Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 19 nov 2018 11:27

Groeimachine B&S Group blijft op stoom

0 0 Leestijd ongeveer

B&S Group slaagt erin om de omzet stevig op te voeren. Het is echter de vraag of de onderneming een goed antwoord vindt op de hoge gevoeligheid voor de koersschommelingen van de Amerikaanse dollar.

De omzet van B&S Group is in het derde kwartaal met bijna 11% gestegen naar €406,5 mln. Daarmee neemt de groei iets toe ten opzichte van de net geen 10% in de eerste jaarhelft. Indertijd groeide de omzet na correctie van valuta-effecten overigens met meer dan 14%. Ook in dit opzicht schakelde het concern de afgelopen periode naar een iets hogere versnelling. De omzetstijging tekende zich af bij alle drie de divisies. Het enige smetje op de solide kwartaalupdate was de opmerking dat de Aziatische groei iets afzwakte. De onderneming verwacht echter dat dit een tijdelijk effect is.

Amerikaanse overname

Het concern maakte geen winstcijfers bekend, maar de toelichting van topman Bart Meulman wijst erop dat ook in dit opzicht de groei doorzet. Hij vertelde dat de eerste synergievoordelen van de eind oktober afgeronde overname van FragranceNet.com al zichtbaar worden. Door de aankoop verwerft het bedrijf in één klap een goede uitgangspositie op de Noord-Amerikaanse markt voor parfums en schoonheidsproducten. De timing is zeer gunstig, met het oog op de start van het drukke feestdagenseizoen. In combinatie met een sterke groei in het drankensegment is dat gebruikelijk meer dan voldoende om een wat zwakkere periode bij de taxfreewinkels te compenseren. Het momentum van de omzetgroei bij de start van het vierde kwartaal was bovendien sterker dan een jaar geleden.

Dollareffect

Tegenover de gunstige vooruitblik voor de rest van 2018, staat de onzekerheid voor komende jaren. De Amerikaanse overname maakt B&S Group (nog) gevoeliger voor de koersschommelingen van de dollar. Er werd geen voortgang gemeld bij het ontwikkelen van plannen om dit effect te verminderen. Een ongunstig koersverloop van de Amerikaanse munt zorgde er in de eerste jaarhelft nog voor dat de winst ondanks een stevige omzetstijging iets daalde. Het aandeel opende maandagmorgen bijna 5% hoger, maar die winst verdampte al vrij snel. Voorlopig geeft het indrukwekkende onderliggende groeitempo van de omzet aanleiding om het koopadvies voor het stevig gewaardeerde B&S Group (k/w 17) te herhalen.

 

Van omzetgroei naar margegroei
Ondanks een sterke omzetgroei komt er in 2018 een einde aan een mooie reeks voor B&S Group. De onderneming heeft de winstmarge stapsgewijs opgevoerd van 4,9 naar 5,5% in 2017. In het lopende jaar komt dat percentage waarschijnlijk uit onder 4,5%. Dat heeft voor een deel te maken met het nadelige dollareffect en met hogere rentelasten door de overname van FragranceNet.com. Door die transactie verschuift de balans nog verder naar de massamarkt voor drank en schoonheidsartikelen. Met een lage marge is de onderneming kwetsbaar voor een omslag in het goede economische klimaat. De komende jaren wordt B&S Group minstens even sterk afgerekend op de margeontwikkeling als op de omzetgroei. In dit opzicht moet het bedrijf zich echter nog bewijzen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!