Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 23 jun 2019 10:30

ABN Amro verlaagt groeiramingen China

0 0 Leestijd ongeveer

In de afgelopen honderd jaar groeide de wereldhandel gemiddeld sneller dan de wereldeconomie. ABN Amro stelt echter dat na de recessie van 2008/2009 dit gedurende een aantal jaren andersom was.

Het handelsconflict tussen de VS en China heeft dit ongebruikelijke verschijnsel versterkt. Door de handelsfricties is de wereldhandel gekrompen, terwijl de wereldeconomie op een gematigd tempo verder groeide.

Deze combinatie symboliseert volgens ABN Amro de desintegratie van de wereldeconomie en is nadelig voor alle economieën die afhankelijk zijn van de internationale handel. De situatie vormt volgens de analisten van de bank een ernstige bedreiging voor de huidige levensstandaard en de mogelijkheden om deze in de toekomst te verhogen.

Negatiever basisscenario

In de afgelopen weken is het handelsconflict tussen de VS en China weer opgelaaid. Het blijft afwachten of Trump en Xi elkaar tijdens de G20-top in Japan zullen ontmoeten en zo ja, of zij erin slagen de gemoederen weer enigszins te bedaren.

ABN Amro is in haar basisscenario negatiever geworden over het handelsconflict. De bank verwacht dat de escalatie van het conflict tussen de VS en China en mogelijk andere landen nog wel even voortduurt, hoewel de Trump-regering wordt gekenmerkt door abrupte koerswendingen.

De directe effecten van hogere importtarieven worden versterkt door indirecte effecten op het ondernemersvertrouwen en de financiële omstandigheden.

Cijfers verslechteren

Dit is volgens ABN Amro al terug te zien in cijfers van China. Zo vertraagde de groei van de industriële productie in mei op jaarbasis tot 5%, het laagste niveau sinds 1991.

Over dezelfde periode daalde de Chinese invoer met 8,5%, waar deze in april nog met 4% toenam. Omdat China een zeer grote importeur is, vreest ABN Amro de gevolgen voor de wereldeconomie.

In het basisscenario rekent ABN Amro erop dat de VS de importtarieven uitbreidt tot alle invoer uit China. Het negatief effect op de bbp-groei wordt geschat op 1 tot 1,4 procentpunt.

Daarbij tekenen de analisten van ABN Amro wel aan dat dit een ruwe schatting is waarin geen rekening wordt gehouden met beleidsaanpassingen. Zij denken namelijk dat de Chinese autoriteiten meer stimulerende maatregelen zullen treffen.

Groeiramingen China

Daarom heeft ABN Amro per saldo de economische groeiramingen van China voor 2019 verlaagd van 6,3 naar 6,2% en voor 2020 van 6 naar 5,8%.

In het basisscenario rekent ABN Amro wel op een mondiale verruiming van het monetaire beleid,  wat de basis moet leggen voor een wereldwijd groeiherstel in de tweede helft van 2020.

Mocht daarnaast de relatie tussen de VS en China verbeteren, dan verhoogt ABN Amro mogelijk weer haar groeiramingen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!