Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Advies Peter Schutte, 27 nov 2018 11:38

Vopak zet in op verdere groei

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak laat weten goed op schema te liggen bij de uitvoering van de strategie 2017-2019. Dat impliceert expansie op de langere termijn.

Vopak praatte belanghebbenden bij tijdens een Capital Markets Day in het Amerikaanse Houston, maar er was weinig nieuws onder de zon. Beleggers reageerden dan ook nauwelijks. Het concern benadrukte dat de kapitaalallocatie verder verschuift van olie naar opslag van onder meer chemicaliën en LNG. Voor de korte termijn ligt de focus van het management vooral op commerciële inspanningen en kostenbeheersing. De huidige marktomstandigheden in de oliemarkt zijn namelijk ongunstig voor Vopak. Opslag wordt ontmoedigd doordat termijnprijzen lager liggen dan spotprijzen. Tegelijk blijft het concern oog houden voor groeimogelijkheden op de wat langere termijn. Nieuwe projecten, de genoemde verschuivingen in de portfolio en het digitaliseringsprogramma dienen voor toekomstige waarde creatie te zorgen. Belangrijke uitbreidingsprojecten lopen momenteel in Maleisië, Canada, Brazilië en Zuid-Afrika.

Financiële soliditeit
Vopak wil een sterke cashflow genereren en dit combineren met een gedisciplineerde kapitaalallocatie. Over de periode 2017-2019 zal het concern minimaal €950 mln investeren in de portfolio. Doel voor het rendement op geïnvesteerd vermogen (ROCE) ligt op 10-15%. Over het derde kwartaal rapporteerde Vopak een ROCE van 11,9%. De schuldratio (nettoschuld/ebitda) dient rond de 2,5-3,0 te liggen. Vopak houdt de mogelijkheid open hier kortstondig van af te wijken als zich goede investeringsmogelijkheden voordoen. Eind derde kwartaal bedroeg de schuldratio 2,22. Het concern stelt aandeelhouders een stabiel tot stijgend cashdividend in het vooruitzicht, mits de marktomstandigheden dit toelaten. Vopak spreekt over een pay-out ratio van 25-75%. Een brede range, wat een stabiel dividend lijkt te ondersteunen. Op het huidige niveau van €39,42 vind ik de k/w van 18 nog altijd behoorlijk hoog. De risico’s liggen mijns inziens vooral aan de onderkant. Ik zie dan ook geen aanleiding het verkoopadvies te wijzigen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!