Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 14 mrt 2019 11:00

Commentaar: wat moet je als belegger met de brexit?

0 0 Leestijd ongeveer

Wat moet je als belegger met de brexit? Die vraag hebben we ons uiteraard meermalen gesteld sinds de Britten er in juni 2016 voor kozen de EU te verlaten.

De afgelopen twee jaar en negen maanden is onze opvatting altijd geweest dat de ontwikkeling van de Britse economie en van Britse bedrijven uiteraard beïnvloed zal worden door de brexit, maar ook dat er in de aanloop naar het vertrek uit de EU en daarna altijd beleggingskansen op de beurs van Londen zullen blijven.

Britse aandelenmarkt

Natuurlijk hebben we onze doorlopende adviezen op Britse multinationals, zoals Experian, HSBC, Tesco, BP, Vodafone en een drietal mijnbouwbouwers.  Maar ook besteedden we zowel in 2017 als vorig jaar een Verhaal van de Week aan de kansen op de Britse aandelenmarkt. Het verloop van de FTSE1000 is sinds het referendum niet wezenlijk anders dan elders in Europa. Na een piek in mei 2018 bedraagt het rendement sinds 23 juni 2016 nu +16,5%, tegenover +10,9% voor de Stoxx600.

Niets bijzonders aan de hand dus? Toch wel. De politieke crisis in Londen is enorm en de gevolgen hiervan laten zich nu moeilijk inschatten. Een uitstel ligt voor de hand. Maar ook een harde brexit kan straks zomaar een feit zijn. In dat klimaat is het geven van een beleggingsadvies met een horizon van twaalf maanden, zoals u van ons gewend bent, een hachelijke onderneming. Wel zijn onze lopende adviezen op de mijnbouwers en oliereus BP al langere tijd ‘kopen’.

Geen enkel risico

Maar een artikel met een aantal nieuwe Britse tips aan de vooravond van de geplande brexit-datum van 29 maart, zoals aanvankelijk voor medio maart onze bedoeling was, daaraan wagen we ons toch maar liever niet. Weliswaar was er woensdag, de dag nadat de deal die premier May had gesloten voor de tweede keer was weggestemd, bepaald geen sprake van paniek. Maar wat niet is, kan nog komen. En met zoveel uiteenlopende scenario’s willen we geen enkel risico lopen.

Wel hebben we de resultaten van de vijf tips die we vorig jaar gaven. In een negatief klimaat – de FTSE100 rendeerde sinds het verschijnen van het artikel op 16 mei -7,5%, – behaalden er twee een positief rendement (Reckitt Benckiser en Sage Group) en drie een negatief resultaat (B&M European Value Retail, Associated British Foods en Domino’s Pizza). Een update over deze aandelen, en een aantal nieuwe tips uit Londen, krijgt u van ons zodra de situatie in Groot-Brittannië weer enigszins is genormaliseerd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!