Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
image description
Opinie Karel Mercx, 5 dec 2018 10:25

Column: Nieuwe calloptie VIX

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden

Meerdere rentes van de Amerikaanse rentecurve zijn maandagavond invers gegaan. De rente op tweejarige Amerikaanse staatsobligaties is hoger dan de rente op vijfjarige staatsobligaties. Beleggers kopen staatsobligaties voor de rente.

Het renteverschil tussen de inflatie en de staatsobligaties is de reële rente. Waarom willen beleggers een lagere rente voor een vijfjarige dan voor een tweejarige staatsobligatie? Omdat ze verwachten dat de Amerikaanse economische groei flink zal afnemen; dat is de enige reden.

Nieuwe calloptie VIX

Ik speel via meerdere posities in op dit thema. De eerste is het kopen van langetermijn-staatsobligaties, zie de tip van deze week. De tweede manier is het kopen van callopties op de Amerikaanse VIX index. De beweeglijkheid neemt aan het einde van een bullmarkt namelijk altijd toe.

Dit komt doordat er een strijd is tussen de beren en de stieren die het nieuws op de top van de markt anders interpreteren. In de eerste drie kwartalen van 2007 gingen de aandelen van banken hard onderuit, maar de belangrijkste indices wisten in de herfst toch de hoogste standen ooit op de borden te zetten. De redenering van de stieren was dat de banken de rest van de economie niet zouden besmetten.

In het jaar 2000 barstte de technologiezeepbel, toch kwamen in de herfst de hoogste standen ooit op de borden. De problemen in de technologie zouden immers de rest van de economie niet besmetten. Dit gevecht tussen de stieren en de beren zorgt ervoor dat de beweeglijkheid van aandelen op het einde van de bullmarkt toeneemt.

Inspelen op toenemende beweeglijkheid

In februari was er een enorme toename van de volatiliteit op de beurs en in mei was de rust weer teruggekeerd. Dit was voor mij het sein om in te gaan spelen op de toenemende beweeglijkheid van aandelen aan het einde van een bullmarkt. Ik kocht de VIX Call met uitoefenprijs 15 en afloopdatum november. Deze is geëxpireerd met een winst van 122,9%.

Vorige week keerde de rust terug op de financiële markten. De Amerikaanse aandelen hadden zelfs hun beste dag van de afgelopen acht maanden. De beweeglijkheid van aandelen daalde flink.

Bij Beursinside op RTLZ vertelde ik daarom dat ik opnieuw een calloptie had gekocht met als onderliggende waarde de VIX-index. Dit keer met uitoefenprijs 18 en afloopdatum mei 2019.

Er komen steeds meer bewijzen dat de Amerikaanse economie aan het afzwakken is. Zie ook de column over de belangrijke Amerikaanse huizenmarkt van vorige maand en deze week dus de inverse rentecurve. Ik ben ervan overtuigd dat de beweeglijkheid van Amerikaanse aandelen gaat toenemen.