Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 21 feb 2019 11:00

Commentaar: van donkere naar lichte dagen

0 0 Leestijd ongeveer

Van donkere naar lichte dagen. Drie hoofdgraadmeters kwamen in december vorig jaar in een bearmarkt terecht. Achtereenvolgens de Duitse DAX, de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en de Japanse Nikkei sloten in de donkerste maand van het jaar 20% onder de laatste piek.

Het sentiment was in het vierde kwartaal dan ook zeer somber geworden door de brexit, het handelsconflict tussen de VS en China en de teruglopende economische groei. En vooral door de verwachting dat de Fed de rente zou blijven verhogen.

Sinds de Nikkei in een bearmarkt belandde is er echter veel veranderd. Zo zijn beleggers steeds hoopvoller geworden over een mogelijke oplossing voor het handelsconflict tussen de VS en China. Maar het belangrijkste is dat de Amerikaanse centrale bank van koers is veranderd. Zoals mijn collega Karel Mercx twee weken geleden al signaleerde, zei Fed-voorzitter Jerome Powell op 4 januari uit het niets: ‘We zullen niet aarzelen om het balansbeleid indien nodig te wijzigen.’

Van donkere naar lichte dagen

Vooral door de geboorte van deze zogenoemde Powell-put, zijn aandelen sinds de donkere dagen eind vorig jaar door het dak gegaan. Sinds kerst behaalde de Dow Jones een rendement van +18,8%, de breed samengestelde Amerikaanse S&P500 +18,2% en onze eigen AEX – als beste beurs van de eurozone! – +12,5%. En sinds eind december heeft de DAX 8,9% gewonnen, de Nikkei 11,2% en de Nasdaq zelfs 20,9%. Daarmee heeft de technologiebeurs dus de bearmarkt binnen twee maanden weer verlaten.

Wat moet ik met die wijsheid achteraf, zult u wellicht denken. Welnu, het betreft geen wijsheid achteraf. Natuurlijk beschik ik niet over een glazen bol en kan ook de redactie van Beleggers Belangen de markt niet timen. Maar in de eerste week van dit jaar schreef ik op deze plek vol trots over onze favorieten voor 2019: ‘Het zijn er meer dan ooit, en we brengen ze naar buiten met nog meer overtuiging dan eerst.’ Daarmee doelde ik onder meer op onze nieuwe Hoogdividendportefeuille. En op de 33 persoonlijke tips van onze redacteuren voor 2019.

Markten in paniek

Natuurlijk komen er vroeger of later ook weer periodes waarin de markten in paniek zijn. En waarin wij ons met onze koopaanbevelingen achter de oren zullen krabben. Echter, ook dan zullen wij blijven benadrukken dat op de lange termijn met actieve beleggingen meer geld te verdienen zal zijn dan met een spaarbankboekje.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!