Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Tips Karel Mercx, 24 mei 2018 11:27

Tip: profiteren van nieuwe onrust

0 0 Leestijd ongeveer

Na een turbulente jaarstart zijn de aandelenbeurzen inmiddels in wat kalmer vaarwater beland. Maar omdat er op de achtergrond veel potentieel disruptieve zaken spelen, kan het zomaar weer gedaan zijn met de rust.

De VIX, de volatiliteitsindex van Amerikaanse aandelen, staat op 13,25. De gemiddelde stand sinds de start van de index in 1990 is 19,4. De grens tussen rust en onrust ligt bij 20. Wij denken dat de kans groot is dat de VIX ergens in 2018 weer door de 20 schiet. De eerste aanwijzing daarvoor is de krimp van de Zuid-Koreaanse export. Deze is hoog gecorreleerd met de wereldwijde winstgroei van aandelen. Tegenvallende winstcijfers zijn op hun beurt weer hoog gecorreleerd met dalende aandelenkoersen. Een daling op de beurs gaat altijd gepaard met angst, wat tot hogere volatiliteit leidt. Zie ook de column van vorige week: de kanarie is dood.

Een tweede indicatie is de onrust in de opkomende markten. Die economieën zijn al sinds een jaar of tien groter in omvang dan die van de ontwikkelde wereld. Dit betekent dat zij flink schade kunnen aanrichten aan de wereldeconomie. De schulden van de opkomende markten waren in 2008 laag, maar zijn nu hoog. Het gros van deze schulden is in dollars. De stijgende Amerikaanse rente en de stijgende dollar duwen de obligatierente in opkomende markten omhoog en de munten van de opkomende markten sterk naar beneden. Centrale banken zijn vorige week begonnen met het verdedigen van hun valuta’s door de rente die de centrale bank rekent te verhogen. Dit remt de groei.
Zie ook de column van deze week: opkomend marktleed.

Er zijn daarnaast nog tal van redenen waarom de beweeglijkheid niet op het niveau van groot vertrouwen in de aandelenmarkt hoort te staan: Noord-Korea, Iran, Trump, handelsoorlog, eind van NAFTA, of de Amerikanen zich uit elk verdrag terugtrekken dat ze ooit gesloten hebben etc. De VIX is de theoretisch waarde die nu geldt, het is daardoor niet mogelijk om erin te beleggen. Het is wel mogelijk om in de toekomstige VIX te beleggen via opties of futures. Wij denken dat de calloptie VIX op 21 november 2018 met een uitoefenprijs van 15 interessant is. Deze kostte dinsdag $3,20 enlevert geld op wanneer de VIX op de afloopdatum op 18,20 of hoger staat. Wij geven alvast een verkooporder door voor $9,60.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!