Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Tiplijsten Erik Klooster, 6 dec 2018 12:03

22 aandelen om vaarwel te zeggen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

De afgelopen drie maanden hebben wij 22 toonaangevende internationale aandelen een koopadvies gegeven. Op basis van technische analyse verwachten wij er de komende twaalf maanden geen positief rendement van. Tijd om deze aandelen vaarwel te zeggen, en zeker niet te kopen.

Eén keer in de maand geeft Beleggers Belangen twee overzichten van onze technische verkooptips voor aandelen (met een beleggingshorizon van twaalf maanden): een voor Nederlandse en een voor internationale aandelen.

Technische verkooptips

Vandaag het overzicht van onze technische verkoopadviezen op Europese en Amerikaanse aandelen.

Deze verkooptips blijven van kracht totdat we op deze website en in onze dagelijkse nieuwsbrief aan de abonnees expliciet een adviesverhoging (naar ‘houden’ of ‘kopen’) vermelden.

Advieswijzigingen

Tevens kunt u voor alle genoemde aandelen speciale alerts instellen, zodat u direct via e-mail op de hoogte wordt gesteld van eventuele advieswijzigingen op uw favoriete aandelen.

Tot slot publiceren we iedere week een overzicht van de advieswijzigingen in de afgelopen week.

Voortdurend gemonitord

De adviezen voor aandelen zijn de geldende adviezen voor deze internationale aandelen; ze worden voortdurend gemonitord en zijn dus onverminderd van kracht. De teksten zijn van de datum waarop we voor de laatste keer uitgebreid aandacht aan dit fonds hebben besteed en zijn dus, in tegenstelling tot de adviezen, soms wel (enigszins) gedateerd.

Hieronder in alfabetische volgorde het overzicht van onze technische verkooptips voor internationale aandelen.

AB InBev
Steeds lagere niveaus bij AB InBev (28 september)
Bij AB InBev worden de belangrijke toppen en bodems op steeds lagere niveaus gevormd. Het niveau van €80 had de potentie om als steunzone te fungeren; in 2013 en 2014 werden hier diverse toppen gevormd. Maar deze lijn werd kort geleden zonder al te veel ceremonieel neerwaarts doorbroken.
Allianz
Trend bij Allianz steeds negatiever (26 oktober)
Allianz heeft lang op ‘houden’ gestaan, maar de grafiek wordt steeds negatiever. Daardoor ontkomen we niet meer aan een verkoopadvies. Het vorige advies, ‘houden’, kwam in maart dit jaar tot stand toen de koers door de stijgende steunlijn en daarna door de trendlijn op €185 zakte.
AT&T
AT&T al twee jaar in dalende trend (16 november)
AT&T deelt in de malaise die de telecommarkt in zijn greep heeft. De koers zit nu al bijna twee jaar in een dalend trendkanaal en er zijn nog geen tekenen dat de dalende trend voorbij is. Zelfs het herstel in september, toen de beurzen in het algemeen goed gemutst waren, kon beleggers amper bekoren.
AXA
Verkoopadvies AXA bekrachtigd (2 november)
AXA staat sinds de zomer van dit jaar op ‘verkopen’. Nu zich een duidelijke weerstandszone heeft afgetekend, waarop de koers recent afketste, herhalen we dit verkoopadvies.
Bank of America
Bank of America – ook Amerikaanse financials in de verkoop (2 november)
Bank of America is recent door de belangrijke horizontale steun op $27,50 gezakt. Het aandeel had nog niet zo lang een houdadvies, maar wordt nu op de verkooplijst gezet. Het blijkt dat ook de Amerikaanse financials, in navolging van die in Europa, in de verkoopmodus gaan.
BASF
Verdere adviesverlaging voor BASF (21 september)
In juni hebben we BASF op ‘houden’ gezet. Nu de koers door de belangrijke horizontale steun op €78 is gezakt, komt het aandeel op de verkooplijst terecht. Het technische beeld bij BASF is langzaam gedraaid.
Carrefour
Geen twijfel over advies Carrefour (7 september)
De dalende trend is nog altijd heer en meester bij Carrefour. Ons verkoopsignaal dat dateert van augustus 2017 staat inmiddels op een winst van 25%. Dat verkoopadvies werd destijds gegenereerd toen de koers door de horizontale trendlijn op €21 zakte en het 40-weeks gemiddelde begon te dalen.
Deutsche Bank
Verkoopadvies Deutsche Bank betaalt zich uit (23 november)
Afgelopen voorjaar hebben we Deutsche Bank op ‘verkopen’ gezet toen de koers uit een zijwaartse range met steun op €13 zakte. Tot dusver lijkt dit een goede beslissing te zijn geweest. De koers kwam daarna in een dalend trendkanaal terecht. Inmiddels staat de shortpositie op een rendement van meer dan 23%.
Deutsche Post
Deutsche Post op ‘verkopen’ ondanks herstel (5 oktober)
Deutsche Post staat sinds mei dit jaar op ‘verkopen’. Dit advies herhalen wij ondanks het recente herstel. Het verkoopadvies betaalde zich aanvankelijk uit. De koers daalde flink, nadat het aandeel uit een stijgend trendkanaal was gezakt en vervolgens ook uit de zijwaartse range.
Engie
Houdadvies voor Engie toch gesneuveld (19 oktober)
De koers van aandeel Engie is uit de zijwaartse range gevallen. Nog heel recent hebben we dit aandeel op deze plaats besproken en schreven we dat het houdadvies overeind zou blijven, mits de koers in de zijwaartse range bleef. De inkt was nog niet droog of de koers zakte door de onderkant van de range.
Eon
Steun niet stevig genoeg voor Eon (8 november)
Eon is recent door de horizontale steunlijn op €8,50 gezakt. Aangezien ook de indicatoren nu een verkoopsignaal afgeven – het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde daalt en de MACD is door de nullijn gezakt – zetten we het aandeel op ‘verkopen’.
Facebook
Facebook nu ook op ‘verkopen’ (2 november)
Facebook is recent door de belangrijke horizontale steun op $150 gezakt. We ontkomen niet aan een verkoopsignaal. Nog maar enkele weken geleden hadden we de enorme winst op onze (oude) longpositie verzilverd door het aandeel op ‘houden’ te zetten.
General Electric
General Electric: een van onze beste shortsignalen (13 september)
General Electric is uit een zogeheten pauzepatroon gezakt en bevestigt daarmee het al lang bestaande verkoopsignaal. General Electric behoort tot onze beste shortsignalen. Het aandeel staat al sinds mei 2017 op ‘verkopen’ en is in de tussentijd meer dan 50% gedaald.
General Motors
General Motors in de rode zone (19 oktober)
Enige weken geleden schreven we nog dat we General Motors het voordeel van de twijfel gaven zolang de koers nog aan het stoeien was met de steun rond $35. We waren ons toen overigens wel heel bewust van de negatieve ondertoon in de grafiek. De indicatoren stonden immers al enkele maanden in de rode zones.
Glencore
Glencore uit zijwaartse beweging (21 september)
Glencore is recent uit een zijwaartse beweging gezakt. We zetten daarom het houdadvies om in een verkoopadvies. Ook bij Glencore is het technische beeld langzaam verslechterd. Begin 2018 verliet het aandeel een stijgend trendkanaal. Binnen dit trendkanaal ontwikkelde zich overigens al eerder een zijwaartse beweging.
Goldman Sachs
Beeld Goldman Sachs snel verslechterd (23 november)
Goldman Sachs is recent uit een grote zijwaartse beweging gezakt. Ook is een voltooide hoofd-en-schoudersformatie zichtbaar. Hierdoor ontkomen we niet meer aan een verkoopsignaal. Gelukkig hadden we het aandeel al enige maanden geleden een houdadvies gegeven.
HSBC
Houdavies HSBC niet langer te verdedigen (19 oktober)
HSBC was nog een van de weinige Europese banken met een houdadvies. Nu de koers door de steun van de vorige bodem is gezakt, is deze neutrale visie niet langer gerechtvaardigd. Het aandeel gaat naar ‘verkopen’.
IBM
Al langer hangen en wurgen voor IBM (26 oktober)
IBM is recent door de belangrijke horizontale steun op $140 gezakt. Dit rechtvaardigt een verkoopadvies. Het was al lange tijd hangen en wurgen voor IBM. Al eerder hebben we op deze plaats geschreven over een hoofd- en-schouderspatroon in wording. Dit patroon vormde zich rond de jaarwisseling.
Lufthansa
Verkoopadvies Lufthansa bekrachtigd (28 september)
We hebben Lufthansa in mei dit jaar gedegradeerd naar de verkooplijst. Het koersverloop van de laatste weken maakt echter potentieel deel uit van een bodem. Wat is er aan de hand? De dalende weerstandslijn die kan worden getrokken over de toppen sinds eind 2017 werd recent opwaarts doorbroken. Daarna volgde een kleine terugval.
Manpowergroup
Manpowergroup zit gevangen (6 december)
Manpower zit nog altijd gevangen in een dalend trendkanaal. Zolang de koers hierbinnen beweegt, blijft het verkoopadvies van kracht. We hadden Manpower in mei dit jaar op verkopen gezet toen de koers door de belangrijke horizontale trendlijn op $100 zakte.
Schlumberger
Schlumberger dan toch op ‘verkopen’ (19 oktober)
In de zomer van dit jaar schreven we nog over de neutrale koersbeweging – een symmetrische driehoek – waarin Schlumberger zich bevond. Toen de koers door de onderkant van deze driehoek zakte, hebben we het aandeel niet meteen op ‘verkopen’ gezet. De koers bevond zich immers dicht bij de steun van een belangrijke bodem.
Vodafone
Vodafone: het kan niet veel slechter (16 november)
Vodafone is een van de slechtst presterende aandelen van de laatste twee jaar. We hadden het aandeel deze zomer op ‘verkopen’ gezet, al had dat ook wel eerder gekund. De koers maakte in april dit jaar namelijk al een lagere top, net onder het reeds dalende 40-weeks gemiddelde.

In de jongste uitgave van Beleggers Belangen vindt u onze laatste technische verkoopadviezen op een rij.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!