Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 8 mei 2019 14:03

Tijdelijk meer leegstand Vastned

0 0 Leestijd ongeveer

In de uitdagende retailmarkt is het voor Vastned lastiger om snel nieuwe huurders te vinden voor leeggekomen panden. Toch blijft de winstverwachting gehandhaafd.

Zoals verwacht zag Vastned de bezetting van zijn winkelpanden in het eerste kwartaal teruglopen. De bezettingsgraad daalde van 98,6% ultimo 2018 naar 94,2% eind maart. Deze afname werd hoofdzakelijk veroorzaakt door het vertrek van H&M uit een groot pand in Parijs. Vastned had dit al eerder aangekondigd en de leegstand zit in de winstverwachting verwerkt. Hoewel retailers mede door de protesten in de Franse hoofdstad terughoudend zijn met het openen van nieuwe vestigingen, beschouwt Vastned de leegstand als tijdelijk.

Ook het vinden van nieuwe huurders in België gaat wat moeizamer dan voorheen. Hier daalde de bezetting van 98 naar 96,6%. Gezien de kwaliteit van de vastgoedportefeuille zie ik dit echter niet als een structurele trend. Ook in Nederland, waar de bezetting met  0,4 procentpunt afnam tot 98,1%, is er vooral sprake van wat frictieleegstand. Het huurstijgingspotentieel lijkt niettemin gering door de huidige lastige omstandigheden in de retail, met recente faillissementen van ketens als CoolCat, Intertoys en Sissy Boy. Dat blijkt ook uit de beperkte huurstijging op nieuwe huurcontracten van 0,4% in het eerste kwartaal.

Groot disagio Vastned

Vastned mag dan de transformatie van de portefeuille naar eigen zeggen hebben afgerond, het bedrijf blijft uitbreiden op A1-locaties en blijft tegelijk secundair vastgoed afstoten. De toplocaties maken 82% van de portefeuille uit, en de verdere kwaliteitsverbetering zal op termijn positief bijdragen aan de autonome huurontwikkeling. Het bedrijf herhaalt de winstverwachting van €2,00-2,10 per aandeel. Of Vastned het dividend zal handhaven op €2,05 per aandeel is onzeker. Dit hangt vooral af van het tijdig vinden van een nieuwe huurder in Parijs. Wordt het pand goed verhuurd, dan kan de winst volgend jaar weer stijgen en de hoge pay-out ratio gestaag dalen. De moeilijke markt voor winkelvastgoed komt bij een disagio van 32% en een dividendrendement van 6,7% ruim voldoende in de koers tot uiting. Het koopadvies blijft van kracht.

De auteur heeft een positie in Vastned.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!