Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 18 dec 2018 09:24

Pensioenportefeuille – obligaties in de plus

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden

Ondanks de opnieuw onrustige beursweek is het rendement van de pensioenportefeuille nauwelijks veranderd. Over heel 2018 staat de portefeuille net als vorige week 1,4% in de min.

Obligaties in de plus

Aandelen presteerden wisselend, obligaties deden het daarentegen beter. In het aandelensegment vielen vooral onze posities in Amerikaanse aandelen in negatieve zin op. De in juli aangekochte Amerikaanse aandelenposities – het Dodge & Cox U.S. Stock Fonds en de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF – staan inmiddels beide in de min.

Long en short

Bij de vijf posities in Europese aandelen was het beeld wisselend. Europese smallcaps en olie- en gasaandelen verloren deze week opnieuw terrein. Onze drie andere posities in Europese aandelen boekten daarentegen wel winst. Zo won het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fonds ruim twee procentpunt. Over heel 2018 staat dit fonds, dat zowel in kan spelen op koersstijgingen (‘long gaan’) als koersdalingen (‘short gaan’), slechts 0,4% in de min. Aandelen uit opkomende landen kenden een weinig opvallende week waarin kleine winsten werden geboekt. Die konden echter niet verhinderen dat het Skagen Kon-Tiki Fonds en het Comgest Growth Emerging Markets Fonds met verliezen van respectievelijk 16,4 en 13,8% nog wel de slechtst presterende posities van 2018 zijn.

Lichtpunten

Het obligatiesegment was deze week het lichtpunt in de pensioenportefeuille. Van drie van de vier obligatieposities liep het rendement op. Zowel solide Amerikaanse bedrijfsobligaties als obligaties uit opkomende landen kenden een prima week met winsten van zo’n één procentpunt. Met een rendement van net geen 3% is de in oktober aangekochte iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF nu zelfs de best presterende positie dit jaar. Op de voet gevolgd door goud, dat afgelopen een licht verlies leed. Maar over heel 2018 staat onze positie in goud in euro’s gemeten nog wel 2,8% in de plus.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!