Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 15 dec 2018 10:00

Nabeurs: Britse dividendaandelen in de uitverkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

De Britse aandelenmarkt kenmerkt zich door hoge dividenden, sterke winstgroei en een aantrekkelijke waardering. Er liggen mooie kansen voor wie verder durft te kijken dan de pijnlijke brexit-soap en de achtbaanrit van het pond.

Voor soap-liefhebbers is het de afgelopen weken smullen bij de brexit-ontwikkelingen. Net op het moment dat het lijkt dat de onderhandelingen met de EU volledig vastlopen, tovert May op het laatste moment een akkoord uit de hoge hoed. De 27 overige EU-leiders hebben zonder morren hun handtekening al onder de overeenkomst gezet. May zou niets liever willen dan ook haar krabbel te plaatsen, maar daarvoor heeft ze eerst groen licht nodig van het Lagerhuis. Dat gaat er niet komen. De Noord-Ierse coalitiepartner DUP voelt niets voor een open grens tussen Noord-Ierland en Ierland, met een achtervangnet bij het Britse hoofdeiland. Een deel van de conservatieven wil helemaal geen vertrek uit de EU. En aan de andere kant willen de brexiteers dat de banden met de EU in één ruk worden doorgesneden. Het plan om de details van een akkoord de komende jaren uit te onderhandelen, maakt van het Verenigd Koninkrijk volgens politicus Boris Johnson een kolonie van de EU.

Geen stap verder, hoewel…

Afgelopen week had de beslissende week moeten worden voor May en de brexit. Net zoals bij soapseries, zijn we na een opeenvolging van onverwachte wendingen uiteindelijk niets wijzer geworden. May koos er maandag voor om de stemming over haar brexit-akkoord toch maar uit te stellen. Het gezichtsverlies dat ze hierdoor leed, was minder pijnlijk dan de kansloze nederlaag waar ze keihard op afstevende. Vervolgens zagen haar tegenstanders binnen de Conservatieve Partij hun kans schoon om verder aan haar stoelpoten te zagen. Een motie van wantrouwen tegen May haalde het woensdagavond echter niet. Toch is het een veeg teken dat ruim een derde van haar partijgenoten haar liever ziet opstappen: 117 stemden voor haar vertrek en 200 wensten haar aanblijven. Hoewel er geen brexit-oplossing in zicht is en de positie van May verder is uitgehold, was er toch een lichtpuntje te ontdekken. Een Europese rechtbank oordeelde dat het Verenigd Koninkrijk eenzijdig de brexit kan afblazen.

Geen deal of geen brexit?

Als je May mag geloven, komt het afblazen van de brexit niet aan de orde. Ze laat geen mogelijkheid onbenut om te benadrukken dat zij de premier gaat worden die het land uit de EU gaat leiden. In plaats van te kijken wat ze graag wél wordt, kan het geen kwaad om te bedenken wat ze liever niet wordt: de premier die het Verenigd Koninkrijk in een economische recessie stort. Als het May niet lukt om het huidige akkoord door het Lagerhuis te loodsen, liggen alle opties open. Volgens Malcolm Barr, hoofd van het Britse economenteam van JPMorgan Chase, is de kans dat het vertrek wordt afgeblazen deze week verdubbeld naar 40%. Voor beleggers in Britse aandelen is dat een droomscenario. Zelfs het vermijden van een brexit zonder goede afspraken (No deal) zou dit geplaagde aandelensegment een flinke duw in de rug geven.

Prachtdividend

Volgens fondsonderzoeker Morningstar hebben beleggers in iets minder dan twee jaar bijna €17 mrd aan Britse aandelenfondsen onttrokken. Met name fondsen die beleggen in dividendaandelen moesten het ontgelden. Sue Noffke, beheerder van het Britse aandelenfonds van fondsenhuis Schroders, heeft becijferd dat het dividendrendement van lokale aandelen nu circa 75% hoger ligt dan het wereldgemiddelde. Zeven jaar geleden was dat nog 30% en op de lange termijn is die premie gemiddeld 50%. Het dividendrendement van Britse aandelen is sinds 2011 opgelopen naar 4,5%. Ter vergelijking: voor Europese aandelen is dat minder dan 3,5% en voor Amerikaanse aandelen net 2%. Bovendien zijn aandelen in Londen heel aantrekkelijk gewaardeerd. De k/w voor de Footsie 100 Index ligt in de buurt van de 12. Met name veel lokaal georiënteerde aandelen worden zelfs verhandeld voor minder dan tien maal de winst.

Het dividendrendement van Britse aandelen / Bron: Schroders

Pas op het pond

Het gevaar is uiteraard dat Britse aandelen een flinke tik krijgen als het onverhoopt toch tot een chaotisch vertrek uit de EU komt. Dat hoeft overigens niet eens tot uitdrukking te komen in de beurskoers. Na het brexit-referendum in juni 2016 had de Footsie 100 een initieel flink verlies binnen enkele dagen uitgewist. Voor buitenlandse beleggers zit de pijn voornamelijk in de waardedaling van het Britse pond. De munt is sinds het referendum met 15% onderuit gegaan. Sinds half november komt het verlies op circa 3% uit. Voor Britse multinationals heeft die daling echter een gouden randje. Winsten die in het buitenland geboekt worden, liggen door de vertaalslag naar het pond juist een stuk hoger. Voor beleggers die verder durven te kijken dan de huidige brexit-soap, lijken er mooie kansen te liggen op de Britse aandelenmarkt.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!