Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 7 feb 2019 11:00

Commentaar: beleggers kunnen niet om duurzaamheid heen

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers kunnen niet om duurzaamheid heen. Dit is waarschijnlijk geen constatering waar u warm of koud van wordt. Maar toch raad ik u aan dit stukje uit te lezen, en de vele artikelen en andere bijdragen tot u te nemen die we dit jaar over duurzaam beleggen gaan publiceren.

Want of u nu gemotiveerd wordt door het verbeteren van het milieu of ‘slechts’ door het optimaliseren van uw rendement, het belang van duurzaamheid zal alleen maar groter worden. Wellicht een beetje saai. Maar daardoor niet minder waar.

In de bijna tien jaar dat ik hoofdredacteur ben, heb ik altijd een simpele stelregel gehuldigd: u hebt een abonnement op Beleggers Belangen vanwege onze beleggingsexpertise, niet om onze morele standpunten. Dat is zeker nog steeds het geval. Maar ondertussen valt niet te ontkennen dat duurzaamheidsaspecten ook op uw rendement steeds meer effect krijgen. Een simpel voorbeeld: Shell zal alleen maar overleven als het bedrijf de omslag naar duurzame energie maakt.

Milieugevolgen

Daarnaast merk ik dat ook onze abonnees zich meer dan voorheen bezighouden met duurzaamheid. Kenmerkend is dat wij voorheen regelmatig mails kregen van abonnees die boos waren omdat hun broker het beleggen in clusterbommen onmogelijk maakte. Die beleggers zijn er nog steeds. Maar we krijgen nu ook mails van abonnees die zich wél druk maken over de milieugevolgen van hun beleggingen. Bijvoorbeeld als wij een tip plaatsen voor een producent van palmolie.

Nu is de omslag naar structurele aandacht voor de milieu-impact van onze kooptips makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn immers geen beleggingen te bedenken die géén impact hebben op hun natuurlijke omgeving. En weliswaar bestaan er VN-duurzaamheidsrichtlijnen en is er het keurmerk ESG (environmental, social, governance). Maar Beleggers Belangen zou Beleggers Belangen niet zijn, als we hieraan niet onze eigen invulling zouden willen geven.

Beleggers kunnen niet om duurzaamheid heen

Ook willen we de mening van onze lezers laten meewegen. Mocht u een visie hebben op de zin en onzin van duurzaam beleggen of over de aandacht die wij hieraan zouden moeten besteden, dan ontvang ik die deze maand graag in mijn mailbox. Ook zijn we afgelopen week een discussie begonnen over duurzaam beleggen op ons online forum. Door uw mening te geven, kunt u bijdragen aan onze eigen duurzaamheidsuitgangspunten. Die zullen we aan het einde van dit jaar voor onze abonnees formuleren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!