de waardeontwikkeling inclusief dividend weer. In tegenstelling tot het merendeel van andere indices, investeert de DAX de dividenduitkeringen in de index.

De Nikkei225 is de bekendste beursindex uit Azië. Zoals de naam al suggereert telt de Japanse index 225 aandelen. De Nikkei225 is een prijs-gewogen index. Zoals bij de bekende Dow Jones bepaalt de prijs (koers) van de aandelen de hoogte van de index. Uiteraard wordt de stand van de Nikkei weergegeven in de lokale munt, wat trouwens ook geldt voor de Dow Jones en de S&P500. Deze laatste is een naar marktwaarde gewogen index, waarbij rekening wordt gehouden met de free-float. Dat wil zeggen met het percentage aandelen dat daadwerkelijk verhandelbaar is op de beurs. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, telt de index op dit moment geen 500 aandelen, maar 505. Sommige bedrijven, waaronder Alphabet, het moederbedrijf van Google, hebben aandelen met of zonder stemrecht uitstaan.

Harde eis

De diversiteit onder dividendindices is nog groter. En als je het over dividendaandelen hebt, denk je al snel aan de dividendaristocraten van S&P Global. De Amerikaanse indexbouwer introduceerde de afgelopen jaren een aantal aandelenindices rond het thema van jaarlijkse dividendverhogingen. Maar zelfs binnen de indexfamilie van de S&P Dividend Aristocrats zijn de verschillen groot. Zo is er voor Amerikaanse aandelen de harde eis van 25 achtereenvolgende verhogingen van het jaarlijkse dividend. Echter, voor Europese en Japanse bedrijven volstaat een termijn van tien jaar. Hierbij zij aangemerkt dat voor Europese aandelen eveneens de harde eis vervalt. Uiteraard blijven dividendverlagingen uit den boze.

De populariteit van de zogeheten dividendaristocraten doet niets af aan het feit dat de meeste beleggers zich laten leiden door de relatieve hoogte van het dividend als ze aandelen willen kopen. Het ultieme voorbeeld daarvan zijn de Dogs of the Dow. Dit is de aandelenstrategie waarbij men bij elke jaarwisseling belegt in de tien fondsen met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones. S&P Global ontwikkelde een variant op de Dogs of the Dow. De S&P500 High Dividend-index behelst sinds september 2015 de tachtig aandelen met het hoogste dividendrendement uit de S&P500.

Voor Europese aandelen introduceerde STOXX tien jaar eerder al een soortgelijke index. Het was echter wachten tot medio 2012 voordat de Zwitserse indexaanbieder met Amerikaanse en Aziatische varianten kwam aanzetten. STOXX kijkt echter niet alleen naar de hoogte van het dividendrendement, het stelt daarnaast dat het dividend hoger moet zijn dan vijf jaar geleden.

Select dividend

Dankzij de STOXX Select Dividend-indices is het nu mogelijk om de regionale prestaties van dividendaandelen met elkaar te vergelijken. Als je een blik werpt op de regionale hoofdindices (STOXX600-reeks) dan zie je dat Europese aandelen het van hun dividend moet hebben. Anderzijds stel je ook vast dat Noord-Amerikaanse aandelen over de afgelopen twintig jaar voor de hoogste opbrengst tekenden.

Europese aandelen

Kijk je echter naar de regionale dividendindices, dan blijkt onverminderd dat Europese aandelen royale dividendbetalers zijn. Maar je ziet ook dat het totaalrendement van Amerikaanse en Europese dividendaandelen niet ver uiteenlopen. Wat echter nog het meest opvalt, is de bijzonder goede prestatie van Aziatische aandelen. Dat beeld verandert nie, als je het tijdvak 1/1999-12/2018 opsplitst in twee deelperiodes van tien jaar.

dividend

Aziatische dividendaandelen

Aangezien de opbrengst van Aziatische dividendaandelen beduidend hoger is, volgt hieronder een opsomming van tien belangrijkste posities uit de STOXX Asia/Pacific Select Dividend 30-index. Ruim driekwart van de indexleden komt uit Australië, Singapore of Hongkong. Slechts twee houden kantoor in Japan en eentje heeft zijn hoofdzetel in Nieuw-Zeeland. Financiële waarden, meer bepaald: banken, zijn met 24% de grootste sector. Daarna volgt vastgoed en telecommunicatie met respectievelijk 21 en 12%.

dividend

Bent u geïnteresseerd in een ETF? De tracker van iShares keert eens per kwartaal dividend uit. Het is een fysieke ETF met een notering in Amsterdam. iShares koopt dus alle aandelen en de ETF luistert naar de naam iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!