Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Tips Jeroen Boogaard, 27 nov 15:06

Blikjesfabrikant profiteert van duurzaamheidstrend

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De vraag naar aluminiumblikjes groeit wereldwijd omdat deze een milieuvriendelijk alternatief zijn voor plasticverpakkingen. Deze trend speelt het Amerikaanse Ball Corporation in de kaart.

Ball is met afstand de grootste producent van aluminium blikjes en spuitbussen voor dranken en verzorgingsproducten in de wereld. Daarnaast levert het concern hoogwaardige technologie voor de lucht- en ruimtevaart. Deze tak legt met een omzetaandeel van 9% nog maar weinig gewicht in de schaal, maar groeit erg snel. Dankzij een orderboek van meer dan $5 mrd zal de winst van de luchtvaartdivisie de komende drie tot vijf jaar fors toenemen. Ook de blikjesactiviteiten maken zich op voor een bloeiperiode. De grote overname van Rexam in 2016 is inmiddels volledig geïntegreerd en het aantal fabrieken is teruggebracht. Dat zal tot meer kostenbesparingen leiden.

Aluminiumblikjes winnen terrein

Dankzij de strijd tegen plastic zwerfafval heeft het bedrijf de wind in de rug. Aluminium kan worden gerecycled en 75% van alle aluminiumproductie is dan ook nog steeds in gebruik. Dit in tegenstelling tot plastic, dat voor een groot deel als afval in de oceanen belandt. Steeds meer klanten kiezen ervoor om het aandeel van plastic in hun verpakkingsmix terug te dringen ten faveure van aluminium. Dit gaat geleidelijk, omdat PET-flessen voor fabrikanten als Coca-Cola winstgevender zijn dan blikjes. Maar de trend is onmiskenbaar: het marktaandeel van blikjes neemt toe. Dit biedt een aardig groeipotentieel voor Ball, want elke 1%-punt toename van het marktaandeel leidt tot een extra vraag van 24 miljard blikjes tegen de huidige jaarproductie van 100 miljard.

Door in te zetten op speciaalblikjes met afwijkende maten denkt het bedrijf ook de productmix te kunnen verbeteren. De stijgende vrije kasstroom gaat voor een groot deel terug naar de aandeelhouders, waarbij tot 2021 circa 18% van de uitstaande aandelen wordt ingekocht. Mede hierdoor stijgt de winst per aandeel naar verwachting met 10-15% per jaar. Voor een defensief groeiaandeel is de k/w van 18,5 voor 2019 alleszins redelijk. Een eerste positie is verantwoord.

Fondscode (ticker)BLL
BeursNYSE
Hoogste koers 12 mnd*$50,98
Laagste koers 12 mnd*$34,71
Beurswaarde$16,6 mrd
Koers-winstverhouding 2018 (t)22,5
Dividendrendement (t)0,81%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!