Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Advies van de dag Karel Mercx, 13 feb 2019 12:00

Profiteren van nieuwe onrust op de beurzen

0 0 Leestijd ongeveer

De beurzen zijn veel positiever gestemd dan de economische groeicijfers rechtvaardigen en de beweeglijkheid op de aandelenmarkten is bedrieglijk laag. Tijd voor een calloptie op de volatiliteitsindex VIX.

De groei in de eurozone zakt als een plumpudding in elkaar. De Duitse industriële activiteit lag in december 2018 3,9% lager dan in december 2017. Zelfs tijdens de eurozonecrisis van 2011 en 2012 kromp de Duitse industrie niet zoveel op jaarbasis. Vooral nieuwe orders van Duitsland naar de andere landen van de eurozone over de maand december waren dramatisch: een krimp van 11,6%. De enige twee andere grote landen die het in Europa slechter doen dan Duitsland zijn Spanje (krimp 6,2% op jaarbasis) en Italië (-5,5% op jaarbasis).

Aandelen gaan echter als een raket. Januari was de beste maand voor aandelen in 32 jaar en februari is ook uitstekend uit de startblokken gekomen. Het laatste stukje van de rally kwam omdat afgelopen vrijdag bleek dat de Amerikaanse centrale bank Fed bekijkt of de geldpers vaker moet worden aangezwengeld. Dat zou dan dus niet alleen gebeuren in crisissituaties of als de rente 0% is.

De opmerking van de Fed deed het vertrouwen van beleggers toenemen, met als gevolg dat de beweeglijkheid van aandelen is gezakt tot het laagste niveau van de afgelopen zes maanden. Dit is bizar. Ik kan me niet voorstellen dat beleggers de afzwakkende groei in de wereldeconomie, en dan met name die in de eurozone, blijven negeren.  Ik wil daarom inspelen op toenemende volatiliteit in de komende drie maanden.

Nieuwe calloptie VIX

Op 5 december schreef ik in mijn column dat de calloptie op de VIX met uitoefenprijs 18 en expiratiedatum 22 mei voor een prijs van $3,00 er aantrekkelijk uit ziet. Deze optie is inmiddels met ruim 30% korting verkrijgbaar voor $1,90. Dat is dusdanig aanlokkelijk dat de calloptie deze week de tip van de week is.

De VIX-opties staan genoteerd op de grootste optiebeurs op de wereld, CBOE. Niet elke Nederlandse broker geeft toegang tot deze beurs. De meest uitgebreide toegang tot de CBOE is via brokers die draaien op het Interactive Brokers platform.

Let op dat de uitslagen met deze opties groot kunnen zijn. Het is mogelijk dat de waarde aan het einde van de looptijd $0 is (als de VIX op 18 of lager noteert). Daar staat echter tegenover dat er grote winsten mogelijk zijn. De vorige keer dat ik een calloptie op de VIX tipte, bedroeg het rendement 122%.

CALLOPTIE VIX
FondscodeBBG000JW9B77
BeursCBOE
Hoogste koers 12 mnd$4,70
Laagste koers 12 mnd$1,90

 

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!