Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Schlumberger

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 31 mrt 2016 15:45

Commentaar: Geld verdienen met gebroken krokodil?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Schlumberger

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

Vergaste pelsdieren, geëlektrocuteerde vossen, opgeblazen reptielen en krokodillen met gebroken ruggenwervels;  je moet erg ongevoelig zijn voor dierenleed om de bevindingen van het nieuwe praktijkonderzoek bont en exotisch leer van de Eerlijke Verzekeringswijzer zonder emotie te kunnen lezen.

Volgens het onderzoek investeren de grootste verzekeraars in Nederland samen voor in totaal €1 mrd in modehuizen die bont en krokodillen- en slangenleer verwerken in kleding, tassen en schoenen. Een aanbeveling luidt dat verzekeraars beursgenoteerde modehuizen als LVMH, Burberry en Kering moeten stimuleren om het dierenwelzijn te verbeteren.

Het praktijkonderzoek bont en exotisch leer is de zoveelste bijdrage die vanuit belangengroeperingen wordt gedaan om beleggers te stimuleren morele standpunten te laten meespelen in hun beleid. Dezelfde Eerlijke Verzekeringswijzer publiceerde vorig jaar bijvoorbeeld een rapport over de investeringen in de wapenhandel.

Vaak vinden belangengroeperingen ook gehoor bij beleggers: zo eist PGGM sinds vorig jaar van vastgoedbedrijven waarin het investeert, dat zij veel duurzamer worden. Vastgoedbedrijven die hier geen werk van maken kunnen lastige gesprekken tegemoet zien; desnoods trekt de pensioenuitvoerder zijn geld terug.

Ook wij besteden aandacht aan duurzaam en volgen de discussies over de morele kanten van beleggingen, maar we laten dat geen rol spelen in onze adviezen. Op de eerste plaats vinden wij het onderscheid tussen ‘goede’ en ‘foute’ beleggingen moeilijk te maken: wel beleggen in de tabaksindustrie en niet in dierenleed?; wel in de wapenhandel en niet in de olie-industrie? De streep trekken is lastig.

Verder gaan wij er vanuit dat iedereen zijn eigen grenzen stelt. U hebt een abonnement op Beleggers Belangen vanwege onze beleggingsexpertise, niet omdat u belang hecht aan onze morele standpunten. Zolang uw beleggingen binnen de wet blijven, zullen wij u op morele gronden geen enkele belegging afraden.

Toch toetsen wij graag of onze mening nog aansluit bij die van onze abonnees en deze website biedt daartoe een prima middel. Vindt u het geen probleem om geld te verdienen met bedrijven die dierenleed veroorzaken, beoordeel dit artikel met een duimpje omhoog. Bent u het hiermee niet eens, klik op het duimpje naar beneden. We zijn benieuwd.

Lees ook: Profiteer van de politiek

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles
  • En aandacht voor beleggen in onstuimige tijden