Tien jaar na crisis is schuldenberg alleen maar gegroeid
De financiële positie van bedrijven vraagt om meer aandacht, betoogt adjunct-hoofdredacteur Stephen Hendiks van Beleggers Belangen. Hij noemt een voorbeeld. ‘Toen mijn collega Menno van Hoven en ik afgelopen zomer de hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen samenstelden, kwam ook de naam AB InBev voorbij.’
Zwart randje
Het aandeel had aantrekkelijke kenmerken voor een dergelijke portefeuille, aldus Hendriks. ‘De bierbrouwer is de marktleider in een ogenschijnlijk stabiele sector, is geografisch goed gespreid en bood afgelopen zomer een dividendrendement van 4,2%. Er zat echter een zwart randje aan AB InBev waardoor opname in de nieuwe portefeuille voor ons onbespreekbaar was: de zwakke balans.’
Schuldberg
De overname van SAB Miller had AB InBev volgens Hendriks eind 2017 opgezadeld met een totale schuldenberg van liefst $116 mrd. Daar stond $12 mrd aan liquide middelen tegenover. Daardoor bedroeg de ‘nettoschuldpositie’ $104 mrd.
Om de afbouw van de schuldenberg te versnellen, halveerde AB InBev vorige maand het dividend. Daarmee wordt $4 mrd vrijgespeeld voor verdere verlaging van de schuldenlast. Ook General Electric moest dit jaar – meerdere keren zelfs – precies om die reden tot deze voor aandeelhouders uiterst pijnlijke maatregel over gaan.
Lees het volledige Verhaal van de Week om te weten te komen welke aandelen wij wel koopwaardig vinden als alternatief voor de bedrijven met te hoge schulden.