Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hein Praats, 1 jan 2019 10:00

Waarom BP favoriet is binnen de oliesector

0 0 Leestijd ongeveer

BP heeft na jaren van matige prestaties het afgelopen jaar de stijgende lijn weer weten te vinden. Daarmee laat het een tumultueuze tijd achter zich als gevolg van de Mexicaanse olieramp in 2010 en de olieprijsval een paar jaar later.

BP is er in de magere jaren in geslaagd om de bedrijfskosten drastisch te verlagen en investeert nu alleen in projecten die zelfs onder een olieprijs van $40 nog winstgevend zijn. Als gevolg hiervan heeft BP het break-even-punt teruggebracht tot $50 per vat en verwacht dit in 2021 verder te verlagen tot $35- $40.

Ook is de oliereus sinds 2017 begonnen zijn output te verhogen. Daarbij troefde BP midden vorig jaar bovendien Shell af met de overname van de Amerikaanse schalieactiviteiten van BHP Billiton. De stijgende productie zal hiermee alleen maar meer oplopen en BP helpen in zijn doelstelling om die de komende jaren met minstens 5% te laten groeien.

Olieprijs hard gedaald

Maar bij een artikel over oliegiganten kan de forse daling van de olieprijs in het laatste kwartaal van vorig jaar niet worden genegeerd. Die werd veroorzaakt door een aantal negatieve factoren: stijgende voorraden, verhoogde productie van Amerikaanse schalieolie, (te) groot opgebouwde longposities en een verkoopgolf die de financiële markten in bredere zin trof.

Toch liggen de prijsverwachtingen, hoewel lager dan voorheen, nog steeds boven de huidige koersen (zie kader). Schroders is een van de optimistisch gestemden die zich daarbij onder meer baseert op te hoog gespannen marktverwachtingen voor de olieproductie in Noord-Amerika. Volgens de Britse vermogensbeheerder zal de vraag naar olie het aanbod van de OPEC overtreffen, zelfs als zwakkere groei dit jaar tot verminderde vraag naar olie leidt én er meer wordt geproduceerd in Noord-Amerika. Schroders denkt dat dit later in het jaar uiteindelijk ten koste gaat van de voorraden met hogere olieprijzen als gevolg.

Afbouw van schulden

Niettemin stegen de olieprijzen in het derde kwartaal van vorig jaar nog naar de hoogste niveaus van 2018. BP verlaagde mede daardoor zijn netto schuldpositie in de eerste negen maanden met iets meer dan 1,5% naar $39,2 mrd. Bijgevolg daalde in diezelfde periode de ‘gearing’ ratio – oftewel de verhouding tussen schulden en het eigen vermogen – naar 27,5% vergeleken met 28,4% een jaar eerder. Continuering van de schuldenafbouw zal daarbij een positief effect blijven houden op de toekomstige bedrijfsactiviteiten.

 

Vier oliereuzen
Beurswaardewpa 2017wpa 2018wpa 2019koersrend. 2018k/w 2018div. rend.
BP£100 mrd£0,17£0,36£0,60£498,20-3,7%13,86,50%
ExxonMobil$288,4 mrd$4,63$4,64$5,11$65,51-23,0%14,14,71%
Royal Dutch Shell$208 mrd€ 1,56€ 2,53€ 2,69€ 25,04-10,5%9,96,56%
Total€123,6 mrd€ 3,08€ 4,23€ 5,21€ 45,23-1,8%10,75,62%

 

Gestegen kasstromen

Ook BP’s operationele cashflow steeg in de eerste drie kwartalen: van $17,9 mrd in 2017 naar $19 mrd in 2018. Hierbij waren betalingen als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 niet inbegrepen. Inclusief die betalingen – maar exclusief een toename van $5.5 mrd in het werkkapitaal – steeg de operationele cashflow van $13 mrd naar $16 mrd over de eerste negen maanden.

Koersval minder heftig

Vergeleken met zijn peers heeft de aandelenkoers van BP het afgelopen jaar beter gepresteerd dan de meeste. Hoewel de prijs van het aandeel vorig jaar zo’n 15% onder het hoogste punt van 2018 eindigde, was de koersdaling minder hevig dan bij bijvoorbeeld Total (-19,5%) of ExxonMobil (-24%). Vergeleken met Shell was die koersval ongeveer gelijk, maar berekend over heel 2018 deed BP het aanzienlijk beter met een relatief bescheiden – 3% ten opzichte van de 10% verlies dat het aandeel Shell opliep.

Mooi dividend

Vergelijken we BP, los van de aandelenprestatie, met diverse Westerse oliemajors dan springen de Britten er ook op andere vlakken positief uit. Een van de aantrekkelijkste eigenschappen voor aandeelhouders is het hoge dividend dat BP uitkeert. In het derde kwartaal van 2018 verhoogde het oliebedrijf dat nog met 2,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Het huidige dividendrendement van maar liefst 6,5% op jaarbasis – een van de hoogste onder bedrijven in de oliesector – zal voor beleggers in ieder geval de omstandigheden van volatiliteit en onzekerheid verzachten die de aandelen- en oliemarkten momenteel kenmerken.

Het dividendrendement van Shell ligt rond hetzelfde niveau. Diverse analisten hebben echter hun zorg uitgesproken over de continuïteit van die hoge dividenduitkering. Dat heeft alles te maken met de overname van LNG Canada ter waarde van $14 mrd, die Shell afgelopen oktober aankondigde als onderdeel van een meerjarenplan om de kapitaalsuitgaven met $25 tot $30 mrd per jaar te laten groeien. Sommige analisten vragen zich met het oog op de jaarlijkse dividendvereisten van ongeveer $14 mrd én de beloofde terugkoop van aandelen ter waarde van $25 mrd tegen 2020 af of Shell dat financieel allemaal wel aankan.

 

BP eerste drie kwartalen 2018
20182017verschil
Netto resultaat$9,246 mrd$4,059 mrd127,8%
Operationele kasstroom*$19 mrd$17,9 mrd6,1%
Netto schuld$39,2 mrd$39,8 mrd-1,5%
Gearing27,5%28,4%-3,2%
*exclusief betalingen voor Deepwater Horizon olieramp)

 

ExxonMobil en Total 

Bij het Amerikaanse ExxonMobil kenmerkten de resultaten zich in 2018 vooral door problemen op het onderhouds- en operationele gebied. Ondanks dat de winst uit de downstreamactiviteiten toenam, drukte tijdelijke stilstand (zogeheten downtime) als gevolg van onderhoudswerkzaamheden op het resultaat van deze divisie.

Bij Total waren de derde kwartaalresultaten dan wel beter dan verwacht, maar de winst per aandeel kwam juist lager uit dan de consensus. In diezelfde periode daalde eveneens Totals operationele cashflow vergeleken met het kwartaal daarvoor. Ook werd de opmerking van ceo Patrick Pouyanné bij de presentatie van de cijfers dat de (destijds) opgelopen olieprijs niet per definitie betekende dat ook meer zou gaan worden geïnvesteerd, door beleggers toen koeltjes ontvangen (hoewel die voetnoot met het oog op de recente olieprijsdaling wel in een realistischer daglicht is komen te staan).

Conclusie

De winst die BP over het derde kwartaal vorig jaar wist te verdubbelen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, geeft vertrouwen naar de toekomst. Dat het management daarbij de vrije kasstromen de komende jaren ziet toenemen, biedt alleen maar meer perspectief; naast voortzetting van hoge dividenduitkeringen is er ook ruimte voor verdere groei. In combinatie met mijn verwachting dat de olieprijzen dit jaar de weg omhoog weer zullen vinden, is BP prima gepositioneerd om de favorietenrol die ik het bedrijf in de olie- en gassector toedicht waar te maken.

Prijsverwachting olie omlaag bijgesteld
De prijs van olie, waar oliebedrijven vanzelfsprekend in grote mate van afhankelijk zijn, is sinds begin oktober 2018 zo’n 35 à 40% gedaald. Olieanalisten zijn dan ook pessimistischer geworden over de vooruitzichten. Uit een Reuters-poll onder 38 economen en analisten afgelopen november viel de consensusvoorspelling voor 2019 lager uit dan bij de voorlaatste peiling; voor Brent $74,50 (van $76,88) en voor WTI $67,45 (van $70,15) per vat. Analisten verwachten daarbij dat de productiebeperkingen door OPEC- en niet-OPEC-landen in de eerste helft van dit jaar voor opwaartse prijsdruk zal zorgen. Die prijsdruk zal in de tweede helft juist neerwaarts zijn door een opleving in de productie van Amerikaanse schalieolie. Aan de vraagzijde speelt vooral mee hoeveel de wereldwijde groei zal vertragen en in hoeverre dit zal leiden tot een lagere vraag naar olie. Toch liggen de nieuwste voorspellingen ver boven de olieprijzen op het moment van dit schrijven. Dat zou vanuit die kant dan ook voor minder gevaar moeten zorgen voor olieproducenten in het algemeen en BP in het bijzonder.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!