Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Erik Klooster, 3 jan 09:10

27 aandelen om het jaar niet mee te beginnen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

27 Nederlandse aandelen kunt u dit jaar voorlopig beter links laten liggen. We hebben deze aandelen de afgelopen drie maanden een verkoopadvies gegeven op basis van technische analyse. U vindt ze hier overzichtelijk bijeen.

Eén keer in de maand plaatst Beleggers Belangen twee verkooplijsten die tot stand zijn gekomen via technische analyse: een voor Nederlandse en een voor buitenlandse aandelen. We geven de tips met een beleggingshorizon van twaalf maanden als uitgangspunt.

Volgende week publiceren we het overzicht van onze technische verkooptips van internationale aandelen. Hier vindt u ons laatste overzicht met technische verkoopadviezen: 22 aandelen om vaarwel te zeggen.

Vandaag het overzicht van onze technische verkooptips van Nederlandse aandelen.

Expliciete adviesverhoging

Deze verkooptips blijven van kracht totdat we op deze website en in onze dagelijkse nieuwsbrief aan de abonnees expliciet een adviesverhoging (naar ‘houden’ of ‘kopen’) melden.

Tevens kunt u voor alle genoemde aandelen speciale alerts instellen, zodat u direct via e-mail op de hoogte wordt gesteld van eventuele advieswijzigingen op uw favoriete aandelen.

De teksten zijn van de datum waarop we voor de laatste keer uitgebreid aandacht aan de fondsen hebben besteed en zijn dus in tegenstelling tot de adviezen soms wel (enigszins) gedateerd.

Hieronder het overzicht van onze technische verkooptips van Nederlandse aandelen.

ABN Amro
Alle signalen (stonden) op rood voor ABN Amro (16 november)
ABN Amro heeft sinds juni dit jaar een verkoopadvies. De koers was toen door de onderkant van het stijgend trendkanaal gezakt. Daarnaast waren een lagere top en bodem ontstaan, begon het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde te dalen en was de MACD-indicator onder de nullijn terechtgekomen. Kortom, alle signalen stonden op rood.
Altice
Altice zakt door belangrijke steun (29 november)
Altice is door de belangrijke horizontale steun op €1,65 gezakt. Daarmee zijn nu alle steunzones onder de koers weggevallen en ontkomen we niet aan een verkoopadvies. Het moet gezegd dat we het lastig hebben met dit aandeel.
AMG
Beeld AMG rap verslechterd (14 december)
AMG is afgelopen zomer uit het stijgend trendkanaal gezakt. Daarna is een zijwaartse beweging ontstaan. Ik had het aandeel enkele weken geleden al op ‘houden’ gezet, omdat er na de doorbraak uit het trendkanaal geen verbetering optrad. Nu is zelfs een verkoopadvies gerechtvaardigd.
AND
Herstel AND niet afdoende (19 oktober)
Recent heeft AND herstel laten zien, maar dit is niet genoeg om het verkoopsignaal van eind vorig jaar ongedaan te maken. Sinds AND door de belangrijke horizontale steun op €6,20 is gezakt, gaat het niet goed met het aandeel. Na het verkoopsignaal veerde de koers nog even op, tot zelfs boven de eerder doorbroken trendlijn, maar dat was de laatste ‘dead cat bounce’.
Arcadis
Arcadis laat geen twijfel over advies (16 november)
De grafiek van Arcadis is duidelijk negatief. De koers zit in een dalend trendkanaal, het 40-weeks gemiddelde is dalend en de MACD staat onder de nullijn. Al eerder was Arcadis uit een stijgend trendkanaal en een zijwaartse trading range gezakt.
ArcelorMittal
Beeld ArcelorMittal verder verslechterd (23 november)
Het technische beeld van ArcelorMittal is de laatste maanden snel verslechterd. Enkele weken geleden hadden we het aandeel al op ‘houden’ gezet, toen de koers door de onderkant van een nauwe zijwaartse range was gezakt.
ASMI
Tal van verkoopsignalen voor ASMI (7 december)
Afgelopen zomer hebben we ASMI gedegradeerd naar ‘verkopen’. Daar was alle reden toe. Eerst zakte de koers door een stijgende  steunlijn. Vervolgens werd een dubbele top voltooid. En tot slot gaven de indicatoren een verkoopsignaal.
ASML
ASML voltooit topformatie (1 november)
Half september hadden we ASML al op ‘houden’ gezet toen de koers uit het opwaartse trendkanaal zakte. Binnen zes weken is een nieuwe adviesverlaging naar ‘verkopen’ nodig. Het probleem is dat de koersen langzaam verder wegzakken en de indicatoren in de verkoopmodus terecht zijn gekomen.
Boskalis
Boskalis maakt het toch niet waar (14 december)
Boskalis heeft lange tijd op ‘houden’ gestaan. In de zomer van dit jaar leek het zelfs even de goede kant uit te gaan toen de koers een hogere top neerzette en daarnaast en passant door het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde brak.
Corbion
Corbion zakt door horizontale steunlijn (3 januari)
Corbion hield nog lang stand. Maar nu de koers door de belangrijke horizontale steun op €24,50 is gezakt, is het aandeel in een dalende trend terechtgekomen. Het advies wordt verlaagd van ‘houden’ naar ‘verkopen’. Het negatieve beeld wordt ondersteund door de indicatoren.
Curetis
Curetis volgt grillig patroon (19 oktober)
Curetis is door de horizontale steun op €3,30 gezakt, wat een verkoopsignaal rechtvaardigt. Het aandeel heeft het afgelopen jaar een grillige koersbeweging laten zien. Begin dit jaar brak Curetis nog uit een dalend trendkanaal. Op hetzelfde moment begon het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde te stijgen.
DSM
Abrupte trendomkeer bij DSM (1 november)
Het technische beeld bij DSM is in korte tijd zo snel veranderd dat we niet ontkomen aan een directe adviesverlaging van ‘kopen’ naar ‘verkopen’. Door de snelle trendomkeer moeten we aardig wat van de opgebouwde winst opgeven.
Euronext
Bij Euronext wijst alles op ‘verkopen’ (14 december)
Enige weken geleden hebben we Euronext een houdadvies gegeven. De koers zat te lang in een zijwaartse beweging om het oude koopsignaal nog te handhaven. Maar het aandeel is recent uit de zijwaartse beweging gezakt. De indicatoren staan sinds enige tijd ook in de verkoopstand.
ForFarmers
ForFarmers zakt onder steun vorige bodem (29 november)
ForFarmers is onder de steun van de bodem van begin 2018, net onder de €9, gezakt. Hoewel de uitbraak pril is, ontkomen we niet aan een verkoopsignaal. De indicatoren staan namelijk al maanden duidelijk op verkopen.
HAL Trust
Advies HAL Trust bevestigd (7 december)
De grens van €140 is een belangrijke scheidslijn voor HAL Trust. Toen de koers hier in oktober dit jaar onder zakte, hebben we het aandeel op ‘verkopen’ gezet en dit advies herhalen we nu.
Heineken
Heineken in één keer naar ‘verkopen’ (12 oktober)
Het komt niet zo vaak voor dat we in één keer een koopadvies draaien naar een verkoopadvies, maar bij Heineken kunnen we nu niet anders. Het aandeel is door de onderkant van de zijwaartse range gezakt, die een weerstand had op €90 en steun op €81.
Hunter Douglas
Hunter Douglas zet ons op het verkeerde been (1 november)
Hunter Douglas is uit een zijwaartse beweging gezakt. Het advies wordt verlaagd van ‘houden’ naar ‘verkopen’. Nota bene kwamen we twee weken geleden nog tot de slotsom dat het aandeel kon worden aangehouden, mits de koers zich zou handhaven in de neutrale range.
ICT Group
Beeld ICT Group wordt er niet beter op (12 oktober)
Het koersbeeld van ICT Group verslechtert verder. Het pas in september afgegeven houdadvies wordt nu omgezet naar een verkoopadvies. ICT Group behoorde toen het nog keurig in het stijgend trendkanaal bewoog tot onze succesvolste kooptips. Half september namen we winst toen de koers uit het opwaarts trendkanaal zakte.
Intertrust
Intertrust had al langere tijd negatieve ondertoon (26 oktober)
Intertrust is recent door de onderkant van een zijwaartse beweging gezakt. Het fonds wordt op ‘verkopen’ gezet. Dat het aandeel uit de range viel, is niet de enige reden waarom we somberder over Intertrust zijn geworden. Er was al langere tijd een negatieve ondertoon zichtbaar.
Ordina
Steun niet stevig genoeg voor Ordina (3 januari)
Ordina is nog niet zo lang geleden besproken. We herhaalden toen ons houdadvies omdat de koers boven de belangrijke horizontale steun op €1,40 bleef hangen. Op dit niveau heeft de koers meerdere malen steun en weerstand gevonden.
Probiodrug
Een en al malaise bij Probiodrug (19 oktober)
Het is algehele malaise bij Probiodrug. We herhalen het verkoopadvies, dat dateert van september vorig jaar, waarbij de winst inmiddels is opgelopen richting de 80%. De trigger voor het verkoopadvies was het feit dat de koers door de belangrijke horizontale trendlijn op €15 was gezakt. Bovendien was het 40-weeks gemiddelde al een aantal maanden aan het dalen.
Randstad
Adviesverlaging voor Randstad na voltooiing formatie (4 oktober)
Randstad heeft een hoofd-en-schoudersformatie voltooid. Dit is een betrouwbaar toppatroon uit de technische analyse, en aanleiding om het aandeel op de verkooplijst te zetten. In de afgelopen achttien maanden was het koersbeeld nogal diffuus.
RoodMictrotec
RoodMicrotec moet afrekenen met drie weerstanden (9 november)
Wij herhalen ons verkoopadvies voor RoodMicrotec. Het aandeel kwam in juni dit jaar op de verkooplijst terecht. Naar boven toe liggen er nu maar liefst drie horizontale weerstandslijnen, te weten op €0,29, €0,35 en €0,40. Pas als de koers hierboven komt, kunnen we weer omhoog kijken.
Sif
Sif zakt uit zijwaartse beweging (1 november)
Sif staat al sinds de zomer van vorig jaar op ‘houden’. De koers zakte toen door een stijgende steunlijn waardoor de toen nog geldende opwaartse trend verlaten werd. Na dit advies vormde zich een zijwaartse beweging, met steun op op €15,50 en weerstand op de €19/19,50.
Takeaway.com
Takeaway.com degradeert verder (14 december)
Het houdadvies voor Takeaway.com is nog maar enkele weken oud. Maar omdat de koers de weg naar beneden verder vervolgt, kan het aandeel beter op de lijst met verkoopadviezen worden gezet. Een paar weken geleden wilden we eerst nog kijken of de koers een succesvolle pullback naar de onderkant van het (oude) stijgende trendkanaal zou maken en mogelijk zelfs terug zou breken.
Volkerwessels
Volkerwessels nog in dalende trend (7 december)
Volkerwessels bevindt zich nog in een dalend trendkanaal. We herhalen ook voor dit aandeel het verkoopadvies. Dit dateert van afgelopen zomer. De koers zakte toen door de belangrijke horizontale steunlijn op €21,20. Tegelijkertijd gaven ook de indicatoren een verkoopsignaal.
Wereldhave
Niet langer voordeel van de twijfel voor Wereldhave (14 december)
Wereldhave heeft nog lange tijd het voordeel van de twijfel gekregen. Zolang de koers boven de horizontale steunlijn bleef, was namelijk een houdadvies van kracht. De adviezen hebben zich bij Wereldhave in korte tijd opgevolgd.

De volledige technische analyses, inclusief die van internationale aandelen, vindt u in elke uitgave van Beleggers Belangen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!