Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 5 feb 14:00

General Electric heeft het ergste achter de rug

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Sterke omzetcijfers en het vooruitzicht van verbetering bij de geplaagde gasturbinedivisie geven meer vertrouwen in een succesvolle turnaround bij General Electric. Het aandeel won bijna 12%.

De vierdekwartaalcijfers van General Electric leverden een gemengd beeld op. Het voor bijzondere posten geschoonde bedrijfsresultaat bij de industriële activiteiten daalde met 16% naar $2,32 mrd. Per aandeel kwam de aangepaste nettowinst uit op $0,17, een daling van 60% vergeleken met een jaar eerder. Analisten hadden hier gerekend op $0,22. De omzet van $33,28 mrd (+5%) kwam juist hoger uit dan de consensus van $32,23 mrd.

Over geheel 2018 boekte General Electric door een enorme goodwillafschrijving bij de energiedivisie een nettoverlies van $22,8 mrd. Gecorrigeerd voor bijzondere posten verdiende het conglomeraat $0,65 per aandeel, tegenover $1,00 in 2017.

Topman Lawrence Culp geeft prioriteit aan verbetering van de prestaties bij de energiedivisie en verlaging van de schuldenberg. Dat laatste verloopt voorspoedig, maar bij het bedrijfsonderdeel dat gasturbines voor elektriciteitscentrales produceert is nog geen herstel te zien. Deze divisie, Power, boekte een kwartaalverlies van $872 mln, bij een kwart minder omzet. De orders kwamen 19% lager uit.

Toch ziet General Electric licht aan het einde van de tunnel. Weliswaar loopt de omzet in 2019 verder terug, maar de vraag naar gasturbines zal de komende jaren stabiliseren op een laag niveau. De kostenstructuur wordt daarop aangepast. Bovendien zal de tegenwind door slechte resultaten op oudere projecten na dit jaar aanzienlijk afnemen.

Margeherstel

Intussen blijven de meer stabiele luchtvaart- en medische divisies sterk presteren, laat de olie- en gasdivisie winstherstel zien en trekken de orders voor duurzame energie aan. Een concrete winstverwachting werd niet gegeven. Wel verwacht het concern een omzetgroei van 1-6% bij de industriële tak en hogere winstmarges.

Door de problemen bij Power blijft de vrije kasstroom zwak, maar die zal vanaf 2020 weer aantrekken. Daarmee zullen de balansrisico’s verder afnemen. Het aandeel ( ) veerde flink op na het kwartaalbericht en noteert tegen circa 12 keer de winst voor dit jaar. Hoewel General Electric nog veel werk heeft te verzetten en het beursklimaat goed moet blijven voor de geplande desinvesteringen, lijkt het ergste wel achter de rug. Ik trek het verkoopadvies daarom op naar ‘houden’.

Verkoop tafelzilver leidt tot snelle schuldreductie
General Electric wil de schulden bij zowel de industriële activiteiten als de financiële poot aanzienlijk verlagen. Het (deels) afstoten van de medische- en transportdivisies en het verkoop van het belang in oliedienstverlener Baker Hughes moet ruwweg $50 mrd opleveren. De gezondheidstak gaat dit jaar naar de beurs, waarbij GE de helft van de aandelen zal verkopen. Daarmee zal het bedrijf een flinke stap zetten richten de beoogde nettoschuld/ebitda-ratio van minder dan 2,5 bij de industriële activiteiten. GE Capital gaat verder krimpen. Eerder berichtte Bloomberg dat private-equityspeler Apollo de vliegtuigleaseactiviteiten zou willen overnemen. Deze lucratieve tak zou $40 mrd waard zijn, maar General Electric liet bij de cijferpresentatie weten hier niet van af te willen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!