Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Obligaties Stephen Hendriks, 19 jul 2019 14:00

Meer inkomen maar ook meer risico met ETF’s op bedrijfsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Niet alleen de aandelenmarkt kent een uitstekend jaar, ook de bedrijfsobligaties presteren uitstekend. Wel is het nu een stuk lastiger geworden om een aantrekkelijk inkomen met ETF’s op bedrijfsobligaties te behalen.

Het is misschien wat overdreven om te zeggen dat de markt voor bedrijfsobligaties in vuur en vlam staat, maar de prestaties in dit marktsegment zijn dit jaar wel opvallend goed. Bedrijfsobligaties – uitgegeven in euro’s of dollars, risicovol of juist solide – hebben dit jaar rendementen van bijna 6 tot meer dan 10% geboekt. Net als bij aandelen is dat voornamelijk het gevolg van koerswinst. De belangrijkste functie van obligaties is echter het verschaffen van een regelmatige stroom aan couponinkomen. Het effectief rendement van obligaties uit verschillende categorieën is dit jaar over een breed front flink gedaald. Dat is prettig voor bedrijven die zich goedkoper kunnen financieren.

Voor beleggers is het minder aangenaam. Zij ontvangen immers een lager couponinkomen op nieuw uitgegeven leningen. Dat raakt ook het dividendinkomen van de ETF’s die in bedrijfsobligaties beleggen. De iShares Euro Corp Large Cap ETF is daar een goed voorbeeld van. In 2009 leverde deze in solide euro-bedrijfsobligaties beleggende ETF nog een jaarlijks inkomen van meer dan €5 per aandeel op. Afgelopen jaar was het dividend op deze ETF nog slechts €1,46 (zie grafiek). Een daling van meer dan 70% in tien jaar. Het dividendrendement van deze ETF bedraagt daardoor nog slechts een magere 1% tegen meer dan 4% medio 2009.

Segmenten bedrijfsobligatiemarkt 
De vraag is welke segment van de bedrijfsobligatiemarkt beleggers nog van een enigszins aantrekkelijk inkomen, zeg meer dan 3% per jaar, voorziet. Los van enkele afwijkende categorieën (zie kader) zijn er op dit moment nog drie segmenten van de bedrijfsobligatiemarkt die deze 3% of meer bieden: solide Amerikaanse bedrijfsobligaties, risicovolle bedrijfsobligaties en bedrijfsobligaties uit opkomende landen. In de tabel is een selectie van deze ETF’s opgenomen. Zoals gebruikelijk gaat onze voorkeur uit naar ETF’s met een beheerd vermogen van rond de $300 mln.

We beginnen met de – in theorie – meest veilige categorie: solide Amerikaanse bedrijfsobligaties. In de Pensioenportefeuille is de iShares $ Corp Bond ETF opgenomen. Het beheerd vermogen van deze ETF is fors, de kosten zijn relatief laag en de ETF keert ieder kwartaal uit. Het dividend­rendement van deze iShares-ETF op basis van de laatste vier uitkeringen bedraagt een kleine 3,5% in euro’s. De Xtrackers USD Corporate Bond ETF is een alternatief. Deze ETF volgt niet de iBoxx-index van solide dollar-bedrijfsobligaties maar een variant van deze index van Bloomberg Barclays. De gemiddelde kredietkwaliteit, looptijd en regionale verdeling overlappen grotendeels. In beide ETF’s hebben Amerikaanse leningen een weging van meer dan 80% en heeft de helft van de leningen een credit rating van BBB. Het beheerd vermogen van de Xtrackers-ETF is in orde maar wel kleiner dan dat van de iShares-ETF. Het dividendrendement op basis van de laatste uitkeringen bedraagt 3,2% in euro’s.

Meer risicovolle obligaties
De meer risicovolle high yield­obligaties bieden een hoger dividendrendement. Er is keus tussen wereldwijde-, Europese- of Amerikaanse high yield-ETF’s. De wereldwijde high yield-ETF uit onze selectie is er in twee varianten. De iShares Global High Yield Corp Bond ETF repliceert het rendement van de wereldwijde iBoxx high yield-index. De iShares Fallen Angels High Yield Corp Bond ETF belegt daarentegen in een Bloomberg Barclays-index.

In deze index zijn alleen obligaties opgenomen die in eerste instantie als investment gradelening op de markt zijn gekomen maar daarna door kredietbeoordelaars tot high yield zijn gedegradeerd. Deze obligaties staan bekend als ‘fallen angels’. Dat levert een andere samenstelling op. De leningen uit de fallen angels-ETF hebben een gemiddeld wat langere looptijd en hogere kredietwaardigheid. Bijna 80% van de fallen angels-leningen hebben een credit rating van BB tegen slechts 60% voor de ‘gewone’ high yield-ETF. Ook ligt de weging van de banksector (bijna 18%) hoger in de fallen angels-ETF dan in de gewone high yield-ETF (6%). Het dividendrendement van beide ETF’s – rond de 4,7% in dollars – ontloopt elkaar niet veel. Wel is het beheerd vermogen van de fallen angels-ETF helaas aan de lage kant.

Het is ook mogelijk om alleen in euro- of dollar high yield-ETF’s te beleggen. Voor de euro-high yieldleningen zijn er twee goede alternatieven: De iShares € High Yield Corp Bond ETF en de SPDR Bloomberg Barclays Euro High Yield Bond ETF. Beide ETF’s ontlopen elkaar in rendement niet veel ondanks dat de iShares-ETF een iBoxx-index volgt en de SPDR-ETF een variant van Bloomberg Barclays. Wel presteert de iets goedkopere SPDR-ETF over vijf jaar wat beter. Het beheerd vermogen van de iShares-ETF is echter tien keer zo groot. Daarnaast hebben de leningen uit de SPDR-ETF gemiddeld genomen een net iets langere looptijd.

Dollar-high yield-ETF’s
Voor dollar-high yield-ETF’s valt er te kiezen tussen een reguliere ETF en twee ETF’s die in meer kortlopende leningen beleggen. De iShares $ High Yield Corp Bond ETF is de grootste – gemeten in beheerd vermogen – en bekendste van deze dollar high yield-ETF’s. De gemiddelde looptijd van de leningen in deze ETF is uiteraard langer en de kredietkwaliteit ook iets beter in vergelijking tot de iShares $ Short Duration High Yield Corp Bond ETF.

Leningen uit laatstgenoemde ETF hebben een looptijd van maximaal vijf jaar. Net als die die zijn opgenomen in de PIMCO Short-Term High Yield Corporate Bond Index Source ETF. Leningen met een looptijd van drie tot vijf jaar hebben echter een weging van 48% in de Pimco-ETF tegen ruim 28% voor iShares Short Duration High Yield ETF. Over drie en vijf jaar heeft de Pimco-ETF iets hogere totaalrendementen dan de beide iShares-ETF laten zien. Het dividendrendement van de Pimco-ETF ligt met ruim 5% (in dollars) dan weer iets lager dan dat van de beide iShares-ETF’s die een dividendrendement van zo’n 5,4% hebben.

ETF’s opkomende landen
Tot nu zijn alleen ETF’s op bedrijfsobligaties uit ontwikkelde landen aan bod gekomen. Er is echter ook een ETF-alternatief beschikbaar dat in bedrijfsobligaties uit opkomende landen belegt: de iShares J.P. Morgan $ EM Corp Bond ETF. Deze ETF volgt een J.P. Morgan-index van obligaties uitgegeven in Amerikaanse dollars door (staats)bedrijven uit 25 verschillende landen. Chinese bedrijfsobligaties hebben met ruim 9% de zwaarste weging in deze ETF, gevolgd door Braziliaanse (7,3%) en Mexicaanse (5,7%). In deze ETF zijn solide en risicovolle bedrijfsobligaties onder een dak gebracht. Ruim 61% van de obligaties uit deze ETF valt in het solide ‘investment gradesegment’, de resterende 39% in het risicovollere high yieldsegment. Door deze mix van solide en risicovollere leningen ligt het dividendrendement met 4,6% in tussen dat van solide en risicovollere dollar-bedrijfsobligaties die zijn uitgegeven door bedrijven uit ontwikkelde landen.

Mengvorm met hoog inkomen
Voor dit artikel hebben we ons beperkt tot ETF’s die in bedrijfsobligaties beleggen. Hybride instrumenten als preferente aandelen of Contingent Convertibles – ook bekend als coco’s – die tussen eigen en vreemd vermogen inliggen zijn buiten beschouwing gebleven. Er zijn ETF’s beschikbaar op dit soort beleggingen die een dividendrendement van 4-6% opleveren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!