Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Actueel advies

OCI rekent op recordkwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

In afwachting van betere prijzen heeft kunstmestfabrikant OCI bewust grote voorraden opgebouwd. Deze strategie pakt goed uit, want de vraag is ondertussen weer sterk gestegen.

OCI kijkt terug op een uitermate zwakke start van het jaar. Dat kwam om te beginnen doordat de productie verstoord werd door onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast zorgde de vele regen in de Verenigde Staten voor uitstel van het plantseizoen. Ook in Europa stelden boeren vanwege slecht weer hun mestaankopen uit. Daarom koos OCI ervoor om minder producten te verkopen, anticiperend op prijsherstel in de loop van het jaar. Een en ander leidde in het eerste kwartaal tot een daling van de verkoopvolumes met 22% en tot recordhoge voorraden eind maart. De aangepaste ebitda daalde met 45% naar $129,3 mln. Onder de streep was er een nettoverlies van $81,2 mln, tegen een winst van $24,5 mln vorig jaar.

Marktomstandigheden OCI verbeterd

De vooruitzichten voor het tweede kwartaal en de rest van het jaar zijn echter positief. De vraag is inmiddels weer sterk aangetrokken en prijzen zijn gestegen. Het bedrijf verkocht nooit eerder zoveel kunstmest in de maanden april en mei. OCI verwacht dan ook een recordomzet in het tweede kwartaal en een hogere aangepaste ebitda in het eerste halfjaar vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. In Europa zal het bedrijf profiteren van de veel lagere gasprijzen. Daarnaast neemt de methanolcapaciteit verder toe dankzij uitbreidingen in Nederland en de VS.

Voor de wat langere termijn herhaalt OCI de verwachting van betere vraag-aanbodverhoudingen in zowel de mondiale kunstmest- als methanolmarkt. De capaciteitsuitbreidingen van zo’n 2% per jaar blijven daarbij achter bij de vraag, die circa 5% per jaar groeit. Belangrijke steun voor de kunstmestprijzen is de structureel lagere export uit China, waar producenten kampen met strengere milieuregels en gestegen kolenprijzen.

De beleggingscase blijft al met al onveranderd. Dankzij de opening van nieuwe fabrieken is de capaciteit fors vergroot. Hogere volumes en stijgende prijzen maken een forse winstgroei mogelijk. Voor dit jaar stel ik mijn taxatie voor de winst per aandeel iets bij naar €1,70. Voor 2020 blijft deze staan op €2,20 per aandeel. Dat levert een k/w van 10 op, waarmee OCI nog steeds aantrekkelijk is gewaardeerd. Ik blijf bij ‘kopen’.

De auteur heeft een positie in OCI.

Schuldafbouw ook zonder desinvesteringen
Over de interesse van het Saudische petrochemische bedrijf Sabic in de methanoldivisie had OCI geen nieuws te melden. De directie overweegt alle strategische opties. Eerder berichtte Bloomberg dat de Saoedi’s $4 mrd willen betalen. Dit zou neerkomen op een riante multiple van ruwweg tien keer de verwachte ebitda van de methanoltak. Verkoop tegen een dergelijke prijs zou zonder meer positief uitpakken voor de koers, omdat de hoge schuldgraad dan sterk zou dalen. Maar ook zonder grote desinvesteringen kan OCI dankzij de verwachte sterke stijging van de kasstroom zijn schulden snel terugbrengen. Doel is een nettoschuld/ebitda-verhouding van 2, tegen 4,4 eind 2018. Dit zal waarschijnlijk beloond worden met een investment grade-rating en op termijn een lagere rentevoet.
EERSTEKWARTAALCIJFERS OCI
In $ mln20192018
Omzet596,5744,8
Aangepast ebitda129,3235,1
Nettowinst-82,211,3

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!