Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 5 jan 15:45

UBS ziet het helemaal zitten met smallcaps in 2019

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden

Na een zwak 2018 verwacht UBS dit jaar meer van smallcaps in het algemeen en van de eigen selectie in het bijzonder.

Het afgelopen jaar was niet makkelijk voor de Europese smallcaps. De brede MSCI Europe Small Cap Index verloor ruim 13% in 2018. UBS bekijkt de smallcaps echter niet op geaggregeerd niveau. De analisten van de broker hanteren een ‘bottom-up’ aanpak, dat wil zeggen op individueel aandelenniveau. UBS brengt de bedrijfsspecifieke factoren zoals de kwaliteit van het management en de strategie in kaart.

Europese smallcaps in 2019

Ook wordt gekeken naar toetredingsbarrières en de aandeelhoudersstructuur. Op basis hiervan selecteert UBS al vanaf eind 2006 zijn twintig favoriete Europese smallcaps. Sinds eind 2006 bedraagt het rendement van de top-20 van de broker 408%, tegen slechts 82% voor de MSCI Europe Small Cap Index. In 2018 daalden de twintig favorieten van UBS met 18%, tegen ‘slechts’ 13% voor de MSCI Europe Small Cap Index. UBS voerde eind 2018 dan ook vijf wijzigingen in zijn favorietenlijst door.

Mooi verdeeld

De lijst is divers, zowel wat betreft de landen- als sectorverdeling. De sectoren Financials en Industrie zijn met ieder vijf aandelen vertegenwoordigd. Maar ook binnen die sectoren is de diversiteit groot. Zo vallen zowel levensverzekeraar Swiss Life als de Italiaanse vermogensbeheerder Anima Holding en de banken Unicaja Banco, Bawag en Van Lanschot Kempen onder de noemer Financials. Ook de vijf industrie-aandelen verschillen sterk van elkaar. UBS is enthousiast over het Zweedse Hexpol (dat onder meer rubberproducten voor industriële toepassingen levert) en Rheinmetall, een Duits defensieconcern en toeleverancier van de auto-industrie. Maar ook over het Spaanse Talgo (fabrikant van hogesnelheidstreinen), het eveneens Spaanse conglomeraat Indra en het Britse Rotork (branchegenoot van Aalberts Industries).

Nederlands aandeel

In de top-20 favoriete Europese smallcaps zijn twee technologiebedrijven terug te vinden: Ingenico (betaalsystemen en pinautomaten) uit Frankrijk en softwarebedrijf Microfocus uit het Verenigd Koninkrijk. Ook telt de lijst twee (Duitse) chemieconcerns, Wacker Chemie en potashproducent K+S. Het Spaanse Applus (test- en inspectie voor vooral de olie- en gasindustrie) en de Franse callcenter-exploitant Teleperformance komen uit de sector Zakelijke Dienstverlening. Verder is de broker enthousiast over het Duitse vastgoedconcern Ado Properties en de Britse bioscoopexploitant Cineworld. Naast Van Lanschot Kempen is Vopak het twee de Nederlandse aandeel in de smallcap-top-20 van UBS. Vopak en de Duitse luchthavenexploitant Fraport vertegenwoordigen samen de sector Logistiek.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!