Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Actueel advies

Bij ING gaat de kost even voor de baat uit

0 0 Leestijd ongeveer

Door stijgende kosten voor het beter op orde brengen van de organisatie, valt de winstgroei van ING tijdelijk wat tegen. Met de vooruitzichten voor de lange termijn is echter niets mis.

ING is 2019 wisselend begonnen. De netto rente-inkomsten stegen met ruim 2% naar €3,5 mrd. Dat was te danken aan kredietgroei, aangezien de netto rentemarge stabiel bleef op 1,54%. De commissie-inkomsten namen eveneens met iets meer dan 2% toe, naar €675 mln. Dat de totale baten met 3% groeien naar €4,6 mrd, was te danken aan een flinke stijging van de beleggingsinkomsten: +130% naar €150 mln.

Tegenover de hogere baten stonden echter ook hogere lasten. De onderliggende kosten schoten met bijna 4% omhoog naar €2,8 mrd. Dat was voor het grootste deel het gevolg van grotere uitgaven met het oog op toezicht en regelgeving. Deze kosten namen met 4,5% toe naar €515 mln. De bank haalt in allerlei opzichten de teugels stevig aan na het witwasschandaal dat vorig jaar aan het licht kwam.

Rem op de winstgevendheid

De kostenstijging leidde ertoe dat het onderliggende nettoresultaat met 6% daalde naar €1,1 mrd. Met het oog op de wijze waarop ING de interne organisatie op orde brengt, is de kans groot dat toezichtkosten ook de rest van het jaar een rem zetten op de winstgevendheid. De doelstelling van een lasten/baten-verhouding tussen de 50% en 52% is voorlopig dan ook te hoog gegrepen. In het eerste kwartaal kwam dat percentage op 60,9% (vorig jaar: 60,3%). Het wat hogere kostenniveau leidde er ook toe dat het rendement op het eigen vermogen daalde van 10 naar 9%. Dat is iets onder de eigen doelstelling van 9 tot 10%.

Gunstige onderstroom

De wat magere resultaten zijn geen verrassing. Het is daarbij positief dat kapitaalbuffer CET1 stijgt van 14,5% naar 14,7%. Bovendien schetsen niet-financiële cijfers een mooi beeld. In het eerste kwartaal kreeg de bank er bijvoorbeeld 150.000 kernklanten bij. De gunstige onderstroom, de aantrekkelijke waardering (k/w 7,5) en het stijgende dividendrendement (6%) zijn de belangrijkste argumenten voor het koopadvies. ING blijft sectorfavoriet en is ook opgenomen in de Nederlandse Modelportefeuille.

ING in cijferskw1 2019kw1 2018
Totale onderliggende baten€4,58 mrd€4,46 mrd
Totale onderliggende lasten€2,79 mrd€2,69 mrd
Onderliggende nettowinst€1,58 mrd€1,69 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!