Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Koersen lopen vooruit op realiteit

0 0 Leestijd ongeveer

Het cijferseizoen is weer begonnen. De eerstekwartaalcijfers waren niet denderend, maar beter dan de verlaagde winstverwachtingen. Voor het vierde kwartaal en 2020 lijken de prognoses opnieuw aan de hoge kant en moeilijker waar te maken.

Beleggers kunnen weinig fout doen dit jaar. Aandelen, staats- en bedrijfsobligaties en zelfs goud beleven een prima 2019 met opvallende koersstijgingen. Neem de iShares Euro Corp Large Cap ETF. Deze ETF repliceert het rendement van een index van solide, in euro’s uitgegeven, bedrijfsobligaties. Over 2019 bedraagt het totaalrendement een voor deze categorie forse 5,7%. Slechts een half procentpunt daarvan is echter afkomstig van de ontvangen coupon. Dat betekent dat ruim 90% van het rendement op solide euro-bedrijfsobligaties dit jaar het gevolg is van koerswinst. Het effectief rendement op deze leningen is gedaald van 1,62% eind vorig jaar tot de laagste stand ooit van 0,65% begin juli. De financiële positie van bedrijven is sinds eind 2018 zeker niet dusdanig verbeterd dat het een plausibele verklaring is voor de daling van het effectief rendement. De ommezwaai van centrale banken van een strikter naar een ruimer monetair beleid is een betere verklaring.

Winstverwachtingen

Eenzelfde beeld doet zich op de aandelenmarkt voor. Het totaalrendement van de S&P500-index over 2019 bedraagt liefst 21,2%. Een kleine 94% daarvan is afkomstig van koerswinst, de rest van dividend. Net als bij de euro-bedrijfsobligaties lijkt die koerssprong niet het gevolg van betere omstandigheden of winstvooruitzichten van bedrijven sinds eind vorig jaar. In tegendeel zelfs, zoals strateeg David Rosenberg van vermogensbeheerder Gluskin Sheff liet zien. Eind vorig jaar verwachtten analisten een gemiddelde groei van de winst per aandeel van de bedrijven uit de S&P500 van 3,5%. In werkelijkheid presenteerden deze bedrijven een winstdaling van 0,3%, aldus Rosenberg. Diezelfde analisten gingen eind vorig jaar verder uit van een stijging van de winst per aandeel voor de S&P500-bedrijven van 4,1% over het tweede kwartaal van dit jaar. Hoewel de koersen sinds eind 2018 alleen maar gestegen zijn, zijn de winstverwachtingen over het tweede kwartaal alleen maar neerwaarts aangepast. Analisten rekenen volgens de Gluskin Sheff-strateeg nu niet meer op een winststijging, maar een winstdaling van 2,6% over het tweede kwartaal. Ook voor het derde en vierde kwartaal zijn de verwachtingen flink neerwaarts bijgesteld. Deze trend wordt bevestigd door data van indexaanbieder Standard & Poor’s. Daaruit blijkt dat de koersstijging van de S&P500-index dit jaar niet hand in hand is gegaan met de winstverwachtingen. Voor heel 2019 hebben analisten hun winstverwachting voor de S&P500-index van $171,74 naar $163,27 per aandeel aangepast (zie grafiek).

Koersen vooruit op realiteit

Voor een deel is dit een herhaling van de rituele dans waarin analisten hun winstverwachtingen verlagen zodat bedrijven de aangepaste prognoses kunnen verslaan. Volgens Barclays zijn de winstverwachtingen voor het tweede en derde kwartaal ook niet overdreven hoog. De koersstijging van de S&P500-index heeft de koers-winstverhouding – op basis van winstverwachtingen voor de komende twaalf maanden – bovendien slechts terug gebracht tot het niveau van de herfst van 2018. Barclays maakt zich echter wel degelijk zorgen over de hoge winstverwachtingen voor het vierde kwartaal van dit jaar en die voor heel 2020. Voor 2020 gaan analisten uit van een groei van de winst per aandeel van 10% voor de wereldwijde aandelenindex en van 11,2% voor de Amerikaanse index. Volgens de bank moet de wereldeconomie met zeker 3% groeien willen bedrijven überhaupt een hogere winst per aandeel kunnen behalen. Voor dit jaar gaat Barclays uit van een economische groei van 3,3%. De aandelenkoersen lijken dan ook wel wat ver vooruitgelopen op hooggespannen winstverwachtingen die bedrijven eerst maar eens waar moeten maken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!