Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 3 apr 2019 12:29

Novartis gaat verder zonder Alcon

0 0 Leestijd ongeveer

Farmaceut Novartis splitst de oogheelkundige divisie Alcon af, dat naar zijn aandeelhouders gaat. Een goede zet. Vanaf begin volgende week is de afsplitsing een feit en noteert het aandeel Novartis ‘ex-Alcon’.

Opschudden

Sinds het aantreden van topman Vasant Narasimhan ruim een jaar geleden is farmaceut Novartis flink opgeschud. Een van de belangrijkste veranderingen was de aankondiging van de afsplitsing van Alcon, de oogheelkundige divisie van Novartis. Alcon is marktleider op het gebied van instrumenten voor oogchirurgen, implantaatlenzen en contactlezen. Wie op het slot van 8 april aandelen Novartis in bezit heeft, krijgt op 9 april één aandeel Alcon per vijf aandelen Novartis. Als gevolg van de afsplitsing zal de koers van Novartis op 9 april exclusief de beurswaarde van Alcon noteren. Die waarde is vooraf echter niet met zekerheid vast te stellen. Uit het begeleidende document blijkt dat Alcon een groei van zijn afzetmarkten van 4% verwacht. Op basis van de cijfers over 2018 (zie tabel) resulteert dat in een verwachte omzet van zo’n $7,5 mrd over 2019. De operationele marge van Alcon bedroeg 17% over 2018, maar daar zit na de herstructurering van het afgelopen jaar ruimte voor verbetering in. Uitgaande van een operationele marge van 17,5-18% en een belastingtarief van 16% zou de nettowinst van Alcon op ruim $1 mrd kunnen uitkomen. Op basis van 488,7 miljoen uitstaande aandelen levert dat een winst per aandeel van $2,05-2,15 voor 2019.

Redelijke waardering

Alcon heeft niet veel concurrenten van vergelijkbaar formaat, die een indicatie voor de koers-winstverhouding bieden. Cooper Companies, dat onder andere contactlenzen maakt, noteert tegen een k/w van 22. Uitgaande van een k/w van bijvoorbeeld 20 bedraagt de beurswaarde van Alcon rond de $20 mrd (CHF20 mrd). Dat correspondeert met een koers van Alcon van CHF40-42. In dat geval noteert Novartis op 9 april zo’n CHF8-8,5 (een vijfde van de koers van Alcon), ofwel zo’n 8,5%, lager. Na afsplitsing van Alcon moet de omzetgroei van Novartis iets kunnen versnellen en zal de operationele marge zeker stijgen. Gecorrigeerd voor Alcon lag de winst per aandeel over 2018 op $4,74. Voor dit jaar ga ik uit van een winst per aandeel, ex-Alcon, van $5,20. Dat correspondeert met een alleszins redelijke waardering van 16,5. Een nauwkeuriger taxatie voor Novartis is mogelijk na de afsplitsing van Alcon en zeker na publicatie van de eerstekwartaalcijfers op 24 april.

Dividend Novartis niet verlaagd
Novartis verhoogde het – inmiddels betaalde – dividend over 2018 met 2% tot CHF2,85. Dat was weliswaar de 22ste dividendverhoging op rij, maar wel een magere verhoging. Wel gaf financieel topman Harry Kirsch bij de toelichting op de jaarcijfers aan dat Novartis deze CHF2,85 ook na de afsplitsing van Alcon als basis voor het dividend ziet. Dit betekent dat de farmaceut ook na de afsplitsing van Alcon dit jaar minimaal CHF2,85 zal uitkeren. Dat terwijl Alcon afgelopen jaar wel $1,2 mrd aan de operationele winst van $13,8 mrd bijdroeg. Alcon zelf start een wat meer bescheiden dividendbeleid. Het bedrijf wil in 2020 zo’n 10% van de nettowinst als dividend uitkeren. Daarmee zou het dividendrendement van Alcon volgens mijn eerste berekeningen de 1% nog niet halen.
Jaarcijfers Alcon

(in $ mln)

20182017
Omzet71496785
Operationele winst*12121086
Winst per aandeel ($)*1,81
*Gecorrigeerd voor buitengewone posten

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!