Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 11 jun 2019 14:22

Binnenlandse Zaken: Aalberts ziet volop groeimogelijkheden

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van Aalberts staat sinds begin 2018 flink onder druk. Beleggers lijken nog maar weinig interesse te hebben in bedrijven die actief zijn in de Europese industrie. Dat biedt een mooie instapkans.

Aalberts ontstond als groep in industriële ondernemingen in 1975 met de oprichting van Mifa (aluminiumprecisie-extrusie), met een omzet van €250.000. Inmiddels is het bedrijf actief in meer dan 50 landen en biedt het werk aan meer dan 16.000 mensen. In 2018 groeide de omzet tot een recordhoogte van €2,8 mrd. Aalberts bestaat uit vier divisies: Installation Technology (40% van de omzet), Material Technology (26%), Climate Technology (19%) en Industrial Technology (15%).

Vier divisies Aalberts

Installation Technology ontwikkelt en produceert geïntegreerde leidingsystemen en afsluitkleppen voor water- of gastoevoer in verwarmingssystemen, koelsystemen en sprinklerinstallaties in alle segmenten van de bouwmarkt. Material Technology biedt warmte- en oppervlaktebehandelingsactiviteiten aan voor onder andere de auto-industrie en luchtvaartindustrie om producten duurzamer te maken. Climate Technology ontwikkelt en produceert complete water- en luchtstroomregelsystemen voor verwarming, koeling, ventilatie en drinkwater in verschillende segmenten van de bouwmarkt. Industrial Technology ontwikkelt en produceert regelsystemen voor vloeistoffen en gassen voor specifieke nichemarkten; denk aan de halfgeleidermarkt en de olie- en gasmarkten.

Aalberts communiceert zeer helder over financiële doelstellingen
Aalberts streeft naar een solvabiliteit van meer dan 40%, een nettoschuld/ebitda-ratio lager dan 2,5, een ebita-marge boven de 14% en een return on capital employed (ROCE) boven de 18%. In 2018 steeg de ebita-marge van 12,5 naar 13,3%. De solvabiliteit kwam uit op 53,2%. De ROCE steeg van 16,2 naar 16,6%. De schuldratio bleef op 1,3%.

Gang van zaken

Aalberts publiceert geen kwartaalcijfers, waardoor we het voorlopig nog moeten doen met de jaarcijfers over 2018. Hierop terugkijkend kunnen we concluderen dat het bedrijf er een prima jaar op heeft zitten, met een omzet die uitkwam op €2,8 mrd. Autonoom steeg de omzet met 4,6%, maar door negatieve valuta-effecten en desinvesteringen resteerde een groei van 2,4%.

Onder de streep werd een nettowinst geboekt van €275 mln ( 2,49 per aandeel). Dat is een stijging van 15% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De resultaten waren daarmee over 2018 iets beter dan de gemiddelde analistenverwachting. Het dividend werd verhoogd van €0,65 naar €0,75 per aandeel.

Drie van de vier divisies droegen bij aan de omzetgroei. Met name Industrial Technology liet een mooie toename zien, van 13% van de omzet. De omzet voor Installation Technolgy daalde met 1%. De afname was toe te schrijven aan negatieve valuta-effecten en een desinvestering. In 2018 heeft Aalberts voor €97 mln aan activiteiten afgestoten binnen de divisies Installation Technology en Material Technology.

Inspelen op trends

Het concern denkt de komende jaren te kunnen profiteren van trends als klimaatverandering, urbanisatie, schaarste van grondstoffen, internet of things en globalisering. Ik denk dat met name klimaatverandering en urbanisatie Aalberts de komende jaren kansen zullen bieden. Het bedrijf biedt op dit moment al verschillende systemen aan waarmee eindgebruikers kunnen besparen op energie en water. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ontgassers van Flamco, die gebruikt worden om lucht uit verwarmingsradiatoren te halen. Lucht leidt namelijk tot rendementverlies en daarmee tot extra energieverbruik.

Met name de trends in de bouwsector zijn van belang voor Aalberts, omdat het concern hier 50% van de omzet realiseert. Naast de bouwsector zal de klimaatveranderingtrend ook impact hebben op de auto-industrie. Zo zal het aantal elektrische auto’s de komende jaren flink groeien. Met name overheden spelen hierin een stimulerende rol. Het Europees Parlement probeert bijvoorbeeld de opmars van het elektrisch rijden te versnellen. We verwachten dat Aalberts, als leverancier van onderdelen aan de auto-industrie, hiervan kan profiteren.

Groeimogelijkheden Aalberts

Aalberts probeert in zowel grote als kleine markten haar marktaandeel te vergroten. Recent heeft topman Wim Pelsma in een interview met het ANP aangegeven dat hij in de komende jaren een omzet verwacht te bereiken van €3 à 4 mrd. Daarnaast heeft hij tijdens de aandeelhoudersvergadering gezegd dat het concern vasthoudt aan de eerder gemaakte groei- en innovatieplannen. Het concern is van plan om €140 à 160 mln te investeren in groei en innovatie. Zo verwacht het concern naast het bereiken van een groter marktaandeel ook de winstgevendheid te verbeteren.

Advies

Zoals gezegd publiceert Aalberts geen kwartaalcijfers. Om toch op basis van het kwartaalcijferseizoen iets te kunnen zeggen over hoe de markt er bij ligt, moeten we afgaan op de prestaties van branchegenoten.

De cijfers over het eerste kwartaal van de Duitse concurrent Geberit waren beter dan verwacht. Het aandeel sloot na bekendmaking van de cijfers 7,3% hoger. De verkoop van producten in de lokale valuta steeg met 5% voor installatie- en doorspoelsystemen. De verkoop van leidingsystemen nam met 7,5% toe.


Afgaande op deze cijfers is de kans groot dat ook Aalberts de eerste drie maanden van het jaar goed is doorgekomen. Ik handhaaf daarom mijn verwachting dat de omzet dit jaar zal groeien, zowel autonoom als via overnames. Gezien de prestaties uit het verleden, vertrouw ik erop dat het management er andermaal in zal slagen de marges te verbeteren. Daarnaast heeft Aalberts een brede spreiding over tien niches en verschillende regio’s. Dit stelt het concern in staat om goed om te gaan met lastige marktomstandigheden.

Ik handhaaf mijn eerdere taxatie van €2,55 per aandeel voor 2019. Dat betekent een stijging van 2,4% ten opzichte van 2018 (€2,49). Uitgaande van die taxatie komt de koers-winstverhouding voor dit jaar op 12, wat een aantrekkelijke waardering is. Ik handhaaf daarom het koopadvies.

Groei via overnames zet door
Aalberts, bekend van het kralen rijgen, maakte op 1 mei jongstleden bekend het Amerikaanse metaalbewerkingsbedrijf Precision Plating Company te hebben overgenomen. De jaaromzet van deze specialist op het gebied van oppervlaktebehandelingen van metalen producten bedraagt $36 mln. Bij de overnamekandidaat zijn 150 medewerkers in dienst. Een jaar eerder wist Aalberts vier andere bedrijven aan de portefeuille toe te voegen: PEM SAS, Co-Planar, Royal Metal Finishing en VAF instruments. Deze vier overnames hadden samen een jaaromzet van €82 mln. Aalberts ziet in deze bedrijven veel potentieel en is te spreken over de marges, die hoger liggen dan de gemiddelde marges binnen Aalberts.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!