Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

ING is terug bij af

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van ING daalt door de onrust op financiële markten en door geruchten over een fusie met Commerzbank. Die vrees is echter ongegrond.

ING is 2019 goed begonnen, met een batengroei van 3% in het eerste kwartaal. Op de aandelenmarkt is de beurskoers na een daling van bijna 20% sinds half april echter bijna weer terug bij het bodemniveau van eind vorig jaar. Een deel van die correctie wordt veroorzaakt doordat de kosten in het eerste kwartaal nog sneller stegen dan de baten.

Twee andere factoren waar de bank minder invloed op heeft, spelen echter een minstens even grote rol. In de eerste plaats is dat de groeiende onzekerheid op financiële markten, met name door de oplaaiende handelsoorlog. De toenemende marktturbulentie heeft een beperkte negatieve impact op de kapitaalbuffer CET1 ratio. Door de vlucht naar veilige havens worden de prijzen van Europese staatsobligaties bovendien omhoog gestuwd. Dit drukt de lange rente en hierdoor komen de netto rente-inkomsten van banken onder druk te staan.

Rentemarge en overnamespeculatie

In het eerste kwartaal kwam de netto rentemarge – het verschil tussen de rente die de bank betaalt en ontvangt – van ING uit op 1,54%. Zelfs als de kredietgroei van het eerste kwartaal doorzet, wordt het door de druk op de marge heel lastig om de netto rente-inkomsten in de lopende periode op te schroeven. De verwachte winst per aandeel voor 2019 wordt dan ook iets verlaagd, naar €1,30.

De andere factor die een rol speelt bij de recente koersdaling is het gerucht dat ING een fusie voorbereidt met Commerzbank. Net als branchegenoot Deutsche Bank kampt deze onderneming met hoge kosten voor het kantorennetwerk en een lage kapitaalbuffer. De Financial Times berichtte dat ING zelfs bereid zou zijn om het hoofdkantoor naar Duitsland te verplaatsen.

Liever op eigen kracht

Hoewel een samengaan met Commerzbank schaalvoordelen zou opleveren en de positie in Duitsland zou verstevigen, hebben beleggers vooral oog voor de integratierisico’s en de impact op de kapitaalbuffer. Die zorgen zijn hoogstwaarschijnlijk ongegrond, maar toch benadrukt topman Ralph Hamers de laatste tijd dat ING liever op eigen kracht groeit in Duitsland. Bij overnames ligt de nadruk op bedrijven met nieuwe technologie of aanvullende activiteiten, en niet op het uitbouwen van schaalomvang. Het meest waarschijnlijke scenario is dan ook dat overnamegeruchten naar de achtergrond verdwijnen. ING kreeg eerder een koopadvies en het predicaat sectorfavoriet op basis van het aantrekkelijke dividendrendement en de goede onderliggende ontwikkelingen. In die zaken is geen verandering gekomen. ING blijft dan ook koopwaardig.

Malaise ING in Europees perspectief
De onrust op financiële markten speelt de hele Europese banksector parten. De Euro Stoxx Banks Index is in anderhalve maand met ruim 15% gedaald. De koers van Europese sectorfavoriet BNP Paribas viel net iets minder snel terug dan het branchegemiddelde. De onderneming is wat minder afhankelijk van de netto rente-inkomsten dan een retail-bank zoals ING. In de eerste maanden van het jaar blonk juist de investment bank van BNP Paribas uit. Met het oog op de degelijke kapitaalbuffer, de aantrekkelijke waardering (k/w 7) en de goede start van het jaar blijft ook bij BNP Paribas het koopadvies van kracht.
20192018
Totaal baten€18,3 mrd€18,1 mrd
Winst per aandeel€1,21€1,30
Dividend€0,68€0,70

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!