Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 11 jul 11:00

Commentaar: bankenblues maakt belegger onzeker

0 0 Leestijd ongeveer

Bankenblues? In de euforie van 2019 wilt u er wellicht even niet aan denken. Maar verreweg de belangrijkste sector voor het functioneren van de wereldeconomie staat er bijna twaalf jaar na het uitbreken van de kredietcrisis nog bepaald zwak voor.

Nu wil ik absoluut geen herhaling van de gebeurtenissen van het vorige decennium voorspellen, want de omstandigheden zijn heel anders dan toen en bovendien zijn er vele maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Tegelijkertijd kan ik niet verhullen dat de onheilstijdingen uit de bancaire sector mij als belegger hoogst onzeker maken.

Het meest in het oog springt Deutsche Bank. Deze bank kondigde zondag aan 18.000 van zijn meer dan 90.000 werknemers te ontslaan. Ook zal ‘Deutsche’ de activiteiten als zakenbank drastisch inkrimpen. Het aandeel verloor maandag en dinsdag in totaal 5,4%, maar beleggers hadden de handdoek al veel eerder in de ring geworpen. Was dit effect op het hoogtepunt op 11 mei 2007 nog €91,63 waard, op 6 juni noteerde Deutsche Bank op het (voorlopige) dieptepunt nog maar €5,96. Dat is dus nog lager dan tijdens het dieptepunt van de mondiale beurzen in maart 2009.

Deutsche Bank is een extreem geval. Maar ook de andere grote Europese banken zijn in ieder geval qua aandelenkoers bij lange na niet teruggekeerd op de niveaus van vóór de kredietcrisis. Gemeten vanaf 18 mei 2007 – de piek van de index van Europese banken – bedraagt het koersverlies van Deutsche Bank nu 92,8%. Maar meerdere andere banken, zoals Unicredit (-94,3%) en Commerzbank (-97,1%), deden het over diezelfde periode tijd nóg slechter. En ook koersen van de beter presterende banken, zoals BNP Paribas (-53,5%) en ING (-60,0%), gingen in twaalf jaar tijd ruimschoots door de helft.

Bankenblues

De lage rente en de terugval van de wereldeconomie zijn de belangrijkste oorzaken van de bankenblues. Natuurlijk zijn deze omstandigheden voor een belangrijk deel in de lage koersen verdisconteerd en biedt de bankensector als iedere andere sector kansen. Niet voor niets heb ik ING dit voorjaar opgenomen in de Nederlandse voorbeeldportefeuille. Aan de andere kant moeten we ons hart vasthouden voor het geval de huidige terugval van de economie inderdaad mocht uitmonden in een wereldwijde recessie. Op de implicaties daarvan zullen we heel binnenkort bij u terugkomen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!