Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Lezersvraag: kunt u enkele beleggingen met fiscaal voordeel tippen?

0 0 Leestijd ongeveer

Belastingvriendelijk beleggen of sparen kan via groenfondsen die door de Belastingdienst zijn aangewezen.

Deze groene investeringen zijn voor een maximaal bedrag van €57.385 per persoon vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3. Verder geldt een heffingskorting op de inkomstenbelasting van 0,7% over het vrijgestelde bedrag. De fiscale voordelen zijn zonder meer de moeite waard.

Helaas is het aanbod van groenfondsen beperkt. Ook de rendementen zijn niet om over naar huis te schrijven. Het rendement van bekende namen als het Triodos Groenfonds en het ASN Groenprojectenfonds bleef over de afgelopen vijf jaar steken op respectievelijk 1,80% en 0,77% per jaar.

Betere prestaties zijn te verwachten van het investeren in duurzame huurwoningen. Het Groenwoningen Fonds van Credit Linked profiteert van de belastingvoordelen, maar heeft op dit moment geen emissie openstaan. Reserveren kan wel.

Filmfondsen fiscaal voordeel

Verder kunt u denken aan filmfondsen, waarbij de participanten in één keer de voortbrengingskosten kunnen afschrijven. Dat levert zelfs bij tegenvallende bezoekersaantallen nog mooie rendementen op. De belegger moet dan wel in de hoogste schijf van 52% vallen en de Belastingdienst moet de vaak hoge aftrekposten wel goedkeuren.

Dat laatste is niet altijd het geval, zo bleek eerder dit jaar uit een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. Die oordeelde dat een participatie in een filmfonds geen bron van inkomen vormde en zodoende geen recht gaf op aftrek in box 1. Raadpleeg dus eerst een fiscaal adviseur alvorens geld te steken in dit soort producten. Bovendien is het succes van een film moeilijk te voorspellen. Eurogroei heeft regelmatig emissies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!