Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 31 jan 11:00

Commentaar: een jaar geleden ging het licht uit

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Een jaar geleden ging het licht uit op de aandelenmarkten. Dat voelde althans zo voor menig belegger die sinds 2009 weinig anders had meegemaakt dan koersstijgingen.

Zeker met Nederlandse mid- en smallcaps hadden particulieren in 2017 goud geld kunnen verdienen. Niets wees erop dat het in 2018 anders zou verlopen. Totdat de inflatievrees op Wall Street opeens snel aanwakkerde. En menig hoofdgraadmeter deed kelderen zoals in jaren niet was voorgekomen.

De koersverliezen van februari en maart vorig jaar waren in veel gevallen tegen de zomer al weer weggewerkt. Maar toch markeerden de gebeurtenissen van precies een jaar geleden een omslag van het sentiment op de financiële marken. Zeker nadat in de loop van vorig jaar het handelsconflict tussen de VS en China steeds verder escaleerde, keerde het optimisme van weleer niet meer terug. De Chinese en de Duitse hoofdgraadmeters belandden eind 2018 in een bearmarkt.

Een jaar na de schok van februari 2018 is de constatering dat de aandelenmarkten nog niet zijn hersteld. Ten opzichte van eind januari 2018 staat de Shanghai Composite ruim een kwart lager. Ook de belangrijkste Europese graadmeters en de Nikkei staan nog 10 à 15% onder het niveau van twaalf maanden geleden. Opmerkelijk genoeg noteren de belangrijkste graadmeters op Wall Street, de plaats waar de paniekgolf begon, nu ‘slechts’ een dikke 5% onder de stand van een jaar geleden.

Voor het Beursplein geldt dat vooral de mid- en smallcaps nog lang niet zijn hersteld. Zowel de AMX als de AScX staat zo’n 15% lager dan een jaar geleden. Voor een deel daarvan vinden wij die afstraffing terecht. Maar er zitten ook gevallen bij waarvan wij het koersverlies onterecht vonden. Zo hebben wij bijvoorbeeld op Besi, dat op een gegeven moment vorig jaar in koers meer dan gehalveerd was en nu zo’n 45% lager staat dan een jaar geleden, altijd een koopadvies laten staan.

Een jaar geleden ging het licht uit, maar wat is nu de moraal van het verhaal? Vertrouw nooit op een goede januarimaand. Beleg met een visie op de lange termijn. Forse koersdalingen mogen nooit leiden tot paniek, maar moeten u juist hongerig maken naar koopkansen. En durf vast te houden aan uw favorieten. Ter illustratie: mijn privé-investering in Besi die ik begin juli deed, staat sinds deze week voor het eerst in ruim een halfjaar in de plus.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!