Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Waarom beleggers te snel bijsturen op volatiliteit

0 0 Leestijd ongeveer

Heeft u ooit wel eens een slipcursus gevolgd? Ik kan het u van harte aanraden. Niet alleen is het een belevenis, het is ook ontzettend leerzaam. Zo leert u hoe u een noodstop moet uitvoeren, of hoe te handelen bij onder- en overstuur.

Met beleggen werkt het naar mijn mening precies hetzelfde: het is cruciaal om te voorkomen dat je uit de bocht vliegt. Uit de Global Investor Study 2019 van Schroders onder meer dan 25.000 beleggers uit 32 landen blijkt echter dat maar weinig beleggers het hoofd koel houden tijdens moeilijke marktomstandigheden. Dat hebben we gezien in het vierde kwartaal van vorig jaar. Zorgen over de wereldeconomie door met name het escalerende handelsconflict tussen de VS en China leidden ertoe dat de MSCI World Index in het vierde kwartaal 13,9% daalde. Dit betekende het zwaarste kwartaalverlies in zeven jaar.

Bijsturen op volatiliteit

Uit het onderzoek van Schroders komt naar voren dat in het vierde kwartaal slechts 18% van de ondervraagden vasthield aan hun beleggingsplan. De meeste beleggers brachten veranderingen aan in hun portefeuille. Van hen stapte 36% over op minder risicovolle beleggingen en 20% op cash, terwijl 35% juist meer risico nam. Verder veranderde 9% van de beleggers wel iets aan hun portefeuille, maar hield het risicoprofiel gelijk.

Gefrustreerd maar hoopvol

Interessant is dat dezelfde beleggers ondanks deze reparatiepogingen gefrustreerd zijn over het behaalde rendement. Meer dan de helft (51%) gaf aan dat ze de afgelopen vijf jaar met hun beleggingen niet hebben bereikt wat ze voor ogen hadden, en dat ze dit tegenvallende resultaat vooral wijten aan hun eigen doen of laten.

Wel blijven beleggers vertrouwen houden in hun eigen kunnen en verwachten ze de komende vijf jaar een totaal rendement van 10,7% per jaar te halen. Dit is vrij optimistisch, aangezien de MSCI World Index de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van 6,7% op jaarbasis behaalde. Zeker omdat de meeste beleggers in het onderzoek van Schroders vooral op de korte termijn denken. Maar liefst 41% belegt maar één jaar of korter, terwijl slechts 13% van de respondenten hun beleggingen voor de vaak aanbevolen periode van minimaal vijf jaar aanhoudt.

Net als bij een dreigende situatie op de weg, raad ik beleggers aan om in volatiele tijden rust en kalmte te bewaren. Want onnodige of impulsieve handelingen kunnen u duur komen te staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!