Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 5 jan 10:00

Nabeurs: geen zorgen over China

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

De winstwaarschuwing van Apple is vooral een teken dat de Chinese economie een lastige tijd doormaakt. Toch hoeven beleggers zich voorlopig geen zorgen te maken over China.

Terwijl veel mensen nog bijkwamen van de nieuwjaarsduik, gaf Apple (APPL) de internationale aandelenmarkten woensdagavond nabeurs een koude douche. De onderneming waarschuwde dat de inkomsten in het eerste kwartaal flink tegenvallen. De omzet ligt in de buurt van de $84 mrd, terwijl Apple mikt op $89 à $93 mrd. Topman Tim Cook schreef de misser volledig toe aan achterblijvende verkopen in China. Hij vertelde dat hij de snelheid waarmee de economie in dat land afkoelt heeft onderschat. Met name de afzet van iPhones blijft ver achter bij de verwachtingen. De tegenvaller komt bepaald niet uit de lucht vallen. De beurskoers van Apple was in de drie maanden voor het bericht al met 31% gedaald. Daar kwam woensdagavond nog eens een koersklap van 8% overheen.

Handelsoorlog

Apple is indirect slachtoffer geworden van de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar ontketende. De (in China gemaakte) iPhones zijn vrijgesteld van invoerheffingen. Toch is de vraag naar de smartphones van Apple in China de laatste maanden van 2018 behoorlijk gedaald. Consumenten sparen geld uit en kiezen voor goedkopere merken, of vervangen de batterij zodat hun huidige toestel langer meegaat. De officiële Chinese economische cijfers laten vooral zien wat de regering wil laten zien. Om een beter beeld te krijgen van hoe de economie er daadwerkelijk voorstaat, kijken economen vaak naar allerlei andere indicatoren, zoals het elektriciteitsverbruik en het aantal goederenkilometers op Chinese spoorlijnen. De winstwaarschuwing van Apple is in dit opzicht ongetwijfeld aanleiding om de prognoses voor 2019 verder neerwaarts bij te stellen. De komende weken zien beleggers dan ook ongetwijfeld een serie negatieve nieuwsberichten en krantenkoppen voorbij trekken.

Geleide economie

Het is echter veel te vroeg om nog ruim voor het Chinese nieuwjaar (dinsdag 5 februari) 2019 al helemaal af te schrijven voor het land. China is een geleide economie, waar de overheid veel meer mogelijkheden heeft om de groei aan te wakkeren dan in landen met een open economie. Eind december werd al bekend dat de belastingen in het land aanzienlijk verlaagd worden. Eerder werd de kredietkraan voor het bedrijfsleven al wat verder opengedraaid. Met dit soort maatregelen neemt president Xi Jinping voor lief dat de al hoge schuldenlast van grote concerns en financiële partijen nog verder toeneemt. Economische groei is voor hem geen doel op zich, maar een middel om via toenemende welvaart een bevolking van 1,4 mensen tevreden te houden. Ondanks de dalende beurskoersen in China en onrust op financiële markten, is Jinping wel degelijk op de goede weg.

Technologische inhaalslag

De economie lijkt bijvoorbeeld nog altijd af te stevenen op een groei van ten minste 6% in 2019. Behalve op een groeiende welvaart zet Jinping ook in op nationale trots om de eenheid te bewaren. Donderdag landde bijvoorbeeld een Chinese sonde op de achterkant van de maan. Het was de eerste keer dat een ruimtevoertuig op dat gedeelte van de maan landde. Het onderstreept de ambities van China op het vlak van technologie. Het land wil in 2030 Rusland en de Verenigde Staten inhalen als ruimtegrootmacht. Ook op andere gebieden probeert Jinping voorop te lopen. Door de opkomst van de elektrische auto ontstaat een mogelijkheid om het Westen voorbij te streven. Chinese bedrijven maken nog lang geen betere auto-onderdelen dan bijvoorbeeld Volkswagen. De verhoudingen kunnen echter verschuiven als batterijcapaciteit en kunstmatige intelligentie straks de doorslag geven.

China laat zich niet stuiten

De pragmatische instelling van de Chinese overheid is in dit opzicht een flink voordeel. Comgest-fondsbeheerder Baijing Yu merkte vorig jaar al op dat regelgeving het veel makkelijker maakt om in China een zelfrijdende auto de weg op te sturen dan in Europa of de Verenigde Staten. In haar ogen is de handelsoorlog van Trump dan ook vooral een achterhoedegevecht. De opmars van China laat zich misschien ooit stuiten door militaire macht, maar voorlopig niet door economische of technologische hobbels. Door de huidige onrust kan een mooie kans ontstaan om te beleggen in China. Het is dan wel zaak om je niet af te laten leiden door de negatieve berichten van de komende weken.

 

 

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!